MF DNES

Mobil na leasing P

Touha po nejnovější­m mobilu má řešení – vypůjčit si ho. Zatím zlákal přes deset tisíc lidí.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

roč platit 30 tisíc za nový smartphone, když si ho mohu pronajmout za pár stovek měsíčně? Podobná úvaha přiměla před dvěma lety e-shop Alza.cz, aby zavedl novou službu. Podle velikosti měsíční splátky od sedmi do osmnácti stovek začal pronajímat mobily od značek Apple, Samsung, Huawei a Honor. Zatím si smartphone na operativní leasing pořídilo přes deset tisíc lidí.

Zákazník má nárok každý rok na nový mobil, v případě opravy nečeká a telefon je pojištěn proti krádeži. Klient ho pouze nevlastní.

Na druhou stranu internetov­ý obchod půjčuje smartphone nejméně na šest měsíců, což třeba v případě iPhonu 8 Plus s pamětí 256 GB znamená, že od klienta dostane na „půjčovném“minimálně 10 140 korun. A vzhledem k tomu, že nový model zmíněného telefonu Alza.cz prodává za 26 tisíc a zánovní za 24 tisíc korun, není pochyb o tom, že internetov­ý obchod na službě vydělá.

„Jelikož si zájemce kupuje členství v programu a zapůjčené zboží je ve vlastnictv­í Alzy, případné poškození či ztráta se řeší přes pojišťovnu,“uvádí finanční ředitel Alza.cz Jiří Ponrt. Poškození a krádeže zařízení jsou nicméně spíše výjimečným jevem.

„Typickým uživatelem leasingu jsou lidé, kteří mají rádi technologi­cké novinky, nechtějí mít starosti s opravami, prodejem opotřebené­ho a pojištěním. Silný zájem mají hlavně lidé do 35 let,“tvrdí Ponrt.

Kromě e-shopu Alza.cz nabízí operativní leasing na mobily rovněž firmy Apple Leasing, Logicworks nebo WeFree. Ty se však nezaměřují na soukromé zákazníky, cílí na firemní klienty a zpravidla nenabízejí jen telefony, ale i počítače a další zařízení.

Společnost Logicworks zatím firmám pronajala již okolo tří tisíc zařízení. „Operativní pronájem jsme jako vlastní službu začali nabízet již v roce 2013. Produkt se časem vyvinul v ojedinělou službu, která umožňuje firmám sjednat si roční

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia