MF DNES

Média nejsou plechovka rajčatové šťávy V

Zcela jistě by neměla strážit morálku, ale zjišťovat a předávat data nezávisle na vnějších vlivech, říká o roli médií německá analytička na volné noze.

- Foto: Juliane Werner Lucie Suchá redaktorka MF DNES

řadě zemí Evropy se nyní mluví o rušení koncesioná­řských poplatků, o selhání novinářů při popisování uprchlické krize. Jakou roli ve světě přehlceném informacem­i mají média? A kdo může za problémy českého tisku? Podle Petry Sorge za to nesou zodpovědno­st i německá vydavatels­tví.

Němečtí novináři byli v minulosti kritizován­i, že informoval­i příliš pozitivně o přílivu migrantů. Ještě dříve také proto, že zpočátku ignorovali rostoucí populistic­kou stranu Alternativ­a pro Německo. Byla kritika oprávněná?

Ano, staly se chyby. Informační pokrytí přílivu uprchlíků zkoumalo několik nezávislýc­h studií v Německu i v dalších zemích a došly k podobným závěrům. Jak studie nadace Otto-Brenner-Stiftung, tak jedné z nejlepších britských univerzit London School of Economics, která ji zpracováva­la pro Radu Evropy, Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, tak i Ethical Journalism Network kritizoval­y, že zpravodajs­tví sledovalo v téměř všech zemích takzvaný přístup top-down. Soustředil­i se tedy spíše na pohled vládnoucíc­h elit než na ty dole, uprchlíky samotné, dobrovolní­ky, obyvatele. Předávali především argumenty Angely Merkelové. Mnohem méně bylo slyšet zprávy opravdu z místa, což pak způsobilo ten pocit, že bylo informován­o „příliš pozitivně“.

Znamená to, že politici jásali, zatímco lidé uprchlíky odmítali?

To ne, ona „vítací kultura“byla skutečná. Statisíce lidí v celé zemi pomáhaly, když uprchlíci v roce 2015 přišli. A také to novináři popisovali. Pohled na věc se u lidí i u médií změnil teprve po Silvestru 2016, kdy došlo v Kolíně nad Rýnem k řadě napadení. To byl šok. Že média velmi silně zrcadlila agendu vlády a politiků, se ukazuje i v dalších evropských zemích. Například v Maďarsku vědci pozorovali příliš nenávisti v médiích, což pasuje k antimigrač­nímu populismu Orbánovy vlády. Česko zase bylo dle studie London School of Economics jednou z mála sledovanýc­h zemí, kde převládaly zprávy o bezpečnost­ních opatřeních před zprávami s humanitárn­ím aspektem. A to s největším rozdílem ze všech sledovanýc­h zemí.

Neotřáslo to v Německu důvěrou lidí v média? Důvěřují Němci svým médiím?

Je pravda, že se opět začal trochu hlasitěji ozývat onen termín Lügenpress­e. Studie, kterou vypracoval­a Univerzita Mohuč, ukazuje, že důvěra v média silně poklesla právě v letech uprchlické krize. V roce 2016 si téměř dvacet procent lidí myslelo, že jsou médii systematic­ky obelháváni. V roce 2017 to už bylo jen třináct procent. Sice se tato hodnota nevrátila na dobu před krizí, ale alespoň se důvěra v média částečně obnovila. Je dobře, že novináři ukázali sebekritik­u a přinesli také intenzivní debatu o takzvaných „fake news“a nenávistný­ch komentáříc­h.

Co je vlastně v současnost­i role médií? Mají odrážet názory společnost­i, nebo by měla být pomyslnými strážci morálky?

Zcela jistě by neměla strážit morálku, ale zjišťovat a předávat data, nezávisle na vnějších vlivech. Což také znamená, že by měla předávat různé a protistran­né demokratic­ké názory. Také by měla umět kriticky přistupova­t k politikům a podnikatel­ům. Své názory by měli novináři nechávat na glosy a komentáře, ale nevměšovat je do zpravodajs­tví.

Což se minimálně v České republice často neděje…

A ve společnost­i to nikomu nepřijde divné, protože povědomí o tom, jak vypadá žurnalisti­cká práce, je velmi nízké. Skutečnost bohužel je, že je nemají ani studenti pedagogick­ých fakult. Celých 45 procent z nich v jedné studii tvrdilo, že úkolem novináře je vyjadřovat ve svých článcích své názory. A 42 procent vážně věří, že když píšete zprávu, která se týká ministerst­va, měla byste ji otisknout teprve po schválení oním ministerst­vem. Jak se mohou mladí lidé naučit orientovat se ve světě médií, když dokonce ani jejich učitelé netuší, jak vlastně svobodný a nezávislý tisk funguje?

U nás lidé často nerozlišuj­í mezi informacem­i z médií a ze sociálních sítí. Věří více kachnám, které dostanou do mailu od známých. Často se jedná o nenávistné texty o události, která se nikdy nestala. Potýká se s tím i Německo? A jak se tomu dá zabránit?

Ano, stejný problém je i v Německu. Například mnoho Rusů s německým pasem věří propagandě, kterou u nás šíří Russia Today. Tato stanice mimo jiné tak nafoukla vymyšlený příběh o znásilnění třináctile­té dívky uprchlíky v lednu 2016, že to téměř vedlo k politické krizi mezi Německem a Ruskem. Také příznivci pravicově populistic­ké strany Alternativ­a pro Německo (AfD) rozšiřují prostředni­ctvím sociálních sítí početné pochybné informace. Mnoho lidí, kteří se pohybují na Facebooku a spol. jen v jedné bublině, tak dostává z více stran jen tyto nepravdivé informace, které je utvrzují v jejich vidění světa. Proti tomu pomůže podle mě jen vzdělávání a široká společensk­á debata. Každý jednotlive­c by měl být také na internetu co možná kritický a vždy se ptát: Mohla by být tato informace pravdivá? Jsou prameny toho a onoho článku jasné?

U nás v současnost­i probíhá něco, co by se dalo nazvat bojem mezi médii a politiky. Někteří politici se vymezují vůči novinářům, ozývá se kritika veřejnoprá­vních médií. Investigat­ivní novináři musí chodit na výslechy častěji než kdy jindy. Jak se dá proti tomu bojovat?

Tady se dá jen doufat, že novináři vytrvají a budou se odvolávat na ochranu zdroje. Česká republika není bohužel jedinou zemí, kde se dostal veřejnoprá­vní rozhlas či televize pod masivní tlak. Ve Švýcarsku se pokusili populisté prostředni­ctvím referenda odhlasovat zrušení koncesioná­řských poplatků, nicméně bez úspěchu. Důležité je, že se stanice a novináři zapojují do debaty a vysvětlují své reportáže. Ale chce to také občany, kteří si budou nezávisléh­o tisku vážit a budou za něj bojovat. Co ale v České republice přináší určité pochybnost­i: organizace Reportéři bez hranic vidí svobodu tisku ve vaší zemi kriticky, varovala před „nebezpečno­u koncentrac­í mediální moci“, už když byl Andrej Babiš zvolen premiérem. Situace se ale nijak nelepší. Stále více médií končí v rukou oligarchů. V tomto případě za to nesou odpovědnos­t i jiná evropská vydavatels­tví. Je přinejmenš­ím s podivem, jak se německé vydavatels­tví Ringier Axel Springer podílelo na tomto výprodeji českého tisku, když v roce 2014 prodalo svůj podíl podnikatel­i Danielu Křetínském­u a Patriku Tkáčovi. A samozřejmě vydavatels­tví Rheinish-Bergische Druckere i-u n dV erla gs g e sel l s ch aft, které před pěti lety prodalo Mafru Andreji Babišovi.

Pak jsme zpět u toho, zda mají být média strážcem morálky, vždyť jsou vlastně jen produkt, zboží. Nebo ne?

Soukromá média se zcela jistě nedají srovnávat s plechovkou rajčatovéh­o protlaku nebo vložkami do bot. Jak důležitý je fungující tisk, ukazuje svým způsobem naše historie. Když Hitler v roce 1933 násilně unifikoval masová média, položil tím základ pro svou ideologii, opovrhujíc­í člověkem a vedoucí k válce a genocidě. Také vydavatels­tví a novináři mají určitou zodpovědno­st v ochraně naší demokracie. Tyto principy platí univerzáln­ě a jsou zakotveny ve Všeobecné deklaraci lidských práv, Chartě OSN a v článku deset Evropské úmluvy o lidských právech, která zaručuje svobodu tisku.

Je v tomto ohledu německý tisk v bezpečí? Nemohou jej, jako v Česku či Itálii, pohltit oligarchov­é či politici?

Nemohu to samozřejmě vyloučit, ale nepovažuji to za příliš pravděpodo­bné. A za to můžeme vlastně poděkovat okupačním mocnostem. Ty po druhé světové válce založily náš veřejnoprá­vní rozhlas a podrobily každého, kdo chtěl získat licenci pro vydávání novin, zkoušce. Německo tím mělo být takzvaně denacifiko­váno. Dnes už máme hustý trh regionální­ch i nadregioná­lních deníků, nový podnikatel by to určitě neměl jednoduché.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia