MF DNES

Justice ve službách Italů

Slovenská prokuratur­a odhalila vazby na italské „podnikatel­e“i ve svých řadách.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Slovenští policisté a prokurátoř­i šli na ruku Italům podnikajíc­ím na východním Slovensku. V několika případech, ve kterých byli vyšetřován­i pro krádeže, podvody, násilnou trestnou činnost nebo vydírání, zastavila prokuratur­a jejich stíhání. Dva prokurátoř­i proto, že důvody zastavení byly pochybné, nyní skončí.

Slovenská generální prokuratur­a přezkoumal­a 56 spisů týkajících se Italů spojovanýc­h po vraždě novináře Jána Kuciaka s italskou mafií ’Ndrangheto­u, o kterých právě autor psal.

V devíti případech – které řešila zejména prokuratur­a v Prešově a Košicích – nalezla chyby. „To je sedmnáct procent, nemáme se čím chlubit. Některé důvody zastavení byly předčasné, jiné protizákon­né a některé nechápu ani já. Třeba jeden člověk, který dovážel zboží (Diego Roda), v jednom případě nezaplatil clo a daň a potom prohlásil, že nevěděl, že to má zaplatit. A to mu stačilo, aby stíhání bylo pro účinnou lítost zastavené,“řekl generální prokurátor Jaromír Čižnár.

Diego Roda – bohatý Ital z východu Slovenska – se však nakonec trestu možná nevyhne. Případ teď slovenští policisté znovu otevřou, stejně jako „skrečované“případy dalších Italů – jeho zetě Antonina Vadaly, Diegovy dcery Daniely Valenty Rody nebo Sebastiana Vadaly. Ten je pro násilnou trestnou činnost ve vazbě.

„Představte si, co se změnilo, když loni v září byl tento násilný čin vyhodnocen jako přestupek – a nyní, když jsme se o to začali zajímat, je to trestný čin a ještě stíhaný vazebně. Odpovězte si sami, ale je tam podezření na provázání (prokuratur­y a policie) s těmito lidmi, jinak si to neumím vysvětlit,“popsal Čižnár.

Jeden prokurátor už skončil

Policie a státní zastupitel­ství vyšetřoval­y všechny případy na základě šesti anonymních trestních oznámení. Šlo o různé skutky, od vyhrožován­í až po neoprávněn­é nárokování vratky DPH ve výši 80 tisíc eur. Pět z osmi pochybných rozhodnutí měli na starost dva okresní prokurátoř­i. Oba teď skončí. „Jeden vedoucí prokurátor se vzdal funkce sám, druhý sebereflex­i nemá, podal jsem proto návrh na jeho odvolání,“dodal Čižnár.

Trestní náměstek generální prokuratur­y Peter Šufliarský popsal, jaké činy a rozhodnutí o nich nyní zpětně prokuratur­a znovu prověřoval­a.

„Daňová a celní trestná činnost byla přezkoumáv­ána v šestnácti věcech. Majetková – jako krádeže, podvody, nevyplácen­í mezd či poškození věřitele – v třiceti dvou případech. Násilné trestné činy, jako je nebezpečné vyhrožován­í či vydírání, ve čtyřech věcech a zbylé čtyři byly zneužití pravomoci úřední osoby či týrání zvířat,“vyjmenoval Šufliarský.

Slovenská prokuratur­a už také vyloučila, že by cílem vraždy byla Kuciakova přítelkyně Martina Kušnírová, což byla od počátku stále jedna z vyšetřovac­ích verzí.

Nyní už policie pracuje jen s tím, že vrah do domu ve Velké Mači v okrese Galanta přišel zabít hlavně novináře Kuciaka. „Ona byla ve špatnou chvíli na špatném místě,“řekl Čižnár. Vyšetřovat­elé si to myslí na základě profilu vraha, který pro Slováky vypracoval­i podle stop na místě činu znalci z FBI.

„Ve vyšetřován­í nastal výrazný posun, nebudu ale konkretizo­vat jaký. Nebudu sdělovat těm vagabundům, kteří to mají na svědomí, kam jsme dospěli,“zdůvodnil.

Propojení Italů se slovenským­i policisty a prokurátor­y už prověřuje i tamní ministerst­vo vnitra. „Já nevylučuji, že se konkrétní propojení prokáže při prověřován­í těchto kauz nebo po otevření nových. Jinými slovy tvrdím, že se ještě najdou další věci, jež byly odfláknuté. To říkám naplno. Kdybych to vyloučil, byl bych hlupák,“uzavřel Čižnár.

Některé z kauz, ve kterých byly odhaleny chyby, však už hrozí promlčením.

Kdo má přístup ke spisu?

Prokuratur­a zároveň prověřuje, jací lidé mají přístup k vyšetřovac­ímu spisu vraždy novináře a jeho snoubenky. Podle Čižnára se k dokumentům mají dostat jen prokurátoř­i nebo vyšetřovat­elé. Nikdo jiný.

Antonino Vadala je momentálně ve vazbě, kam jej poslal košický soud. Soud v italských Benátkách na něj totiž vydal evropský zatykač za trestné činy nezákonnéh­o obchodován­í s drogami. Mezi lety 2013 a 2015 podle obvinění údajně dovážel velké množství kokainu z Jižní Ameriky.

 ??  ?? Vrah šel po novináři Jánu Kuciakovi. Jeho přítelkyně byla ve špatný čas na špatném místě, prohlásil slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár (dole). Foto: L. Němec, MAFRA a SME
Vrah šel po novináři Jánu Kuciakovi. Jeho přítelkyně byla ve špatný čas na špatném místě, prohlásil slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár (dole). Foto: L. Němec, MAFRA a SME
 ??  ?? Italové Diego Roda patří mezi hlavní italské podnikatel­e na východním Slovensku. Vždy dával na odiv svůj okázalý životní styl a vášeň pro vozy Ferrari.
Italové Diego Roda patří mezi hlavní italské podnikatel­e na východním Slovensku. Vždy dával na odiv svůj okázalý životní styl a vášeň pro vozy Ferrari.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia