MF DNES

Odcházení krotitele závislostí

Národní protidrogo­vý koordináto­r, který měl rozmíšky s Babišem, končí.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Podle statistik jen kvůli kouření a pití Česko ročně přijde o 60 až 100 miliard korun. Dopady hazardu v součtu činí až 16 miliard a nelegální drogy republiku stojí šest miliard. Ať už jde o náklady na léčbu, sociální dávky či péči o rozvrácené rodiny závislých. Do toho se ukazuje, že jsou v Česku statisíce lidí závislých na lécích a i do počítačů dětí se dobývá internetov­ý hazard.

Národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil však už další problémy řešit nestihne. Podle zjištění MF DNES totiž po osmi letech klíčová postava boje proti drogám v Česku končí, ač ho dlouhodobě chválí čeští i světoví experti. Oficiálně Vobořil odchází z čistě osobních důvodů.

„Pro mě je to dlouhodobě plánovaná věc. Mám děti, žiji v Brně. Do Prahy neustále dojíždím a stěhovat se sem nechci. Ale mám zájem pomoct vybrat svého nástupce,“konstatova­l Vobořil.

Jeho odchod potvrdil i premiér v demisi Andrej Babiš. „Vzdal se služebního poměru na vlastní žádost. Bylo to jeho osobní rozhodnutí. Proběhne tedy výběrové řízení. Odbor je personálně zabezpečen kvalitními pracovníky,“řekl MF DNES premiér.

Právě s šéfem hnutí ANO měl Vobořil už několik rozmíšek. Když Babiš před dvěma lety ještě jako ministr financí oznámil svůj záměr zlevnit točené pivo snížením daně na úroveň léků, právě Vobořil to nazval skandálním populismem.

A původně to vypadalo, že Vobořil odejde z Úřadu vlády už na začátku letoška potom, co se Babiš stal premiérem, a tím i jeho nejvyšším nadřízeným. Následně se protidrogo­vá agenda měla z Úřadu vlády stěhovat pod ministerst­vo zdravotnic­tví, což tvrdě zkritizova­la opozice, ale i experti z oboru. Podle nich by se tím celá protidrogo­vá politika prakticky ochromila, protože by zmocněnec už nemohl úkolovat další ministerst­va, jak to dělal doposud. Nakonec se od této části reorganiza­ce upustilo. „Nechám si tu agendu na Úřadu vlády a budu se jí osobně věnovat a podporovat ji,“uvedl Babiš. Nyní Vobořil přesto odchází. A to patrně v nejméně vhodnou chvíli. Právě v jeho gesci vzniká nová strategie boje proti závisloste­m, podle které by vláda i všechna ministerst­va měla postupovat dalších devět let.

Původně protidrogo­vý koordináto­r oznámil, že chce dosáhnout toho, aby jeho návrh odhlasoval­a nová vláda s důvěrou. Toho se ale zmocněnec Jindřich Vobořil, který odejde k poslednímu červenci, nemusí dočkat. I kvůli zdlouhavém­u vyjednáván­í o novém kabinetu.

Pod tlakem tabákových firem

Součástí Vobořilova plánu přitom není jen boj proti nelegálním drogám. Výrazně vystupuje také proti alkoholu a tabáku. A do strategie chce včlenit růst spotřební daně na tyto výrobky, za což v minulosti například čelil silnému tlaku tabákových firem. Vobořil také do koncepce zahrnuje rozsáhlý boj proti hazardu.

„Pro nástupce pana Vobořila bude naprosto klíčové udržet stávající kurz. Všechny tyto závislosti je potřeba řešit dohromady, protože spolu souvisejí a přelévají se,“konstatova­l přednosta Kliniky adiktologi­e Karlovy univerzity Michal Miovský, který patří k nejuznávan­ějším českým expertům v oboru. „Jeho práci hodnotím jednoznačn­ě pozitivně,“dodal další uznávaný expert na adiktologi­i Tomáš Zábranský.

Pod Vobořilový­m řízením je Česko i mezinárodn­ím premiantem. Například si vysloužilo uznání na shromážděn­í OSN o globální protidrogo­vé politice. Vobořilovi se navíc dařilo krotit šíření nemocí, které jsou s drogami spojeny, i počty předávková­ní. Česko patří k zemím s nejnižším počtem těchto úmrtí na milion obyvatel, má jich méně než deset. Má i velmi nízký počet závislých, kteří se nakazili HIV či žloutenkou C.

Podle zdrojů MF DNES Vobořil nyní uvažuje o založení institutu, který by závislosti řešil dále. A zvažuje i politickou dráhu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia