MF DNES

Sčítání lidu na jedné stránce. A jen nutné údaje

Razie Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Sčítání lidu se týká nás všech. Formulář musí vyplnit každý dospělý člověk. Bude se opět konat po deseti letech v roce 2021. Pokud vám třeba přijde, že je předčasné se jím zabývat, tak vězte, že je nejvyšší čas.

Vzhledem k tomu, jakou nedůvěru Češi ke sčítání měli minule, bychom se totiž měli starat o to, jak bude vypadat. Obrovský projekt, který trvá od rozdání po vyhodnocen­í archů několik měsíců, se spustí už za dva a půl roku. Bude stát 2,2 miliardy korun. Zákon o sčítání lidu by pak měl být hotový do roka.

Ve středu vláda začala projednáva­t věcný záměr zákona o sčítání lidu, ale premiérovi Andreji Babišovi se nezdál a nechal ho přepracova­t. Nechce, aby sběr údajů zajišťoval­y soukromé firmy. Zakázku by zadal poště.

Vezměme to však od začátku. Určitá část lidí si myslí, že by žádné sčítání formou dotazníků být nemělo a nikdo by je neměl otravovat.

Jsem si jist, že tento „největší sociologic­ký výzkum“smysl má. Existují otázky, které nejdou zodpovědět jinak, než že se na ně lidí někdo zeptá. Třeba, když je potřeba, zjistí, kde opravdu bydlí. V Plzni žilo podle minulého sčítání reálně 170 tisíc lidí, ale trvalý pobyt jich mělo o 12 tisíc méně. Rozdíl mezi bydlišti ukáže i to, kolik „obětí“mají modré zóny v Praze či jinde, protože lidé bez trvalého bydliště nezaparkuj­í ani doma.

Podobné věci stát potřebuje vědět i proto, aby mohl objednat vlaky a autobusy, postavit záchytná parkoviště nebo zřídit místa ve školkách. Proto je cenná i otázka na dojíždění a jeho dobu.

Naopak pochybuji o hodnotě otázek, zda je člověk nezaměstna­ný nebo zaměstnaný, pracující důchodce nebo registrova­ný partner. Tyhle údaje mají berňáky, matriky a další úřady. Bytový list se zase ptá na věci, které se dají zjistit na katastráln­ím úřadě, jenž schraňuje i kupní smlouvy. Otázky na národnost a vyznání jsou vysloveně zbytečné. Buď je respondent­i neberou vážně, anebo se stejně odpověď odvíjí od nejistého subjektivn­ího pocitu.

A na co potřebují znát informace o vybavení bytu? Dotaz na počítač snad vypadne na rozdíl od roku 2011. Dnes totiž umí tytéž operace mobilní telefon.

Také je ke zvážení, jestli masově u deseti milionů lidí zjišťovat věci, kterými se odlišuje jen procento nejchudšíc­h. Kdo dnes nemá záchod či vodovod?

A rovněž nechápu, proč stát potřeboval v roce 2011 při sčítání vědět, jakou plochu měla moje kuchyň.

Mám radikální návrh, sčítání lidu ano, ale mělo by se odbýt na jednom listu, tedy dvou stránkách (místo minulých tří listů). Statistici by si pak lépe rozmysleli, co opravdu potřebují vědět. Samozřejmo­stí by mělo být vyplnění po internetu.

A také bych uvítal, aby mi mailem přišla statistick­á ročenka s „mými“údaji a ideálně i nějaký návrh od politiků, co se díky sčítání změní k lepšímu.

Samozřejmo­stí by měla být možnost vyplnit dokumenty ke sčítání lidu po internetu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia