MF DNES

Sázka na kůži

Vlastník značky Pietro Filipi Michal Mička kupuje bundy a kabelky firmy Kara.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Pražský obchodník Michal Mička neúnavně pokračuje v nákupním maratonu. Půl roku po ovládnutí tuzemské společnost­i Pietro Filipi se jeho skupina C2H postarala o další významný zářez v módní branži. Za nižší stovky milionů získává devadesáti­procentní podíl v trutnovské­m podniku Kara. Firma s tradicí, sahající do padesátých let 20. století, se specializu­je na výrobu kožené a kožešinové módy – například bund, kabelek, kufrů nebo dámské obuvi.

Mička posledním nákupem potvrdil nový směr, kterým se vydal po několika prvotních investicíc­h do rizikovějš­ích technologi­ckých projektů. „Mým cílem je konsolidov­at módní firmy na tuzemském trhu a v regionu střední a východní Evropy. Dívám se po více značkách, jako jsou Pietro Filipi a Kara, které samostatně nemohou generovat ziskovou marži srovnateln­ou s velkými firmami,“uvedl Mička ke své desáté a největší investici.

Kupní smlouvu podepsaly obě strany ve středu. Dosavadní vlastník Zdeněk Rinth si ve firmě ponechal desetiproc­entní podíl. Karu se 185 zaměstnanc­i bude řídit Michal Mička z čela svého holdingu Capital to Human (C2H), stejně jako Pietro Filipi.

Poslední akvizicí skupina posiluje na poli výroby a prodeje módy střední cenové hladiny. S Karou získává dalších 37 kamenných obchodů v Česku a deset na Slovensku. Celkem skupina obslouží 81 vlastních prodejen.

Pietro Filipi i Kara nemají vlastní továrny, výrobu zajišťují externí firmy. První jmenovaná využívá zdroje zejména na Slovensku, druhá v Asii.

Zatímco Pietro Filipi prodával majitel Petr Hendrych kvůli finančním problémům v souvislost­i s předlužení­m a potřebě dalších investic, sedmašedes­átiletý majitel Kary neměl firmu komu předat. Trutnovsko­u Karu Rinth odkoupil v 90. letech minulého století jako jedno z torz rozpadlého podniku po privatizac­i. Se značkou, která měla na vrcholu slávy 14 závodů a masově vyvážela produkci také do západního Německa a Itálie, byl spjat od sedmdesátý­ch let. Z pozice dělníka se vypracoval až na post zástupce ředitele národního podniku.

Současná Kara měla loni historicky nejvyšší obrat 365 milionů korun a v posledních letech po uzavření části několika nerentabil­ních prodejen je v zisku. Nový majitel se chce soustředit na zlepšení komunikace, spuštění e-shopu, budování online kanálů a zahraniční expanzi.

Mička má mezi svými investicem­i zejména technologi­cké firmy, loni však svůj zájem upřel k módě. Podíly dříve získal mj. v taxi aplikaci Liftago, platformě na tvorbu e-shopů ShopSys, realitním startupu Flatio a dalších. Investoval i do výrobce jízdních kol Favorit Czechoslov­akia.

Také Kara je značka povědomá několika starším generacím, podle ředitele agentury Remembersh­ip Martina Charváta na tom však nelze vystavět její úspěch.

„Musí najít jiné způsoby, jak zaujmout. U módních výrobků se tolik s tradicí pracovat nedá,“uvedl a dodal: „Zvuk má značka dobrý, ale je to zásluhou minulosti. Karu si pamatují lidé starší čtyřiceti let, v současnost­i ale moc nekomuniku­je.“

Mičkovy snahy vystavět v tuzemsku oděvní holding jsou ojedinělé. Investic v oboru je málo. Pohyby se rýsují například v broumovské textilce Veba, která je v insolvenčn­ím řízení kvůli prudkému propadu produkce na afrických trzích v posledních letech. Spekuloval­o se o tom, že výrobci afrického brokátu pomůže podnikatel Otakar Moťka. Veba se však zabývá především textilním průmyslem.

O další čerstvou investici z oboru se překvapivě v dubnu postaral Fond Hartenberg ze svěřenskéh­o fondu Andreje Babiše. V dubnu koupil 51procentn­í podíl ve výrobci spodního prádla Astratex, jehož internetov­ý obchod je jedním z nejnavštěv­ovanějších oborových e-shopů v Evropě. Cena se odhaduje ve stovkách milionů korun.

„Pro investory může být v současnost­i módní průmysl docela zajímavý, nicméně hrají proti tomu některé faktory. Na prvním místě je to růst mezd,“říká Jiří Česal, výkonný ředitel Asociace textilního, oděvního a kožedělnéh­o průmyslu.

Textilní a oděvní průmysl od roku 2010 nepřetržit­ě roste. Loni tržby textilního průmyslu meziročně vzrostly o 1,4 miliardy korun na 47,7 miliardy korun a tržby oděvního průmyslu vzrostly o 61 milionů na 7,512 miliardy korun. Také však rostly mzdové náklady. V případě textilního průmyslu o 8,4 procenta, v oděvním průmyslu o 5,5 procenta.

Kara je značka povědomá hlavně několika starším generacím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia