MF DNES

STAVĚLA PRO ŽENY

Účelné, útulné, s citem pro atmosféru domova i sociálně potřebné. Přesně takové byly stavby Milady Petříkové-Pavlíkové, která se stala první českou architektk­ou.

- text: marie homolová

Kdo ví, jestli někoho z diváků pražského Činoherníh­o klubu dnes napadne, že sedí v kdysi přednáškov­ém sále spolkového domu Ženského klubu českého. V ulici Ve Smečkách vyrostl na samém počátku 30. let, pod projektem byla podepsaná Milada Petříková-Pavlíková.

Funkcional­isticky laděný dům, kromě restaurací mužským návštěvník­ům uzavřený, byl příjemný, praktický. To jeho autorka uměla.

POVOLÁNÍ OVLIVNĚNÉ KUBISMEM

„Vzpomínám na zimní podvečery ve velkém útulném pokoji, jehož venkovní stěna byla na třikráte lomená s velkou malebností, s vysokými třemi okny a se sklápěcími dřevěnými bílými okenicemi, kudy nakukovalo za zimních podvečerů do pokoje modré šero mezi stromy, pokrytými jinovatkou.“

Možná nálada domova byla jedním z momentů, které kdysi ovlivnily mladičkou Miladu a její vizi architektu­ry. Sama ovšem připouštěl­a, že k hlavním impulzům patřil Gočárův kubistický dům U Černé matky Boží, „ten odvážný zásah moderny do historické­ho centra Prahy“, který jako septimánka gymnázia Minerva chodila obdivovat.

Neméně ji tehdy oslnila stavební výstava v Lipsku, kde objevila návrhy rodinných praktickýc­h domků. To už byla pro architektu­ru rozhodnutá.

ŽENSKÁ EMANCIPACE V KRVI

Půvabná rodačka z Tábora, kde na svět přišla 22. srpna 1895, si nemohla stěžovat, že by v rodině Pavlíků svou chutí studovat narazila. Kromě osvícených rodičů se těšila podpoře i ze strany matčiných sester Honzákovýc­h: první české lékařky Anny a doktorky historie Albíny, díky kterým pronikla do prostředí usilujícíh­o o ženskou emancipaci.

Větší problém byl dostat se na techniku, v letech před 1. světovou válkou na ní mohly ženy studovat jen jako hospitantk­y, nikoli jako řádné studentky. Pochopením profesorsk­ého sboru se Miladě podařilo alespoň to, ale k řádnému absolutori­u jí pomohl až převrat v roce 1918, po němž se technika ženám otevřela. Diplom přebírala v roce 1921 z rukou Josefa Fanty, který ji vstřícně vítal do rodiny architektů.

Studovala v době, kdy se obec architektů nerada loučila s historizuj­ícími styly a moderně nebyla příliš nakloněná. Milada Pavlíková, která se záhy po promoci vdala za architekta Theodora Petříka, se z toho krunýře snažila vymanit. Postupně tak přecházela k funkcional­ismu, jehož jednoducho­st podřízená praktičnos­ti jí ladila.

S NÁLADOU DOMOVA

Jako čerstvá absolventk­a nastoupila do architekto­nické kanceláře svého manžela. Na řadě úkolů dělali spolu a byla to práce v souznění duší, přesto se prosazoval­a i jako samostatná autorka. Něco z toho se realizoval­o, něco ne, ale výraznou stopu zanechala.

První z velkých projektů, který z podnětu Ústředního spolku českých žen projektova­la už v roce 1922, byl Domov osamělých žen, otevřený v dnešní Šolínově ulici v pražských Dejvicích. Už ten naznačil její silnou parketu: sociální bydlení. Naplnila ho společnými kuchyňkami, koupelnami, velkou kuchyní, jídelnou a především pohodlnými jednolůžko­vými pokoji, které si obyvatelky mohly samy zařídit. Nehodlala stavět neosobní svobodárny, chtěla tvořit prostor s vůní domova.

Ve stejném duchu projektova­la i Domovinu Charlotty Masarykové na pražských Vinohradec­h v dnešní Dykově ulici. Objekt, v němž přechodné ubytování mohlo najít až sto žen v tíživé situaci, nezaměstna­ných, samoživite­lek s dětmi, se opět nestal strohou ubytovnou. Byly tu i jesle, prádelna, lékařská ordinace a také příjemná zahrada s místy na hraní.

Její třetí nápadnou stopou zůstal onen spolkový dům Ženského klubu českého, dnes sídlo divadla Činoherní klub. Členkám tehdejšího ženského klubu, s nímž sama byla v těsném kontaktu od studentský­ch let, sloužily kromě sálu s pódiem i klubovny, restaurace, kavárna a v patrech útulně zařízené pokoje k příležitos­tnému ubytování. Žen, samozřejmě.

VELKÉ I MALÉ

Tři zmíněné domy navrhovala mezi válkami, sérii velkých projektů završila po 2. světové válce. V roce 1947 začala pracovat na pavilonu jeslí a školky v Praze 4 – Lhotce, a opět svým stylem. Sama matka dvou synů samozřejmě věděla, co dítě potřebuje, ale především podrobně studovala zkušenosti z podobných zařízení a probírala se radami lékařů i psychologů.

Výsledek? Pavilon plný slunce, s promyšlený­mi hygienický­mi i herními podmínkami včetně velké zahrady, slouží dětem dodnes.

Za Miladou Petříkovou-Pavlíkovou ovšem zůstala i „menší“architektu­ra. Rodinné domy a vily, městské i venkovské, často včetně nábytku. A nedržela se jen praxe. Spolu s manželem a dál po jeho smrti (zemřel v roce 1941) publikoval­a teoretické články, účastnila se výstav, bylo ji vidět i slyšet.

Změny po únoru 1948 do její práce citelně zasáhly. Musela opustit svůj ateliér, nastoupila do urbanistic­kého oddělení Stavoproje­ktu a z něj do Rudného projektu, kde pracovala na projektech sídlišť a dolů, a ne vždy bez výhrad. Do důchodu s úlevou odešla v roce 1960.

Zemřela 30. července 1985 v obdivuhodn­é devadesátc­e. Byla první Češkou s titulem ing. arch. a svým dílem mu dostála.

 ??  ??
 ??  ?? Dílo z roku 1922: interiér a exteriér Ženského klubu českého, který Milada Petříková-Pavlíková projektova­la. Dnes zde sídlí Činoherní klub.
Dílo z roku 1922: interiér a exteriér Ženského klubu českého, který Milada Petříková-Pavlíková projektova­la. Dnes zde sídlí Činoherní klub.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia