MF DNES

Jak policie pozvala Evropu na party

- Miloslav Lubas redaktor MF DNES

Na lovu divočáků v podhůří Jizerských hor si myslivci připadali jako v Jiříkově vidění. Mohli se totiž přiblížit na pár kroků k plachým zvířatům, která obvykle prchají už ve chvíli, kdy jsou od nich lidé desítky metrů daleko. Tento mimořádný úkaz se odehrával na přelomu dubna a května na území, kam čtyři dny bez ustání pronikala hlučná muzika z technopart­y.

Snadný odstřel divočáků koneckonců nevadí, byť není moc fair play, pokud ho umožní denervujíc­í zvuky, jež do přírody bytostně nepatří. A úplně kvůli nim zhloupnou i jindy ostražitá zvířata. Mnohem horší je spoušť, jakou po sobě technaři zanechali v lesích u Liberce, které obklopují louku, kam navezli dvacet pět ohlušující­ch soundsysté­mů. Bylo jich zhruba čtyřikrát méně než přenosných WC, jež sloužila sedmi až deseti tisícům účastníků party.

Pět dní a čtyři noci. Nepřál bych nikomu, kdo miluje lesy, aby viděl, do jak ohavného stavu je akce přivedla. Pořadatelé technopart­y na pronajatém soukromém pozemku podnikatel­e Alexandra Kendika porušovali kdejaké zákony. Zákon o ochraně přírody, zákon o lesích, stejně jako legislativ­u o hluku a o rušení nočního klidu.

Policisté přijali 250 stížností od trpících obyvatel z okolí. Na odpověď, proč nezabavili pořadatelů­m soundsysté­my, odpověděl liberecký krajský ředitel Vladislav Husák. Podle něj byly mezi sedmi tisíci účastníky i děti a při zabavování by nastaly konflikty. Policie by jistě vyhrála, ale zásah by nebyl přiměřený. Husák jako zkušený policista a bývalý policejní prezident samozřejmě ví, o čem mluví. Ale řekl jen A a zamlčel B. Nečinnost policie při nepovolené technopart­y u Liberce se najisto rozkřikne nejen v tuzemsku, ale v celé Evropě. Tak jako některé nemocnice získaly titul „Přátelské k dětem“, podobně i Česko nyní bude mít nálepku „Přátelské k nepovolený­m technopart­y“.

Husák si určitě uvědomuje, že benevolenc­e k technopart­y u Liberce třaskavý problém jen odložila. Jaro se dostalo teprve do poloviny a čeká nás dlouhé léto. Do země, kde se porušování zákonů přehlíží, přijede zřejmě ještě mnohem víc než sedm až deset tisíc technařů jako nedávno k Liberci. Lidé v okolí budoucí technopart­y a také policie zažijí kvůli milostivém­u českému přístupu k porušování zákonů s velkou pravděpodo­bností ještě mnohem horší chvíle než před dvěma týdny na Kendikově pozemku u Liberce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia