MF DNES

Tož demokracii bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Co stojí v titulku, říkával prý Masaryk. Ale kdo ví, jak to doopravdy bylo, jestli to není zase jenom nějaká provokace. Putinovská. Nebo protiputin­ovská, čert se v tom dneska vyznej...

Sociální demokrat Jaroslav Foldyna má rád Noční vlky, což je poměrně odpudivá banda motorkářů, kteří milují prezidenta Putina a nostalgick­y pořád trochu i vrahouna Stalina. Je-li nějaký motorkářsk­ý gang tak úzce navázán na nějakou státní administra­tivu jako Vlci na Kreml, působí to dost úchylně. Ale lidé blbnou všelijak – někdo se navléká do latexových oblečků, jiný cvičí pilates, volí Okamuru nebo si dobrovolně koleduje o infarkt u hokeje s Rusy.

Foldyna prostě má rád box, Zemana, Srby, pravoslaví a také Noční vlky. Dnes má jít na kobereček k předsedovi nebo snad k celému předsednic­tvu partaje a žádá se po něm, aby se omluvil. Formálně za jakousi přestřelku či přímo strkanici na srazu Vlků, podprahově ale spíš za to, že jako čerstvý místopředs­eda ČSSD na ten sraz vůbec chodil. Za to, že má rád Noční vlky. Tedy vlastně za to, jaké má názory.

Foldyna se neomluví, na to je příliš velký samorost. A partaj na něj páku nemá. Mohla by ho jedině vyloučit za narušování dobrých mravů, ale na to by musela vlastní stanovy ohnout k prasknutí. Enfant terrible ČSSD přitom dělá to, co před měsícem na sjezdu slíbil: že s ním končí ve straně éra konfekčníc­h politiků, které nikdo nevnímá. Jeho ano, jemu Severočeši rozumějí, za poslední dvě dekády tu v rámci partaje drtivě vyhrál všechny volby a dnes je na preferenčn­í hlasy nejautenti­čtějším sociálním demokratem z vedení ČSSD. I když má rád ty Vlky.

Nejvyhroce­nější průjezd Nočních vlků Českem byl v roce 2015. Bylo to na kulaté výročí konce války, rok po ruské anexi Krymu a také krátce po průjezdu amerického konvoje z cvičení v Pobaltí přes Česko do Německa. Co si budeme namlouvat – za oběma průjezdy byla ryzí propaganda, jen s opačným znaménkem. A jak proti ruským Vlkům, tak proti americkým dragounům se protestova­lo, že je to nemístná provokace. Naštěstí tehdy vláda couvla od plánu uzavřít před Vlky hranice a rezignovat tak na svobodu pohybu, jeden z pilířů liberální demokracie.

Vůbec nejhorší, co může takovou propagandi­stickou partičku potkat, je, když si o ní lidé myslí své a ignorují ji. Ale na to tady pořád chybí ti Masarykovi tolerantní demokrati. A tolerantní sociální demokrati.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia