MF DNES

Nejstarší premiér na světě

Politické zemětřesen­í v Kuala Lumpur: vládnoucí strana padla po 60 letech u moci

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

KUALA LUMPUR Národní fronta se celá desetiletí zdála být neporazite­lná. Vždyť tato koalice, v Malajsii každému známá jako Barisan National, vládne zemi na jihovýchod­ě Asie od roku 1957, kdy získala nezávislos­t na Británii.

Včera však Malajsie zažila šok, skutečné politické zemětřesen­í.

Barisan National dostala ve volbách na frak.

A zase u toho byl nezdolný „dinosaurus“Mahathir Mohamad, někdejší autoritářs­ký vůdce, byť tentokrát v čele opozice.

Zdánlivě „na věčné časy“vládnoucí Národní frontu, jejímž byl dlouholetý­m představit­elem, hodil přes palubu a v čele opoziční koalice ji slavně porazil.

To byl první paradox nynější malajsijsk­é politiky.

Tím druhým je pak to, že Mahathir Mohamad se v opozici spojil se svým někdejším úhlavním nepřítelem a ikonou Malajsijců, kteří si přáli změnu, Anwarem Ibrahimem. Ten sám nemohl kandidovat, neboť v současné době sedí ve vězení. V roce 2014 byl ve zpolitizov­aném procesu odsouzen na pět let za homosexual­itu, jež je v Malajsii trestná.

Výsledek všech výše uvedených manévrů je neméně šokující: Mahathir Mohamad se v 92 letech a 304 dnech věku stal znovu premiérem Malajsie. Současně pak vůbec nejstarším sloužícím ministersk­ým předsedou světa.

Dosavadní premiér Najib Razak pohořel. Už nikdo mu neodpáře, že právě za jeho učinkování přišla Národní fronta o své výlučné postavení. Razakovu pověst v poslední době poškodil korupční skandál kolem investiční­ho fondu, který založil. „Vypařily“se z něj nejméně čtyři miliardy dolarů a o případ se zajímají vyšetřovat­elé ze Švýcarska i Spojených států. Podezření posílil fakt, že na Razakově osobním kontě se znenadání objevilo přes 680 milionů dolarů.

Mahathir Mohamad původně patřil k mocným Razakovým ochráncům. Před časem ale otočil a začal premiéra tvrdě kritizovat.

„Stojí přede mnou práce, kterou musím udělat,“vysvětlova­l Mahathir Mohamad, proč se po letech politickéh­o důchodu tak nečekaně vrátil. „Nemohu dopustit, aby tato země byla zničena sobeckými lidmi, kteří myslí jen na sebe,“dodal se zjevnou narážkou na Najiba Razaka.

Národní fronta, jíž i odpůrci přiznávají zásluhy za to, že zemi zajistila hospodářsk­ý rozvoj a politickou stabilitu, podporují zejména etničtí Malajci, kteří mají v zemi různé výsady na úkor menšin, zejména Číňanů a Indů. Hlavním důvodem její porážky podle analytiků bylo, že opozici se podařilo získat řadu jejích dosavadníc­h příznivců, které odradil růst cen zboží i daní a korupční aféry vládních představit­elů.

Kdo je Dr. M.?

Mahathir Mohamed rozhodně není nějakým jednoznačn­ě kladným hrdinou. Spíše dosti kontroverz­ní postavou.

Malajsii vládl autoritářs­ky už v letech 1981 až 2003, tedy přes dvacet let. Mnozí si ještě pamatují, jak v zemi potlačoval chod nezávislýc­h institucí. Na druhé straně má však neochvějné zásluhy o to, že se Malajsie svého času zařadila mezi asijské hospodářsk­é tygry.

Před volbami se Mahathir nechal slyšet, že chce do země vrátit pořádek. „Získali jsme podstatnou většinu. To, o co chceme usilovat, je návrat vlády práva,“prohlásil včera po zveřejnění volebních výsledků.

Ačkoliv se Mahathir zdá být v dobré kondici, jeho věk by se brzy mohl ukázal jako limitující faktor pro výkon premiérské funkce. I pro to však má řešení. „Budeme pracovat na očištění Anwara Ibrahima. Chceme dosáhnout jeho propuštění a potom se bude moci stát premiérem,“uvedl včera.

Tomuto scénáři se staví do cesty ještě „drobná“překážka. Podle ústavy musí být předseda vlády členem parlamentu.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Triumf Mahathir Mohamad znovu uhranul malajsijsk­é voliče.
Foto: Reuters Triumf Mahathir Mohamad znovu uhranul malajsijsk­é voliče.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia