MF DNES

PÁD ZUŘIVÉHO RVÁČE

Soupeře uráží, zastrašuje nebo jim vyhrožuje smrtí. Je divoký a nemá zábrany. A fanoušci ho milují. Z instalatér­a v Irsku se vypracoval v nejslavněj­šího bojovníka. Žádného sportovce si lidé na Googlu nehledali loni častěji než tohoto hubatého frajírka, kt

- magazin@mfdnes.cz

Autobus s bojovníky opouští brooklynsk­é Barclays Center. Ozývá se křik a na parkoviště se přiřítí tlupa urostlých chlapů. Jeden se rozbíhá k rudlu stojícímu opodál, chytá ho a hází na autobus. Prásk! Rána vysklí okno a zraní dva pasažéry. Propuká chaos. Stejný muž se snaží hodit na autobus ještě další předměty, ale pak s ostatními s oslavným zavýsknutí­m utíká. Nasednou do připravené­ho vozu a ujíždějí.

Jenže identita výtržníka nezůstane utajena. Jeho soukromý tryskáč dostane zákaz vzletu a hříšníkovi je jasné, že trestu neunikne. Sám se přihlásí a ihned míří do vazby.

To je Conor McGregor, 29 let.

„Je to ta nejodporně­jší věc, která se v historii naší společnost­i stala,“zuří Dana White, šéf americké UFC, která pořádá elitní soutěž v soubojích smíšených bojových umění (MMA).

McGregor vazbu opouští na kauci padesáti tisíc dolarů, pořád mu však hrozí jedenáct let vězení a konec kariéry ve sportu, který z něj udělal celebritu.

BUDU MILIONÁŘ

„Tohle už nebudu dělat,“oznámil Conor jednoho dne rodičům. Za sebou měl další den v práci. Instalatéř­inu nikdy nemiloval, ale na studia se mu nechtělo, a tak mu nic jiného nezbylo. Nyní se rozhodl skončit.

Měl totiž vášeň, za níž se rozhodl jít. A nebyl to fotbal, jemuž se jako každé druhé ostrovní dítě zprvu věnoval – byla to bojová umění. Ve dvanácti začal boxovat, pak přibral kickbox a džiu-džitsu. Fotbalu nechal, naopak bojování ho chytlo. Natolik, že i po únavných šichtách mířil rovnou do tělocvičny.

Když uvěřil, že by se mohl bojováním živit, rozhodl se postavit rodičům. Jenže to nešlo tak hladce. „Kdepak, budeš pracovat dál,“odvětil mu otec Tony.

Vypukla hádka, prý nebylo daleko ani k pěstem. Rodiče nemohli pochopit, do čeho se chce syn pustit: „Ukaž nám jednoho Ira, který by se živil jako bojovník!“Odpověď neměl, neboť nikdo takový před ním nebyl, ale zůstal neoblomný. „Ještě vám to bude líto, až ze mě bude milionář. Až mi bude pětadvacet, dokážu to,“říkal. Otec se jen smál.

Trvalo to o rok déle, ale Conor slib splnil. V šestadvace­ti letech si už milion skutečně vydělal.

Poprvé se do ringu v profizápas­u MMA postavil 8. března 2008. Vyhrál. Z prvních šesti duelů měl skóre 4:2. Dalších osm bitev ovládl. O pět let později podepsal angažmá v nejslavněj­ší lize UFC, a když vyhrál úvodní zápas, šéf organizace Dana White se divil: „Úplně mě to odrovnalo. Byl to jeho první souboj. A on tam přišel a rval se, jako kdyby šlo o stý zápas.“

Začala oboustrann­ě prospěšná spolupráce. White našel klenot, který táhl diváky. McGregor zase nabýval bohatství a slávu. Jako první bojovník se stal šampionem ve dvou různých hmotnostní­ch kategoriíc­h. Sportovní svět si ho rychle zamiloval. Muže s vizáží hipstera, duší nezlomného válečníka a povahou hubatého provokatér­a. Soupeře uráží, vyhrožuje smrtí, pronáší velkohubá prohlášení a dělá teatrální gesta.

Před dvěma lety přišel na tiskovku před zápasem s Eddiem Alvarezem se zpožděním v bílém kožichu, vychrlil spoustu vulgarit, po soupeři chtěl hodit židli a vzal mu ze stolu jeho mistrovský pás.

Takový je McGregor – nikdy nevíte, co od něj čekat. V ringu netušíte, odkud a jak zaútočí. Netaktizuj­e, bezhlavě se vrhá na soupeře a pokaždé vytasí něco jiného. I proto je každé jeho vystoupení zážitkem. I proto poutá největší pozornost. „Pohybuju se kolem bojovníků od devatenáct­i let. A nikdy jsem nikoho takového neviděl. Řekněte mi, kdy jste naposledy viděli jeho nudný souboj. Nebo nudnou tiskovou konferenci,“líčí White.

JAKO HROZNÝŠ

Stačí si připomenou­t některé McGregorov­y výroky:

„Fanoušci uvidí něco, co neviděli nikdy dřív. S tím člověkem si pohraju. Předělám strukturu jeho obličeje. Jeho manželka a děti ho už nepoznají.“

„Já a Ježíš jsme v pohodě. Vycházím se všemi bohy. Bozi uznávají bohy.“

„Dvě věci dělám rád. Nakopávám zadky a vypadám dobře. Jednu z nich dělám teď a v sobotu večer budu dělat tu druhou.“

„Nebojím se nikoho. Jestli dýcháte kyslík, nebojím se vás.“

Takové řeči k zápasení patří a leckdy můžou ovlivnit i výsledek. Jak řekl Michal Hamršmíd, někdejší mistr světa MMA: „Bavil jsem se s bojovníky, kteří s McGregorem zápasili. Přiznali, že prohráli už na vážení. Že se jim těmi řečmi dostal do hlavy. V zápase byli nesoustřed­ění, dělali věci, na které nebyli zvyklí. Má to výborně vymyšlené.“

Rád se navážel do amerického boxera Floyda Mayweather­a, v profesioná­lní kariéře neporažené­ho. „Kdybychom se dostali do ringu, do třiceti vteřin bych se kolem něj obtočil jako hroznýš královský a uškrtil ho,“prohlásil. A 26. srpna 2017 se v Las Vegas skutečně střetli. Mayweather se kvůli tomu vrátil do ringu dva roky po konci kariéry, McGregor zase poprvé nastoupil k boxerskému zápasu.

Pro některé znalce šlo o duel století, jiní se vysmívali, že jde o divadlo pro peníze s předem jasným výsledkem: nečekali, že by McGregor při boxerském debutu mohl proti šampionovi obstát. Nakonec se držel až do

desátého kola, než ho před patnácti tisíci diváky Mayweather porazil technickým k. o.

O mimořádně výdělečnou záležitost každopádně šlo: Mayweather získal 200 milionů dolarů, McGregor o sto méně. Už předtím přitom patřil mezi nejbohatší sportovce světa. V posledním žebříčku časopisu Forbes, zohledňují­cím výdělky za rok 2016, se zařadil na 24. místo s příjmem 34 milionů dolarů (skoro 700 milionů korun), stejný měl třeba velšský fotbalista Gareth Bale.

Od té doby však výrazně potetovaný irský bojovník přitahuje spíš skandály. Nejprve loni v listopadu na akci Bellator 187 vtrhl do ringu po zápase svého kamaráda, strčil do rozhodčího i do poraženého bojovníka Redmonda, když se pokoušel zvednout ze země. Skutečný průšvih ale přišel až letos 5. dubna s tím bláznivým útokem na autobus. Údajně ho hnal vztek na jednoho z bojovníků, Rusa Nurmagomed­ova, který se dostal do hádky s McGregorov­ým kamarádem Artemem Lobovem.

„Jeho trenér v knize píše, že jakmile mu sáhne někdo na rodinu či přátele, tak se zblázní. A to se stalo,“říká Ondřej Novotný, který komentuje MMA v televizi a provází večery bojových sportů v Česku. McGregor nyní čeká na soud, který 14. června napoví o jeho budoucnost­i.

„Nejspíš všechno skončí mimosoudní­m vyrovnáním. Conor má před podpisem nové smlouvy s UFC a UFC má před podpisem nové smlouvy s televizí. To bude hrát roli. Jistým měřítkem bude, jestli se ho zřeknou sponzoři,“míní Novotný.

PARTNER, KAMARÁD

Nebýt McGregorov­ých výstřelků, těžko by někdo hádal, jaké zvíře se v něm skrývá. Dřív byl nenápadným dítětem, které sedávalo v koutě a stávalo se objektem šikany. Taky dnes dokáže nastavit veřejnosti jinou tvář. Kromě sprostých výpadů umí mluvit ve vzletných frázích, obléká se do perfektníc­h obleků a je věrným partnerem, skvělým otcem a dobrým kamarádem.

Od roku 2008 chodí s krajankou Dee Devlinovou, rovněž z Dublinu. Ta se vzdala práce sekretářky a začala s ním jezdit po světě. Pomáhá s tréninky, vaří a je nejoddaněj­ší fanynkou. Loni se jim narodil syn Conor Jack.

„McGregorov­o chování není vymyšlené nějakým PR oddělením. Vše sleduje sám a má fantastick­ý čich na to, co se líbí a co přitahuje davy. A samozřejmě je skvělý bojovník, minimálně stejně dobrý řečník i herec,“míní Novotný. „Ani on však nebyl připraven na to, že bude na vrcholu světa v popularitě, a tak dělá přešlapy. Kdo by je však nedělal?“

Bez rvaček by Conor McGregor sotva byl tam, kde je. Jenže ta poslední ho může připravit o mnohé, co si vybojoval.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KDYŽ BOJOVNÍKA CHYTNE AMOK. Pak to skončí šíleným útokem na autobus, zatčením, kaucí a čekáním na soud.
KDYŽ BOJOVNÍKA CHYTNE AMOK. Pak to skončí šíleným útokem na autobus, zatčením, kaucí a čekáním na soud.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia