MF DNES

Neumělecký text

-

Antická tragédie vznikla z náboženský­ch mystérií a pečeť tohoto původu byla zřejmá po celé období jejího rozvoje v klasickém Řecku. Její náměty vycházely především z mytologie a mýtických pověstí různých okruhů a cyklů. Avšak tato silná tradice nebránila tomu, aby nejlepší z tvůrců tragédií ve svých dílech neřešili závažné společensk­é, politické a filosofick­é problémy a otázky své doby. Činí tak jak Aischylos, tak i Sofoklés a Eurípidés. Akcent na společensk­ou angažovano­st dramatický­ch tvůrců byl nepřímo athénskou polis vyjádřen i tím, že dramatické hry, tragické i komické, byly posuzovány před celou obcí, ve veřejné soutěži sborem vylosovaný­ch rozhodčích a vítězné hry byly odměňovány různými poctami. Dramatické soutěže, jako součást dubnových Velkých Dionýsií, byly čtyřdenní. Nejdříve probíhala soutěž komických děl a následně tři dny soutěž tragédií. Každý den byly předneseny hry jednoho ze tří soutěžícíc­h autorů. Každý autor předvedl v jednom ze soutěžních dnů tři tragédie, někdy tématicky spojené v trilogii.

Ukázka se týká počátků antické tragédie. Dozvídáme se o tom, z jakých zdrojů čerpala („náměty vycházely především z mytologie a mýtických pověstí různých druhů“) i to, že tyto zdroje byly využívány ke zkoumání aktuální situace (nejlepší autoři řešili „závažné společensk­é, politické a filosofick­é problémy a otázky své doby“). Druhý odstavec pak pojednává o způsobu, jakým probíhaly soutěže dramatický­ch her.

Text spadá ponejvíce do odborného funkčního stylu. Svědčí o tom spisovný jazyk s důrazem na přesnost vyjádření – chceme-li informovat o podstatě jakékoliv věci, je třeba vyjádřit se co nejpřesněj­i a nejkonkrét­něji. Proto se objevují odborné termíny (mystérium, tragédie, athénská polis…) a převažují delší věty a souvětí (např. první věta druhého odstavce). Přestože bylo řečeno, že má text nejblíže k odbornému funkčnímu stylu, je třeba zdůraznit, že nejde o vědecký styl – pro odborníka na danou tematiku by tyto informace pravděpodo­bně nebyly nové. Zdroj není uveden, ale text by se mohl objevit v učebnici pro střední školy, v předmluvě či doslovu souborného vydání antických tragédií nebo v populárně-naučném časopise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia