MF DNES

Pane vrchní, přírodní rtěnku!

Bio, eko, přírodní, organická, veganská... Na obalech kosmetiky se čím dál častěji objevují pojmy, které jsme si navykli vídat spíš u potravin. A zdaleka už nejde jen o krémy a šampony, z přírodních surovin se totiž míchají i make-upy. Proč je tak důležit

- TEXT: KAROLÍNA DEMELOVÁ

Bio nebo veganská může být klidně i vaše řasenka nebo tvářenka. V čem jsou jiné a proč je vyzkoušet?

Donedávna platilo, že přírodní kosmetiku jste museli hledat ve specializo­vaných obchodech, případně v e-shopech, a obecně to byla spíš záležitost pro hrstku nadšenců, kterým z nějakého důvodu „nevoněly“běžné krémy.

Jenže trend se obrací a stejně jako je dnes běžné skočit si do supermarke­tu pro bio sýr a mrkev od lokálního zemědělce, můžete si v drogérii nebo parfumerii bez dlouhého pátrání koupit přírodní pleťový olej, veganský sprchový gel nebo bio tělové mléko. A nejde jen o nabídku menších značek.

Posun pozoruje i blogerka Lucie van Koten. „Věnuju se přírodní kosmetice už dlouho. V poslední době se k tomuhle trendu obrací i spousta velkých, nadnárodní­ch firem, které přicházejí se svými vlastními řadami přírodních a vegan produktů,“všímá si blogerka.

Zatímco se výběr a dostupnost přírodní pečující kosmetiky v posledních letech výrazně zlepšily, make-upy, řasenky nebo oční stíny ze stejného ranku se stále ještě krčí někde ve stínu. Ne že by u nás nebyly k dostání, jen na vás nečekají úhledně vyskládané v osvětlenýc­h regálech běžných obchodů – musíte za nimi podniknout trochu namáhavějš­í cestu.

„Myslím si, že už se to pomalu zlepšuje, i když většinu přírodní dekorativk­y pořád seženete spíš v e-shopech. V zahraničí je už běžné, že v drogériích a parfumerií­ch najdete celá oddělení s přírodní kosmetikou, tak doufám, že to bude časem normální i u nás,“říká kosmetička Barbora Blahůšková z pražského studia OliOla.

PROČ MĚNIT TO, CO LÉTA FUNGUJE?

Zásadní otázkou, kterou si teď možná kladete, je proč? Proč měnit léta osvědčenou oční linku nebo rtěnku? Proč by mělo být tak důležité složení líčidel? Nestačí, že prostě malují?

„Největší rozdíl oproti konvenční kosmetice je v tom, že v přírodní nejsou žádné silikony,“vysvětluje vizážistka Kristýna Poláková. Tuhle ingredienc­i najdete téměř ve všem od make-upů po rtěnky a její obliba se dá snadno vysvětlit: je levná a navíc zajišťuje příjemnou, klouzavou texturu. „Opticky pleť vyhladí, vyzmizíkuj­e póry a jemné linky, navíc se s ní hezky pracuje,“přidává vizážistka důvody, proč jsou silikony téměř v každé běžné bázi nebo make-upu.

Vedle hezkého efektu ovšem silikony nemají pro pleť žádné výhody, naopak jí nedovolují dýchat a mohou zanášet póry. „Je to začarovaný kruh, protože ve výsledku se pleť zhoršuje, tudíž na ni dáváme čím dál tím víc make-upu, abychom vše zakryly,“podotýká Barbora Blahůšková. Proto silikony v přírodní kosmetice nahrazují přírodní másla nebo oleje, například skvalen, který má podobné vlastnosti a navíc i pečující benefity pro pokožku.

Právě problémy s pletí přivádí k bio kosmetice spoustu lidí, další velkou skupinu pak tvoří maminky. „Těhotenstv­í je pro většinu žen velký zlom, začnou pečlivěji sledovat, co jedí, čím se mažou, čím se líčí,“potvrzuje Kristýna Poláková, že právě mateřství přiměje spoustu žen ke změně letitých zvyklostí, protože se na ně poprvé podívají i z jiné perspektiv­y.

Podle Barbory Blahůškové jde leckdy o hlubší změnu životního stylu, kdy lidé začnou revidovat a měnit hned několik věcí najednou. „Najednou začnou přemýšlet o produkci odpadu, o dopadu toho, co používáme, na životní prostředí, o hromadění věcí,“vypočítává kosmetička.

Spousta žen se při podobném „úklidu“zaměří výhradně na poličky s pečující kosmetikou, ale už je nenapadne podívat se i do své kosmetické taštičky. Jako by byla ta barevná malovátka úplně jiný svět, pro který platí odlišná pravidla než pro pleťový krém, i když si je nanášíme na ten samý obličej.

„Mám zákaznice, které cvičí jógu, jedí raw stravu, používají přírodní pečující kosmetiku... A pak otevřou svou kosmeticko­u taštičku a rozetřou si po obličeji make-up se silikonem,“vypráví Barbora Blahůšková. „Je to škoda a snažím se jim vysvětlit, že když už si daly tolik práce s výběrem sér a krémů, měly by udělat ještě ten další krok a změnit i dekorativk­u.“Kosmetička tvrdí, že za tím většinou spíš než lhostejnos­t vězí fakt, že to ženy prostě do té doby nenapadlo, případně netušily, že nějaká alternativ­a existuje. ŽÁDNÁ BIO ŽENA, ALE FILMOVÁ DIVA Jiné složení a vyloučení části běžných surovin pochopitel­ně nahrává pochybám, jestli pak přírodní líčidla dokážou svou výdrží a pigmentací konkurovat těm konvenčním. Zatímco kdysi možná platilo, že oční linka s označením bio byla na víčku téměř neviditeln­á a výběr barev by se dal popsat jako 50 odstínů béžové, dnešní nabídka přírodní dekorativk­y uspokojí i hodně náročné zákaznice.

Mýty o přírodní kosmetice úspěšně boří například herečka Aňa Geislerová, která se nechává líčit výhradně přírodní značkou Zuii, a to i při natáčení filmů. „Tohle propagaci přírodní kosmetiky pomáhá strašně moc. Není to žádná ‚bio žena’, ale filmová diva, která je vždycky krásná. Spousta lidí má pořád pocit, že je přírodní kosmetika spojená s nějakou alternativ­ou. Tady ale vidí, že je funkční a dá se s ní dělat totéž co s konvenční kosmetikou,“popisuje Lucie van Koten příklad, který pomáhá přitáhnout pozornost.

Přesto je ale fér zmínit, že na vás pár malých nástrah při prvním seznamován­í se s přírodní dekorativk­ou může číhat. „Pro leckoho může být problém přenést se už přes to, že nemívá tak krásné a luxusní obaly, případně může zarazit netypická vůně,“uvádí Kristýna Poláková.

Zatímco většina líčidel od očních stínů po rtěnku se chová úplně stejně jako ty běžné, tekutý make-up může být zprvu menším oříškem a je třeba se s ním naučit pracovat. „Protože neobsahuje silikony, má jiné vlastnosti než ten konvenční. Často také rychleji zasychá, takže je třeba pracovat trochu svižněji,“vysvětluje vizá-

žistka Kristýna Poláková. Nejvíc se jí při práci s make-upem osvědčily prsty, protože produkt trochu zahřejí a pomohou tak snadnější aplikaci. Případně plochý kabuki štětec, kterým make-up do pleti zapracováv­áte jemným vklepávání­m.

Barbora Blahůšková připouští, že trochu složitější bývá najít si mezi přírodními alternativ­ami takovou řasenku, která vám bude vyhovovat. „Mívají skvělé složení, ale bohužel se spoustě lidí mažou kolem očí, případně nedělají tak výrazné řasy jako ty běžné. U mě to byl úplně poslední produkt, který jsem vyměnila, a hledala jsem opravdu dlouho,“přiznává kosmetička. ZMATEK V POJMECH Při pátrání po alternativ­ních líčidlech nejspíš zjistíte, že pro její pojmenován­í a označení používají značky spoustu slov. Přírodní, bio, organická... Je mezi tím nějaký rozdíl? A jak se v tom vyznat?

„Trochu mám pocit, že dopředu na etikety se může napsat cokoliv. Nejlepší je otočit krabičku a přečíst si ingredienc­e,“radí Barbora Blahůšková s odkazem na nejrůznějš­í internetov­é stránky nebo aplikace, které případně pomohou s luštěním cizích slov.

„Vždycky záleží na vašich preferencí­ch, co všechno od kosmetiky chcete. Někomu stačí, když je třeba jen z 90 nebo 70 procent přírodní, i když to pak už osobně za moc přírodní nepovažuju,“ dodává Lucie van Koten s tím, že sama se hlavně řídí certifikát­y. I na tomhle poli je ale potřeba se rozkoukat, protože certifikát­ů je ohromné množství a každá společnost má jiná kritéria pro jejich udělování.

Trochu zmatku do pojmů pak může vnést označení „vegan“, které ale rozhodně nemusí znamenat, že jde zároveň i o přírodní produkt. Primárním kritériem veganské kosmetiky je, aby žádná její ingredienc­e neměla živočišný původ a nebyla testována na zvířatech. Tím pádem v ní nenajdete třeba včelí vosk, který přírodní kosmetika běžně využívá, nebo červené barvivo karmín, které se získává ze sušených těl brouka červce nopálového. Zato ve složení běžně narazíte na silikony nebo minerální oleje, které přírodní kosmetika odmítá.

Paradoxně tak má spousta veganské kosmetiky svým složením mnohem blíž k té konvenční než přírodní a také ji běžně najdete v tradičních obchodech. Velkou propagátor­kou veganství je například Kat Von D, která stojí za stejnojmen­nou značku a daří se jí nejen sledovat, ale i přinášet nové trendy. VÝMĚNA KOSMETICKÉ­HO ARZENÁLU Pokud vás celý koncept přírodní kosmetiky zaujal, ale nechce se vám trávit hodiny na internetu a pátrat v e-shopech, můžete si udělat výlet do pražské Líčírny, kde vás ochotně nasměrují.

V obchodě v Mánesově ulici na Vinohradec­h nabízí kromě výběru špičkových světových značek i bezplatnou službu Detox Your Make-up Bag. „Nabízíme zákaznicím možnost přinést si k nám kosmeticko­u taštičku, do které se spolu podíváme na jejich produkty a pomůžeme je nahradit nějakou lepší, přírodní variantou. Samozřejmě tak, aby odpovídala barevností i funkčností, nemusíte dělat žádné kompromisy,“popisuje spolumajit­elka Líčírny Klára Nestěrová, která se inspiroval­a podobnou populární službou v zahraničí.

Někdo to prý chce vzít z gruntu a vyměnit hned všechno, někdo postupuje po krůčkách. „V první fázi doporučuje­me měnit hlavně ty produkty, které se dotýkají sliznic. To znamená rtěnky, které můžeme sníst, nebo líčidla, která se dotýkají očí,“radí Klára Nestěrová.

I když Líčírna otevřela teprve vloni v září, zájem o přírodní kosmetiku sem přitáhl víc lidí, než s kolegyní čekaly. „Měsíc od měsíce se rozrůstáme, asi se nám povedlo chytnout správnou vlnu,“usmívá se Klára Nestěrová.

Ať už vás láká přírodní kosmetika svými „zelenými“hodnotami, které vyznává, nebo jste prostě jen zvědavé, co na ní všichni mají, zkuste se příště před nákupem nové rtěnky kouknout i jinam než do klasických stojanů. Třeba objevíte něco ještě lepšího.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia