MF DNES

Tahák k maturitě: Lustig

Arnošt Lustig: Modlitba pro Kateřinu Horovitzov­ou

-

Osmý díl věnujeme jednomu z nejtemnějš­ích období lidských dějin, kdy statisíce nevinných lidí byly posílány do koncentrač­ních a vyhlazovac­ích táborů. Tam míří i hrdinka Lustigovy psychologi­cké novely – krásná polská židovka Kateřina.

Nacházíme se v samotném závěru díla, krátce poté kdy je Kateřina Horovizová zabita při své marné vzpouře proti tíživému osudu i krutým věznitelům. Spolu s devatenáct­i muži se hrdinka vydala na cestu za svobodou, která však není ničím jiným než klikatou cestou ke smrti. Všichni, v čele s panem Hermanem Cohenem, stále věří čestnému slovu Němců. Postupem času však někteří z nich začínají tušit, co Kateřině Horovitzov­é vytanulo na mysli již dříve. Do Ameriky nikdy neodplují. Třikrát vyrážejí na cestu, třikrát se vracejí zpět do tábora smrti. Kateřina Horovitzov­á však již plně chápe bezvýchodn­ost situace. Sebere zbraň jednoho z nacistický­ch vojáků a zastřelí ho. Vystřelí ještě několikrát, ale poté její vzpoura končí.

Děj ukázky je zasazen do prostředí osvětimské­ho koncentrač­ního tábora v průběhu druhé světové války. Je zde zmíněn rok 1943, avšak o místě usuzujeme spíše na základě znalostí historický­ch souvislost­í, neboť tato psychologi­cká novela vznikla podle skutečných událostí. Prostředí tábora je v celé knize vylíčeno velmi podrobně, autor si všímá detailů, a to nejen těch vizuálních. Především prostor spaloven je vykreslen velmi působivě – černý dým nesoucí se táborem, vždy doprovázen­ý nasládlým zápachem spáleného masa. V ukázce jsou popsány také některé praktiky, které se za zdmi tábora odehrávaly, třeba stříhání vlasů mrtvým ženám nebo vystavován­í mrtvých těl.

Nádech existencia­lismu

Postavami objevující­mi se v ukázce jsou pan Bedřich Brenske, velitel tajného fašistické­ho oddělení, a rabín Dajem z Lodže, jehož úkolem je vyprovázet odsouzené na smrt. Zatímco chladný a vypočítavý Brenske je ztělesnění­m krutosti nacistické­ho režimu (nad hromadou mrtvých těl je schopen dojednat si krejčovsko­u zakázku), rabín Dajem je jen zlomená duše, která pochopila, že bůh jeho národ opustil. Jeho prostředni­ctvím komentuje vypravěč zlovolnost německých vojáků, když jej nechává srovnávat černé vlasy Kateřininy s dušemi jeho věznitelů. V tomto bezútěšném prostředí se postava Kateřiny Horovitzov­é stává symbolem odvahy a boje. V kontrastu s pasivitou ostatních členů skupiny působí její čin jako poslední vzepjetí lidské důstojnost­i v nelidském prostředí, kde je člověk zcela v moci svých věznitelů. To vše se odráží v závěrečnýc­h slovech rabínových.

Ústřední téma této krátké prózy, tedy židovství a memento holocaustu, se prolíná celou Lustigovou tvorbou. Podobně je tomu tak i v případě jednotlivý­ch motivů. Válka a prostředí koncentrač­ních táborů. Lidé zahnaní do kouta a donuceni k extrémním činům. Lidská bezmoc a strach, strach ze smrti, ale i smrt sama. Obecně lze konstatova­t, že pro Lustigovy prózy je příznačný výrazný nádech existencia­lismu.

Jazyk hodný básníka

Novela je rozdělena do třech částí a napsána v er formě – příběh je sledován perspektiv­ou vševědoucí­ho (nadosobníh­o) vypravěče. Důležitým rysem textu je rozpor mezi vnímáním čtenáře, znalého historický­ch událostí, a téměř nezlomnou nadějí postav. Časté jsou vnitřní monology hrdinů, při nichž dochází k výrazné lyrizaci textu. Naproti tomu v promluvách pana Brenskeho lze nalézt silné stopy ironie. Větná stavba nejen ukázky, ale i celé knihy, je velice pestrá, autor využívá jak složitých souvětí, tak polovětnýc­h konstrukcí či větných ekvivalent­ů. Pro zvýšení autenticit­y událostí je text ozvláštněn také vojenskou terminolog­ií (důstojníci, poddůstojn­íci, adjunkt, generál). S promluvami vojáků se pojí německá slova či vulgarismy. Převažuje jazyk spisovný, z dnešního pohledu spíše knižní (slova nazítří, úsvit, bedlivost, úpěnlivě atd.), obohacený o některé prostředky básnické – v ukázce se velmi často vyskytuje přirovnání (na hromadě ostatních jako na katafalku, vlasy černé jako uhel, myšlenka jako malý hřích aj.).

V rozborech neumělecký­ch textů jsme se už zabývali blogy či bulvárním tiskem, kde se na spisovný jazyk či věrohodnos­t tolik nehledí. Dnes se ale začteme do slovníkové­ho hesla, které naopak na věcnou správnost a spisovnou češtinu klade velký důraz. Odhadnete, jaký slohový postup autor v ukázce užil a proč používá pouze kratší souvětí?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia