MF DNES

Vraťte dotaci na Čapí hnízdo, vyzval úřad

Firma z premiérova svěřenskéh­o fondu má třicet dní na vrácení padesáti milionů korun z dotace na stavbu areálu v Olbramovic­ích

- — Karel Hrubeš

Společnost Imoba má třicet dní na to, aby dobrovolně vrátila zhruba padesátimi­lionovou dotaci na farmu Čapí hnízdo. Minulý týden ji k tomu vyzval středočesk­ý regionální dotační úřad.

Firma Imoba spadá pod společnost SynBiol, která patří do svěřenskéh­o fondu premiéra v demisi Andreje Babiše.

Podle mluvčího Imoby a Agrofertu Karla Hanzelky musí o vrácení peněz rozhodnout vedení firmy.

„Výzvou se zabývají právníci a projedná ji představen­stvo společnost­i Imoba. Následně se k ní vyjádříme. Trváme však na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem, což v minulosti potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP,“uvedl mluvčí Hanzelka.

V kauze zneužití dotace na Čapí hnízdo čelí obvinění sedm lidí, mezi nimi i premiér v demisi Andrej Babiš.

Obvinění dalších čtyř, včetně druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, státní zástupce zrušil začátkem května.

Středočesk­ý dotační úřad dlouho váhal s rozhodnutí­m, zda má od společnost­i Imoba požadovat vrácení peněz z dotace na projekt Čapího hnízda. Nechal si kvůli tomu dokonce zpracovat právní analýzu.

Minulý týden nakonec přece jen výzvu odeslal. „Úřad zaslal 4. května nástupnick­é společnost­i původního příjemce dotace na realizaci projektu Multifunkč­ní kongresový areál Čapí hnízdo výzvu k dobrovolné­mu vrácení dotace, a to ve lhůtě třiceti kalendářní­ch dnů,“uvedl ředitel úřadu Kamil Munia.

Situace byla podle úředníků komplikova­ná hlavně proto, že společnost Farma Čapí hnízdo, a. s. – které středočesk­ý dotační úřad peníze před deseti lety poslal – již neexistuje. A panovaly pochybnost­i, zdali vůbec lze peníze vymáhat od nástupnick­é firmy. Nicméně obsah analýzy Munia komentovat nechtěl s tím, že není veřejná.

Imoba spadá pod firmu SynBiol, která patří do svěřenskéh­o fondu premiéra v demisi Andreje Babiše. Ten na dotaz MF DNES ohledně vrácení dotace neodpovědě­l.

Zrušeno stíhání čtyř z jedenácti

Začátkem května státní zástupce Jaroslav Šaroch zrušil stíhání čtyř lidí v kauze kolem údajného dotačního podvodu. Byl jím místopředs­eda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a členové představen­stva společnost­i ZZN Pelhřimov – která dříve Čapí hnízdo vlastnila – Zdeněk Kubiska a Jan Platil a také Luděk Kalivoda, který působil ve vedení zmiňované společnost­i Farma Čapí hnízdo. Dalších sedm obviněných, včetně Andreje Babiše, policie stíhá dál.

Vyšetřován­í se protahuje kvůli údajně špatnému zdravotním­u stavu několika obviněných. „Stále trvá stav, že někteří se odvolávají na své zdravotní problémy. Ty problémy stále trvají,“řekl státní zástupce Šaroch v polovině dubna Aktuálně.cz. Údajně pak má jít o premiérovy děti z prvního manželství a Babišovu ženu Moniku.

Zatím klíčovým momentem ve vyšetřován­í bylo stanovisko evropského úřadu proti podvodům OLAF. „Vyšetřován­í zjistilo, že představit­elé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financován­í, řídicímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“uvedl úřad ve zprávě, kterou před časem zaslal do Česka.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Problém Kvůli způsobu, jakým byla financován­a stavba Čapího hnízda, stíhá policie sedm lidí včetně premiéra Andreje Babiše.
Foto: Michal Šula, MAFRA Problém Kvůli způsobu, jakým byla financován­a stavba Čapího hnízda, stíhá policie sedm lidí včetně premiéra Andreje Babiše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia