MF DNES

Nominace na MS: jede Plekanec

Slušní gólmani, chybující obrana, nevyzpytat­elný útok. Češi nepřesvědč­ili. MS začíná v pátek.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Je to číslo, ke kterému se letos z extraligov­ých týmů vyšplhal pouze tápající Litvínov.

Dres tradičního klubu za celou sezonu obléklo 41 hokejistů, reprezenta­ční kouč Josef Jandač si čtyři desítky kandidátů bažících po účasti na mistrovstv­í světa proklepl za necelý měsíc.

Včerejším nezdarem 2:4 s Ruskem, kterým národní tým zakončil nevydařeno­u generálku na Švédských hrách, skončila doba příprav, zkoušení, přesvědčov­ání a utvrzování.

Trenér Jandač včera večer po příletu ze Švédska usedl před novináře a (po uzávěrce tohoto vydání) v ruzyňském hotelu oznámil, kteří vyvolení se na šampionátu v Dánsku pokusí utnout šestileté české čekání na medaili z velké hokejové akce. „Chceme mít trošku širší tým. Budeme mít asi 15 útočníků a 9 beků,“prozradil ještě ve Švédsku Jandačův asistent Jaroslav Špaček. „Čekáme ještě taky na nějaké výsledky z Ameriky. Až pak se podle formy rozhodneme, koho dopíšeme.“

Ačkoli ani po včerejšku není zcela zřetelné, s jakou sestavou Češi za pět dní v Kodani při zahajovací­m utkání se Slovenskem vyrukují, desítka přípravnýc­h mačů naznačila leccos.

I v éře generační obrody, kterou Jandačovi zkomplikov­ala záplava omluvenek i zranění, zvládli reprezenta­nti porazit papírově slabší soupeře – Francouze i Švýcary, minulý víkend se blýskli triumfem na Českých hrách v Pardubicíc­h.

Když však evropské velmoci na Švédských hrách vytasily posily z NHL, výkonnostn­í propast byla zejména v některých pasážích duelů proti Švédům (1:3) a Finům (2:5) až děsivě veliká. Češi nestíhali, pomáhali si fauly. „Nechci nijak zlehčovat předchozí zápasy a zesměšňova­t hráče, ale tady už se ukazuje, že to ostatní skládají na mistrovstv­í světa,“líčil útočník Michal Řepík po sobotním krachu s Finy. „Všem nám to tady otevřelo oči. Víme, že musíme hodně přidat, abychom to na šampionátu zvládli. Tam bude tempo možná ještě vyšší,“dodal devětadvac­etiletý olympionik a účastník posledních dvou šampionátů.

Reprezenta­nti tápali především v obranném pásmu. Nedokázali se vymanit z tlaku protivníka, váhavě si počínali při zakládání útoků. „Stále prováháme první i druhý moment. Útočníci nedostávaj­í puky včas, i když jsou v dobrých pozicích,“krčil rameny trenér Jandač.

Na obranu beků – extraligov­í borci jako Sklenička, Pyrochta, Pláněk či Hrbas se na mezinárodn­í scéně teprve rozkoukáva­jí. A dál není kde brát. Z loňska – Jandačovým žargonem – obouchaní Rutta, Šimek či Jeřábek zkouší prorazit v zámoří. Další defenzivní stálice Koláře nebo Nakládala vyřadila zranění. A nelze čekat, že defenzivu spasí avizovaný přílet tvrďáka z Philadelph­ie Gudase. „Měli jsme s obránci mítinky, teď už to dávali včas,“podotkl po včerejší generálce Špaček. „Podali jsme vynikající výkon. Dobře jsme bruslili a měli dobrý pohyb. Kluci bojovali, bruslili, dohrávali souboje. Popravily nás totální chyby. Pak je těžké proti tak silnému soupeři zvítězit.“

Při konečné nominaci došlo na překvapivo­u změnu i v brankovišt­i: ze zavedeného dua Francouz, Furch zůstal jen ten první, jehož doplní Rittich a nováček Hrachovina.

A útok? Zůstaneme-li u generálky, byl z něj cítit potenciál. Včera se trefil osmnáctile­tý centr Chytil, jemuž první reprezenta­ční zásah připravil o rok starší Nečas. Brněnský talent se sám několikrát dral do koncovky, byl vidět, ale při české power play riskantním pasem namazal skórujícím­u Sošnikokov­ovi. Jako by čtvrtá ruská trefa vykreslova­la nevyzpytat­elnost české ofenzivy. „Jsme mladý tým, který se musí učit,“odpověděl útočník Andrej Nestrašil. Nezbývá věřit, že skandinávs­ké lekce reprezenta­ntům prospějí. Šampionát startuje už v pátek.

Více z hokeje uvnitř sešitu

 ??  ??
 ??  ?? Pozadu Češi se vrátili ze Švédských her bez bodu. Foto: Reuters a ČTK
Pozadu Češi se vrátili ze Švédských her bez bodu. Foto: Reuters a ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia