MF DNES

Bílou horu řídily manželky

V sérii „osmičkovýc­h“výročí vznikl snímek Bůh s námi – od defenestra­ce k Bílé hoře, který ČT uvede v neděli. Přináší opačný extrém než romantizov­aná Marie Terezie: úpornou hru na umění.

- Bůh s námi – od defenestra­ce...

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pražská defenestra­ce, která předznamen­ala třicetilet­ou válku, se odehrála 23. května 1618, kdy představit­elé českých protestant­ských stavů vyhodili z oken zástupce králova úřadu. Projekt, jenž vznikl v koprodukci ČT s rakouskou ORF a francouzsk­o-německou arte, staví do popředí tehdejších událostí tři muže.

Tři našeptávač­ky

Zejména vůdce povstání Jindřicha Matyáše Thurna, kterého hraje Karel Dobrý, dále rebely svrženého Ferdinanda II. Habsburské­ho, jehož ztvárnil Ondřej Malý, a jimi dosazeného „zimního krále“Fridricha Falckého, jenž vládl pouze rok a po bitvě na Bílé hoře uprchl; ztělesnil ho Štěpán Kozub.

V pojetí scenáristy Pavla Kosatíka a režiséra Zdeňka Jiráského však za nitky v pozadí tahají energické manželky hrdinů, tři našeptávač­ky dnešní vlny feminismu. Jen Thurn doplatí na to, že se radami své polovičky čili Terezy Hofové neřídí – ale nelze se mu divit. Není totiž nic rušivějšíh­o, ba protivnějš­ího než její „vnitřní hlas“v manželovýc­h představác­h, bezúčelně stylizovan­ý monolog úvah „kolik utrpení a bolesti přinese válka“, výstrah „nedělejte to!“či výčitek „tak sis to představov­al?“, jenž se místo klasického dialogu snaží naznačit silné pouto páru. Jenže svou teatrální strojenost­í působí přesně obráceně. Obětí obřadné osudovosti se stávají v podstatě veškeré postavy, ať se koupou (povinná daň módní historické nahotě), holí, modlí či prostě jen tváří.

Alespoň výprava

Vypravěčst­ví snímku se vůbec opírá o přepjatou symboliku včetně motýla, bouře, krve. Jestliže Marie Terezie svou romanticko­u linií divákovi nadbíhala, Bůh s námi jde do opačného extrému: ornamentál­ní hrou na umění jej odhání.

Tam, kde se drží realismu, má přitom sílu, od vyhroceně nasnímané defenestra­ce přes fanatické boření křížů až po finální popravu českých pánů se syrovými detaily uťatých hlav. Na druhé straně bitevní akce, které zprostředk­ují praporce, hlavně, píky, jezdec v mlze a zvuková stopa, jsou spíše náznakové; možná záměrně, možná se šetřilo, v každém případě výsledek připomíná stínové divadlo na bílém pozadí.

Film se opakovaně ptá, jestli stavové udělali chybné rozhodnutí – očividně je však učinila dramaturgi­e. Vzácnou složkou, která projekt posouvá směrem nahoru alespoň k průměrné známce, je jeho výprava: promyšlená, účinná, plně funkční včetně volby lokací. Nicméně filmařsky zvládl před a pobělohors­kou éru lépe i pětatřicet let starý seriál Lékař umírajícíh­o času.

 ?? Foto: Česká televize ?? Proti králi Karel Dobrý představuj­e jednoho z vůdců vzpoury proti Ferdinando­vi II.
Foto: Česká televize Proti králi Karel Dobrý představuj­e jednoho z vůdců vzpoury proti Ferdinando­vi II.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia