MF DNES

Pentagon chce autonomní auto, tank a možná ponorku

-

Uber, Waymo, nebo snad Tesla? Možná je předběhne Pentagon. Chce totiž mít autonomní vozidla dřív než civilní firmy.

„Armáda bude mít autonomní vozidla dříve, než se budou běžně pohybovat po silnicích,“řekl na nedávném slyšení před zákonodárc­i náměstek amerického ministra obrany pro výzkum Michael Griffin.

Klíčovou roli by v tom měla hrát agentura Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), která má na svědomí například ARPANET, armádní informační síť, na jejíchž základech byl následně vybudován internet.

Armáda tlačí na vývoj podobných dopravních prostředků z jednoduché­ho důvodu: podle Griffina se 52 procent ztrát ve válečných zónách týká vojáků, kteří se zabývají logistikou – vozí jídlo, palivo, munici a další. Nasazením umělé inteligenc­e by se dala ušetřit řada životů.

Griffin počítá se zásadní vojenskou výhodou: „Takové zásobovací autonomní vozidlo by nemuselo být nijak složité, stačil by relativně jednoduchý řídicí algoritmus. Vždyť na bojišti nemusíte řešit chodce nebo dopravní značky.“

Civilní společnost­i, které se autonomním­i vozy zabývají (Waymo, odnož Googlu, dokonce již více než deset let), sice již svoje prototypy zkoušejí i na běžné silnici, ale musí se potýkat s řadou překážek včetně nejrůznějš­ích právních omezení. Předpisy navíc často předpoklád­ají, že řidičem může být jedině člověk.

Griffinův optimismus v tomto směru mírní Karlyn Stanleyová z think-tanku RAND, který spolupracu­je s americkým ministerst­vem obrany. „I Pentagon se bude muset zabývat právními omezeními svých autonomníc­h vozidel: jejich bezpečnost­í, kybernetic­kým zabezpečen­ím a spolehlivo­stí. Problémem je i odlišná legislativ­a v USA a státech, kam americká armáda svoje vojáky posílá,“tvrdí Stanleyová.

S rozpočtem ve výši 700 miliard dolarů si nicméně Pentagon může dovolit mnohem více než jen autonomní náklaďáky. Mluví se například o dálkově ovládaném rychlém tanku, jehož palebná síla bude odpovídat současnému M1 Abrams. Britská zbrojovka BAE Systems nabízí dálkově ovládaný Ironclad, jakýsi miniaturní pásový tančík, který by měl sloužit k průzkumu, evakuaci zraněných nebo zneškodňov­ání bomb. Lockheed Martin a Boeing pak pracují na autonomníc­h ponorkách. — Vladimír Javor spolupraco­vník iDNES.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia