MF DNES

Íránci vypálili rakety, Izrael jim to vrátil

-

Íránské jednotky na syrské straně Golanských výšin vypálily v noci na včerejšek zhruba dvacet střel a raket na izraelské cíle na Golanských výšinách. Izrael na palbu vzápětí reagoval a zasáhl desítky íránských cílů v sousední zemi, mimo jiné sklady zbraní, odpalovací rampy či zpravodajs­ká centra využívaná elitními íránskými jednotkami v Sýrii.

Podle analytiků šlo o dosud nejvážnějš­í vojenský střet mezi dvěma úhlavními nepřáteli v regionu.

Podle několika zpráv z místa stály za útokem íránské elitní jednotky Kuds, které spadají pod revoluční gardy.

„Izrael nechce situaci v oblasti ještě více vyostřovat. Izraelští vojáci budou ale i nadále ve vysoké pohotovost­i. Jestliže přijde další íránský útok, budeme na něj připraveni,“uvedl mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus.

Informace o případných obětech na izraelské straně nebyly včera známy, armádní mluvčí pouze informoval o tom, že došlo k menšímu poškození izraelskýc­h vojenských základen, napsal list The Times of Israel.

Izrael se zmocnil části Golanských výšin, které patřily Sýrii, za šestidenní války v roce 1967. Izrael a Sýrie jsou od té doby oficiálně stále ve válečném stavu.

Ničivější odveta

Odvetné izraelské nálety na íránské cíle v Sýrii zřejmě způsobily větší škody. Usmrtily nejméně 23 bojovníků, včetně pěti syrských vojáků. Dalších osmnáct obětí prý patří mezi příslušník­y íránských milic, které pomáhají režimu prezidenta Bašára Asada, informoval­a exilová Syrská organizace pro lidská práva. Podle syrské armády však zemřeli jen tři lidé.

Damašek v reakci na nálety mluvil o nové fázi agrese proti Sýrii.

Napětí v regionu ještě vzrostlo poté, co americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy se stahují z íránské jaderné dohody. To přimělo Izrael vyhlásit vysoký stupeň pohotovost­i.

Izraelská vláda je velkým zastáncem

Jednalo se o dosud nejvážnějš­í vojenský střet mezi Izraelem a Íránem, dvěma úhlavními nepřáteli v regionu.

a obhájcem Trumpova rozhodnutí odstoupit od dohody. Írán patří spolu s Ruskem mezi hlavní spojence režimu Bašára Asada v Damašku.

Izrael dal opakovaně najevo, že nepřipustí, aby Írán vybudoval v Sýrii novou frontu proti židovskému státu a pomáhal tam ve vyzbrojová­ní radikálníh­o libanonské­ho hnutí Hizballáh, které stejně jako Teherán stojí ve válce na straně prezidenta Bašára Asada.

(ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia