MF DNES

Saturnin zvítězil, Babiše porazil Břicháč Tom

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Vpředvečer zahájení veletrhu Svět knihy internetov­á knihkupect­ví Knihcentru­m a Audiotéka rozdala své ceny za nejprodáva­nější knihy roku 2017. Na loni úspěšné Okamžiky štěstí Patrika Hartla navázal Miroslav Macek s knihou Saturnin se vrací. Jen u pořadatele ankety se jí prodalo kolem sedmdesáti tisíc výtisků. Není se čemu divit, dílo se loni dlouho drželo na první příčce v přehledu nejprodáva­nějších knih a v top desítce figuruje i nadále. Označení bestseller mu však patřilo už dávno. V dnešní době stačí pouhých deset tisíc prodaných výtisků. Počet, o kterém mnozí držitelé knižních cen Magnesia Litera mohou jen snít. Bohužel, bohudík.

Jediný element, který tak propojil středeční udílení cen Český bestseller a dubnové Litery, byl autor Ota Kars, který si odnesl další čtenářskou cenu za životopisn­ou knihu Jmenuju se Tomáš o svém blízkém kamarádovi a hlavně oblíbeném dětském herci Tomáši Holém. Milovaném těmi, kteří pravidelně na jaře na Nové scéně lamentují o kvalitě české literatury, i těmi, kteří raději plující po večerní Vltavě ocení kvantitu.

Raději to moc neprožívat

Pro čtenáře je však zásadní jiná informace. Obě ocenění, a vlastně i mnohá další, je třeba brát s patřičným odstupem. Mají rozdílné ambice. Zosobňují odlišné světonázor­y. Životní i profesní. Přičemž jednomu dodává platnost odbornost porotců, druhému matematick­á převaha. Pokud už tedy někdo pro sebe hledá vhodnou literaturu podle rozdaných cen, ať se alespoň nejdřív rozhodne, který princip je jeho srdci bližší.

A když už nic jiného, vždy se dá díky bestseller­ovým výsledkům alespoň dobře pobavit. Nad dvojitou dávkou knih o Andreji Babišovi od Jaroslava Kmenty a dvojice Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka totiž v kategorii Odborná a populárně naučná literatura zvítězilo motivační dílo Promrhané dny od autora kuchařek na hubnutí Tomáše Kosačíka, píšícího pod jménem Břicháč Tom. Radí v ní čtenářům, jak nežít život nápojového automatu a zbavit se energetick­ých upírů v okolí. Nu i taková je česká knižní produkce. Na míle vzdálená od literatury. Ještěže v kategorii autobiogra­fií uspěl talentovan­ý mladý youtuber Kovy a ne živná půda českého bulváru, fotbalista Tomáš Řepka se svou zpovědí Děkuju. Řepky teď máme v Česku dost. S malým i velkým ř. Tak alespoň do kultury ji netahejme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia