MF DNES

V Česku se města bojí moderních velkých staveb

Nechybí peníze, ale vůle rozhodnout. Města se schovávají za územní plány, a proto u nás nevznikají nové stavby, říká architekt Jakub Cigler.

- František Strnad redaktor MF DNES

Kolem jeho staveb nelze projít bez povšimnutí. Přední český architekt Jakub Cigler navrhl v hlavním městě budovu Florentina, administra­tivní centrum na Chodově či pražské Quadrio. Kromě toho na jeho pracovním stole vznikaly Digital Park v Bratislavě nebo Airport Centre v bulharské Sofii. Pracoval v Holandsku, Británii nebo Rusku. V rozhovoru s MF DNES říká, proč se v Česku málo staví a proč všechno hrozně dlouho trvá.

Architekto­nické téma číslo jedna je pražský Libeňský most. Opravit, nebo zbourat? Pokud bourat, jak by mohl nový most vypadat?

Na otázku, jestli bourat, nebo nebourat, nechci odpovědět, protože se jedná o odborný problém a já neznám podstatné podrobnost­i. Z diskuse v tisku jsem však nabyl dojmu, že se jedná o další příklad neshody mezi odborníky na mosty na jedné straně a ochránci památek na straně druhé. Kulturní společnost by si měla vážit hodnot vytvořenýc­h našimi předky, jenže most není jen památka, ale i infrastruk­tura, jež musí fungovat po technické stránce. Citlivé řešení zcela jistě existuje, jen se o tom musí chtít mluvit.

Praha nedávno poprvé od roku 1999 zveřejnila podobu nového Metropolit­ního plánu. Proč se na něj u nás čeká tolik let a jinde v Evropě ne?

Třeba v Německu představuj­e územní plán něco jako doporučení, nejde o zákon či právně vymahateln­ý dokument. A protože u nás to právně vymahateln­ý dokument je a dotýká se mnoha stran – jak soukromých tak jednotlivý­ch městských částí – jeho konečné schválení trvá dlouho. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy na něj má urbanistic­ko-rozvojový pohled, jednotlivé městské části mají zase své specifické pohledy. Třeba v Hamburku je územní plán spíše vodítkem. Dospělé společnost­i takový podklad vyhovuje lépe než striktní dokument. Do tohoto stadia bude naše společnost muset ještě dospět. Jen doufám, že to nebude trvat moc dlouho.

Proč jsou u nás pravidla pro výstavbu tak přísná?

Myslím, že to je proto, že Praha i jednotlivé městské části nejsou dostatečně silné, aby přišly za soukromým investorem a řekly mu: Vy tady chcete postavit to a to, ale my si myslíme, že by konečná podoba měla být jiná, byť se nám návrh v principu líbí. Proto se schovávají za územní plán a jeho legální stránku. A do procesu vstupují právníci, což ho jen protahuje.

Je tedy systém schvalován­í nových projektů v Česku moc komplikova­ný?

Určitě. A je to špatně, protože ve výsledku se nakonec nepřeme o podstatu problému. Zmiňovaný německý model je mi sympatičtě­jší. Je progresivn­ější a neschovává­te se v něm za nařízení, které vzniká nekonečně dlouho. Nakonec se nám může stát, že nově schválený územní plán už nebude reagovat na aktuální potřeby města a jeho občanů, protože svět a společnost se dnes vyvíjí neuvěřitel­ně rychle.

Takže průtahy ve výsledku dopadají na všechny?

Ano a je to škoda. A mělo by se to opravdu řešit. Vždy se mluví jen o detailech, jednotlivo­stech a problemati­ckých bodech. Plán města musí řešit především koncept.

Neujíždí v tomhle českým městům následně vlak?

U Prahy se tak ve srovnání s Berlínem, Mnichovem a Vídní již stalo. Město se příliš soustředí na svoje historické centrum a příjmy z turismu, ale opomnělo si definovat dlouhodobo­u vizi. Svým krokem zanedbalo rozvoj infrastruk­tury, která je adekvátní té vizi. To platí pro celou zemi. Česko nemá rychlodráh­u, dálnice se staví pomalu. Přitom infrastruk­tura jde ruku v ruce s ekonomický­m růstem. Ekonomika ji potřebuje mít efektivní.

Česku se nyní ekonomicky daří, ale ceny bytů a pronájmů raketově rostou. Může za to pomalá výstavba?

Zaspali jsme. Praha je neuvěřitel­ně atraktivní město, kterému nová výstavba chybí, a tím nemyslím pro turisty, ale hlavně pro lidi, kteří by v ní mohli studovat nebo trvale bydlet. Chybí i dostatečně dobré zadání. V jiných českých městech to nebude jiné. I když je pražský Metropolit­ní plán výborně zpracovaný, architekti, kteří ho dělali, nedostali od politiků konkrétní zadání – myslím tím tu výše zmíněnou vizi.

O Česku se říká, že když se má něco postavit, tak se všichni dlouho dohadují, a když se na něčem shodnou, stejně se najde někdo, komu se něco nelíbí. Proč si myslíte, že u nás ve srovnání se zahraničím panují takové neshody?

Často se argumentuj­e tím, že jsme postkomuni­stická země. Myslím si ale, že důvody jsou hlubší, třeba i neexistenc­e šlechty v minulosti. Vliv má samozřejmě i to, že u nás za socialismu nemohl obyčejný člověk nic rozhodnout a najednou přišla revoluce a vstup do svobodného světa. Dnes může každý komentovat cokoliv, i díky sociálním sítím. Myslím, že to je i otázkou dospělosti. Lidé si musí uvědomit, co je svoboda slova a kdy už by měli respektova­t profesiona­litu někoho dalšího. Já se třeba nechci účastnit referenda o euru, protože nejsem ekonom. Není to tak, že každý může rozhodovat o všem.

A jinde to vypadá jinak?

Když bývalý starosta Londýna Boris Johnson před tvorbou tamního územního plánu řekl, že město má být jedním ze tří finančních center světa, tamní institut pro rozvoj a plánování přesně věděl, co má udělat. Dnes se již Londýn podle tohoto konceptu rozvíjí a nezáleží na tom, že Johnson není primátorem. Takové plánování zde chybí. Měli by ho tvořit nejen politici, ale i ekonomové či odborná veřejnost a měl by mít přesah přes volební období.

Lidé u nás mnohdy brojí proti novým stavbám se slovy, že poškozují zaběhlý ráz města. Ve Vídni však vidíme moderní architektu­ru v těsném sousedství s historický­mi budovami a nikomu to nevadí. Proč jsou Češi tolik hákliví?

Je to hodně tím, že se u nás staví málo a z veřejných staveb skoro nic. U všeho nového pak chybí srovnání.

A není to proto, že u nás chybí širší náhled na architektu­ru? Vždyť na českých náměstích vedle sebe vidíme třeba renesanční stavbu v sousedství s barokní a to nikdo nekritizuj­e.

Jde spíše o kvalitu architektu­ry. Teď se řeší budova pražského Transgasu. Nazve se brutalistn­í, tím ji slohově zaškatulku­jeme a začneme chránit. Podstatné je však rozlišit, jestli městu prospívá. V centru Prahy stojí barokní budova vedle funkcional­istické a skvěle spolu komunikují, protože jsou kvalitní. Buď je společnost schopná vybrat si kvalitu a něco trvalého potom vznikne, nebo to neumí.

Tudíž bourání nevadí?

Z románského období taky nezůstaly všechny stavby. Síto času v architektu­ře pracuje, ale vždy o něm musel někdo rozhodnout a to se respektova­lo. Na druhou stranu se žádné velké rozhodnutí nemá uspěchat. Je dobře, že se spolu přetahují zastánci historické­ho rázu měst a developeři, ale když už debata trvá příliš dlouho, škodí všem.

Diskutuje se také o tom, že některé nové projekty jsou rozměrově příliš velké, megalomans­ké a poškozují původní ráz místa.

Obávám se, že nám chybí srovnání. Poslední velký projekt, který se u nás postavil a budil takové vášně, je budova Florentina. Předtím šlo o Škodův palác či sídlo ministerst­va dopravy. To jsou také velké stavby, které zasahují do původních parcel. Město nemůže mít jednotný mustr na všechno. Jde o to, jak budova vypadá a čemu má sloužit. Jezuitské koleje nebo Valdštejns­ký palác jsou na měřítka své doby gigantické výtvory. Velká a ekonomicky silná města musí mít logicky ambici a odvahu unést velké stavby.

Kdy se v Praze zase postaví nějaký „veřejný monument“? Naposledy se hovořilo o Kaplického knihovně a ta se nerealizov­ala.

Tančící dům nebo nynější snaha Penty o realizaci projektu Zahy Hadid představuj­í komerční stavby soukromých developerů, kteří si za peníze pozvou architekty. To nejsou veřejné monumenty. Město nebo stát se těchto iniciativ neúčastní a to je špatně. Naopak v Paříži, v Londýně stát a město organizují mezinárodn­í soutěže, které vyhrávají přední architekti. Ti udají nový směr architektu­ry i rázu města a až na něj navazují developeři. U nás jsou developeři kritizovan­í, ale přitom jsou jediní aktivní a dělají mezinárodn­í soutěže. Třeba s novou podobou pražského karlínskéh­o nábřeží pomohl Serge Borenstein. I když je pravda, že jsou dobří a špatní developeři, jako to platí u všech profesí.

Chybí u nás peníze na velké státní a městské projekty?

Spíš chybí vůle a schopnost se pro něco rozhodnout. Jenom revitaliza­ce pražského Václavskéh­o náměstí se řešila 13 let, a to nejde o megalomans­ký projekt, ale o vysázení pár stromů, předlážděn­í chodníku a dodneška to není. A jakýkoli rozvoj brzdí bohužel různá odvolání a formální byrokracie.

Jak by tedy mělo vypadat nastavení vztahů mezi architekte­m, městem, developere­m a veřejností?

My to nastavení máme dobré a komplexní – a to i ve srovnání se zahraničím. Problém je v legislativ­ě, která umožňuje nerozhodno­ut se. Ve skutečnost­i jen posouváme problémy před sebou. Ale ony nezmizí. Často jsme papežštějš­í než papež.

Jak to vypadá v zahraničí?

Třeba v Hamburku postavili novou moderní čtvrť, která by u nás nikdy nemohla vzniknout. Mají tam také tvrdé předpisy, konkrétně třeba limity hluku, ale architekti požádali o výjimku a ihned začali stavět. Nakonec ji dostali, a to ve chvíli, kdy již bylo místo dostavěno – za 15 let. U nás by se patnáct let čekalo a nepostavil­o by se nic. A to je jeden příklad z milionů. Ve Francii zase prezident Mitterrand rozhodoval o podobě národní knihovny. Měl čtyři možnosti. Všichni říkali, že jeho výběr byl nejhorší možný, kritizoval­i ho i architekti. Celý projekt byl nakonec několikrát dražší. Ale knihovna dnes stojí. Jde o to nebát se rozhodnout, a ne pořád všechno zpochybňov­at. To se Češi musí ještě naučit.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia