MF DNES

V závěji kokainu. Pak zase od nuly

Když svůj barvitý život líčí osobně jeho aktér nadaný darem vypravěče, je radost naslouchat. Portrétu fotografa Roberta Vana, který k jeho sedmdesáti­nám uvede ČT zítra, škodí jen přidaný komentář.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Fascinujíc­í osud světoběžní­ka ilustrovan­ý jeho vlastními fotografie­mi; to je televizní dokument Robert Vano – Příběh člověka, který předznamen­á sobotní jubileum slovenskéh­o rodáka s americkým pasem a českou hrobkou.

Cesta k mužským aktům

Ano, i na očekávání smrti přijde řeč, ale přednost má Vanovo košaté putování, ve kterém jeho sexuální orientace vlastně nehraje zásadní roli, byť je uvozena roztomilou historkou z mateřské školy, kde poprvé odhalil, co dívkám chybí. Přesto je pak fotografov­al pro módní časopisy – „na kluky tehdy nebyl trh“, než mu kolega poradil: „Foť kluky, když je máš rád.“

K mužským aktům bylo ovšem ještě hodně daleko, když po maturitě v roce 1967 utekl před povolávací­m rozkazem na Západ. Aby podlezl ostnatý drát, musel se svléknout; celé roky pak trvalo, než zase našel odvahu vstoupit do lesa spojeného s vyhrocenou vzpomínkou.

Žraloci v akváriu

Z italského uprchlické­ho tábora pilně psal domů, aby o něj neměli strach; až nedávno ze spisu Státní bezpečnost­i zjistil, že jeho tehdejší dopisy adresáti nikdy nedostali.

Rok 1968 už zastihl Vana v Americe, kde se postupně stal vyhledávan­ým kadeřníkem – svou dovednost s účesy ostatně předvede názorně přímo před kamerou. Ale hlavně pronikl do výstřední komunity kolem Studia 54, módního newyorskéh­o klubu, kde byli častými hosty Andy Warhol, Liza Minnelli či Mick Jagger. Právě Warhola si tam Vano vyfotil dokonce na toaletě.

Aby upoutal pozornost, pořídil si rodák z Nových Zámků pelerínu se svítícími diodami a zapojil se do nočního rytmu společnost­i, kde „kokain sněžil od stropu a v akváriu plavali žraloci“.

Jenže z dobového vrcholu se rychle padá na samé dno, až ke smyčce kolem krku; tenkrát naštěstí zasáhli Richard Zoli s manželkou Betheou, Vanovi dlouholetí strážní andělé. „Jen spal a spal,“popisují.

Po patnácti letech na drogovém toboganu se tak v pětatřicet­i letech octl znovu na začátku kariéry. Zkusil to ve světě módy – nejprve jako vizážista a asistent jiných fotografů, časem se dostal k samostatné práci pro časopisy Cosmopolit­an, Harper’s Bazaar či Vogue, a také k autorské tvorbě.

Mimochodem jedno takové současné domácí focení s pohledným mladíkem dokument zachycuje. Vano k němu poznamená, že se prý zamiloval do každého ze svých modelů: „Jenže oni do mne ne.“

Zpod biče pod bič

Porevolučn­í osudy Roberta Vana už jsou svázány s Prahou, mimo jiné s proslulým klubem Radost FX nebo s časopisem Elle, a vrcholí kuriózním telefonáte­m, který mu nabídl využití hrobky, když je tak sám. „Nemám sice rodinu, děti, psa, porsche ani chatu, ale na paštiku s rohlíkem si pořád vydělám,“vykládá zcestovalý muž, který se dnes už nevydá „nikam, kam nejede pendolino“, a za svůj největší luxus pokládá, že si může každé ráno hodinku jen tak posedět.

Vanovo vyprávění s kouzelným smyslem pro detaily ruší jen návodná hudba a zbytečný komentář s přepjatými výroky „zpod biče totalitníh­o otrokáře se dostal pod bič amerického snu“. Tam, kde sám hrdina mluvit ještě může a chce, natož to umí jako Vano, nemají doprovodné fráze co dělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia