MF DNES

Ani Putin vás neochrání

Říká pro MF DNES ruský novinář o bývalém kouči sborné Olegu Znarokovi

-

Robert Sára hokejový reportér MF DNES v Dánsku

prezidenta jsou silnější než samotného Znaroka.

Prý odstoupil i kvůli tomu, že na rozdíl od hráčů nedostal za olympijské zlato luxusní vůz, který chtěl prodat a prémie rozdat masérům a kustodům. Je to pravda?

Taky to byl důvod. Problém byl, že trenérský štáb nedostal luxusní auta jako hokejisté. Znarok upozorňova­l, že to není fér. Zaprvé to bylo slíbené a zadruhé i kdyby nebylo, tak trenéři jsou víc než mančaft. Byl to ale podraz. Mančaft byl vyznamenán, trenéři ne. Ale byl to jen kamínek do mozaiky.

Navzdory událostem tým na šampionátu v Dánsku šlape. Jste překvapen?

Byl jsem zvědavý, jak to dopadne. Háček je ještě v tom, že u týmu zůstali dva trenéři z bývalého sboru – Žamnov a Nikitin. K tomu přibyli dva noví asistenti a hlavní kouč. Byla otázka, jak se dají dohromady. Jak lidé od Znaroka přijmou vetřelce. A jsme překvapení, jak to funguje. Tři výhry a skóre 20:0 jsou skvělá vizitka po propadáku, kdy v přípravě prohráli pět zápasů v řadě. Soupeři ale zatím nebyli moc silní. Znarok byl diktátor, ras. Uměl hráče sprdnout, i když se jich zároveň uměl před tlakem zvenčí zastat. Vorobjov je lidštější, působil v Německu a přebral západní styl. Víc komunikuje. A můžu přidat ještě jednu perličku.

Jakou?

Mluvil jsem tady s jeho tatínkem Petrem. Ilja nedávno vedl jednání s Omskem, bylo to vážné, skoro před podpisem. Pak mu najednou zavolalo vedení klubu, že mu smlouvu nemohou dát. Vyšlo najevo, že už tehdy měl zájem Petrohrad. Jeho sponzorem je Gazprom, zatímco sponzorem Omsku Sibněft, což je dceřiná společnost Gazpromu. Ten jako silnější pes řekl: Na toho nám nesahejte, ten je náš! Vorobjov sice ještě není oficiálně koučem Petrohradu, ale jeho otec mi řekl, že vše klaplo. Asi vyčkávají, aby dobře dopadlo mistrovstv­í a oni pak s klidem mohli oznámit, že triumfátor jde do Petrohradu.

Do Ruska míří i český reprezenta­ční kouč Josef Jandač. Jak to vnímají místní?

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Tvrdý dopad Oleg Znarok slaví vítězství na olympiádě v Pchjongčch­angu, jenže u týmu už není a MS sleduje z Moskvy.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Tvrdý dopad Oleg Znarok slaví vítězství na olympiádě v Pchjongčch­angu, jenže u týmu už není a MS sleduje z Moskvy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia