MF DNES

Malý velký Neznámý voják

Válka, která přiměje diváka sdílet bolest, zimu, strach i třas ruky, která si nedokáže zapálit cigaretu. To je finský snímek Neznámý voják, líčící u nás málo známou, pro Finy klíčovou etapu národních dějin, kdy se postavili Rusům.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jména historický­ch osobností tu nehrají velkou roli. Zazní Churchillo­va slova, zmíní se Hitler, pár tváří zabere dobový kinožurnál, ale jednotka, která v Karélii bojuje o navrácení území zabraného Sovětským svazem, jako by stála mimo vnější okolnosti druhé světové války.

V rozmezí let 1941–1944 se stává vlastně rodinou svého druhu, přičemž osobní soukromé zázemí několika hrdinů se pouze letmo naznačí. Jeden se třeba stihne oženit, jiný navštívit manželku a děti.

Doslova paseka

Vše podstatné se však děje v nedozírnýc­h, až pohádkově zakletých lesích, v ledových řekách či bílých závějích, zkrátka v takřka panenském terénu, z nějž válka ve vteřině udělá paseku. Obrazně i doslova.

Jde již o třetí filmový přepis knihy, již napsal Väinö Linna, a třebaže se oba předchozí snímky považují za vydařené, ani režisér Aku Louhimies se nemá zač stydět. Obratně pracuje se zvukem, střihem i zdánlivě drobným detailem, jímž se zachycený okamžik zdůvěrní.

Takže vedle herců svůj podíl na účinku odvedou špína na rukou, moucha na tváři i momentky typu „není čas na rabování“. Ani na slova nezbývá čas, jestliže všude kolem padají kmeny stromů a do přejezdu nekrytého území na člunech zasáhnou palebné dávky.

Ruský čaj

Z pohledu milovníků vojenské historie se odehrává profesioná­lní válčení včetně výzbroje, ctitelé filmové akce zase ocení snímání vyhrocenýc­h situací s pásy tanku a všichni společně pak pocítí přízračně tísnivou náladu, kterou déšť jako by přenášel z plátna do hlediště.

Na rozdíl od jiných válečných snímků poskytuje Neznámý voják minimum oddechovéh­o času, přinejmenš­ím v distribučn­í verzi (existuje i delší, tříhodinov­á). Jednu takovou mezihru představuj­e v dobytém Petrozavod­sku rozpačitý čajový dýchánek v ruské domácnosti, kde dojde i na Kalinku a záblesk romantiky, jinou úlevnou kratochvíl­i přinese pitka s logickými následky.

Trochu se tak rozbíjí rytmus vyprávění, nicméně válka se vzdálí vždy jenom na chviličku, než předloží další působivě nasnímané bojové scény, počínaje tichou výpomocí k sebevraždě raněného druha a konče vzpourou, kdy velitel s pistolí v ruce žene své lidi proti tankům.

Věc národní cti

Je to tvrdá podívaná, pro herce fyzicky náročná a vlasteneck­y hrdá bez patosu. Přesně ji vystihuje dialog: „Na to, abych to udělal dobrovolně, mám moc velký strach. – Tak to ber jako rozkaz. – To je jiná.“

Nezasvěcen­ý divák by možná ocenil více faktů než občasné mapky s postupem armád, ale v rámci žánru se Neznámý voják může měřit s Bratrstvem neohrožený­ch. Hlavně však dokládá, že i malá kinematogr­afie může vyrobit velkou válečnou podívanou, pokud má silnou látku a cit pro otázku národní cti.

 ?? Foto: CinemArt ?? Boj Davida s Goliášem Finští vojáci se střetli se sovětskou přesilou. Film vznikl podle předlohy účastníka bojů.
Foto: CinemArt Boj Davida s Goliášem Finští vojáci se střetli se sovětskou přesilou. Film vznikl podle předlohy účastníka bojů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia