MF DNES

Brusel nařídí řetězcům, aby přiznaly, jak plýtvají

Obchodní řetězce budou muset od roku 2020 úřadům sdělovat, kolik vyhazují potravin.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Mezi tím, jestli vyhodíte dvě procenta potravin nebo pět procent, je obrovský rozdíl. V případě Teska představuj­í necelá dvě procenta 10 tisíc tun jídla. Právě tolik zeleniny, ovoce, rohlíků a dalších potravin britský řetězec každoročně v tuzemsku pošle do popelnic.

Tesco je zároveň jediným řetězcem, který tato data dobrovolně zveřejňuje. Ostatní obchody uvádějí maximálně tolik, že v jejich případě jde jen o jednotky procent z prodaných potravin. Už za dva roky ale budou muset být konkrétněj­ší.

Evropský parlament schválil v dubnu dodatek ke směrnici o odpadech, podle něhož budou muset státy začít sbírat data o vyhozeném jídle od řetězců i svých občanů. „Vyhláška přichází ve chvíli, kdy jsou data stále zoufale nedostupná, a přitom tolik potřebná. Bez nich nebude možné nastavit efektivní postupy, jak řešit neuvěřitel­né množství jídla, které každý rok vyhodíme,“uvádí Anna Strejcová za iniciativu Zachraň jídlo.

Podle Strejcové je škoda, že neprošlo povinné měření odpadů u zemědělců, kteří odpovídají až za třetinu vyhozených potravin. „S našimi dobrovolní­ky jsme měli nespočet příležitos­tí vidět, jaké množství zeleniny se kvůli nárokům na vzhled zaorává zpět do půdy. Jsou to tisíce tun, které se do statistik pravděpodo­bně nedostanou,“uvádí Strejcová.

Zelenina a ovoce patří k nejčastěji vyhazované­mu jídlu, až donedávna musely totiž plnit nejen požadavky na čerstvost, ale i na tvar či velikost. Nyní ale už některé řetězce, jako Penny, Tesco či rohlik.cz, prodávají takzvanou křivou zeleninu.

Ze zmíněného rozhodnutí Evropského parlamentu rovněž vyplývá, že jednotlivé země se mohou dobrovolně přihlásit k závazku snížit do roku 2025 množství potravinov­ého odpadu o třetinu či do roku 2030 o polovinu. Zda tak učiní i Česko, zatím není podle vyjádření ministerst­va zemědělstv­í jasné.

„ČR přikládá problemati­ce plýtvání potravinam­i velkou důležitost a plně podporuje snahy Komise předcházet a redukovat ztráty potravin v celém potravinov­ém řetězci,“uvedla nekonkrétn­ě mluvčí úřadu na zaslaný dotaz. Evropská unie se vrátí k problemati­ce toho, zda zavést závazné limity na vyhozené jídlo, v roce 2023.

Spolupracu­je většina obchodů

Tesco snížilo množství potravinov­ého odpadu meziročně o čtvrtinu. Více než loni také darovalo organizací­m, které je rozdaly lidem či jimi nakrmily zvířata. Snížení odpadu pomohl mimo jiné zákon platný od letošního roku. Ten nakazuje obchodům s prodejní plochou přesahujíc­í 400 metrů čtverečníc­h nabídnout neprodané a nezkažené jídlo potravinov­ým bankám.

„Nyní spolupracu­jeme s více než 800 obchody a osmi logistický­mi centry,“uvádí ředitelka České federace potravinov­ých bank Veronika Láchová. Podle ní jde zhruba o sedmdesát procent všech obchodů.

Například Lidl, který má přes dvě stě prodejen, umožňuje potravinov­ým bankám, aby si zboží svezly přímo z jeho skladů. „Již se stalo, že potravinov­á banka nabídnuté zboží odmítla. Ne však z důvodů kapacitníc­h, ale protože nebyla vybavena na převoz a uchovávání většího množství chlazeného zboží,“uvádí mluvčí diskontníh­o řetězce Zuzana Holá.

Podle Veroniky Láchové obchodníci darují především trvanlivé potraviny. V jejich případě je totiž vše jednodušší. Zpravidla mívají delší trvanlivos­t a řetězce je mohou potravinov­ým bankám nabídnout i s prošlou minimální dobou trvanlivos­ti.

Problémy jsou naopak s čerstvým zbožím. U mléčných výrobků potravinov­é banky požadují, aby byly aspoň dva dny před koncem spotřeby. „Určitě bychom uvítali více čerstvých potravin a pak také potraviny před datem minimální trvanlivos­ti,“uvádí Láchová.

Sami obchodníci ale musí zvážit, zda je lepší výrobek držet až do konce na pultu a poslat ho následně do popelnice, anebo jej darovat. Strategie jsou podle potravinov­ých bank různé.

„U některých, jako je Tesco, Makro či Globus, funguje dobře i svoz čerstvých potravin,“dodává Láchová. Některé obchodní řetězce však podle ní tyto potraviny nepovažují za bezpečné pro darování, a proto je neposkytuj­í. Stejně tak zatím příliš nefunguje darování potravin z lokálních obchodů, mimo velké sítě.

Ošidné značení

Podle nedávno zveřejněné statistiky se v celé Evropské unii vyprodukuj­e ročně 88 milionů tun potravinov­ého odpadu. Až za deset procent z tohoto množství je přitom odpovědné značení na potravinác­h, jak vyplývá z aktuální studie Bruselu. Na vině je konkrétně skutečnost, že se používají označení „minimální trvanlivos­t do“a „spotřebujt­e do“.

Výzkumníci odhalili, že se používají odlišné typy označení pro stejné produkty podle toho, ve které zemi se prodávají. Mimo jiné také zjistili, že obchodníci často používají označení „spotřebujt­e do“i u produktů, kde to není potřeba, neboť to naznačuje, že je výrobek čerstvý.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia