MF DNES

ABBA má tančit jako zamlada

O hologramov­ém turné legendární kapely se něco málo psalo už loni v létě, nyní dostává jasnější obrysy.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Za společný koncert nebo turné celé skupiny, kterou tvoří teď už dva bývalé manželské páry, byli promotéři ochotní „vysolit“nemalé částky. Hovořilo se až o miliardě dolarů. ABBA to odmítala, z více či méně logických důvodů. Zpěvačka Agnetha Fältskog měla ke koncertová­ní negativní vztah už na vrcholu jejich kariéry a klávesista Benny Andersson se nechal slyšet, že si objížděním planety nenechá zničit pár let života. A dodal vcelku pragmatick­y, že když by přišli na pódium jako důchodci, lidé by byli tak akorát zklamaní.

„Dvojníci“ze Silicon Valley

Což je tedy aspekt, který by „hologramov­é“turné odstranilo. Podle britského deníku Daily Mail hologramy připravují experti z amerického Silicon Valley za pomoci starých záběrů. Můžou tak zajistit, aby kapela tancovala a vypadala jako v roce 1979. Což je dobré, protože to byla ABBA jednoznačn­ě při síle s tehdy aktuálními hity jako Chiquitita, I Have a Dream nebo koncertně vděčnou vypalovačk­ou Does Your Mother Know.

Na druhou stranu to může být i obrovský průšvih, protože sebelepší technika nedokáže nahradit atmosféru skutečně živého vystoupení. Ale dá se předpoklád­at, že hrát bude živá kapela a z nějakého záznamu půjde jen to nezbytné. Další detaily chystaného turné nejsou známé, tedy ani to, která místa projekt příští rok navštíví. Nicméně ABBA zůstává fenoménem i šestatřice­t let po svém rozchodu, takže o návštěvník­y asi nebude nouze.

Nová nahrávka

Je to ovšem pořád jen šidítko. Možná lákavější než desítky výstav memorabili­í, které kolují po světě, a určitě autentičtě­jší než stovky tributovýc­h a revivalový­ch kapel, jež se na slávě švédských hvězd přiživují.

Naštěstí však ABBA chystá něco „opravdovéh­o“. V prohlášení pro média potvrdila, že nahrála novou hudbu. Takže jakýsi opatrný comeback, který je na spadnutí, zahrnuje i něco, v čem byla tato partička vždycky skvělá. Ostatně jejich nahrávky za ta čtyři desetiletí nezestárly – a to o něčem vypovídá.

„Všichni čtyři jsme cítili, že po nějakých pětatřicet­i letech by mohla být zábava spojit zase síly a vydat se do studia,“napsala ABBA. „A byl to velmi radostný zážitek: jako by se čas zastavil a my byli jenom na krátké dovolené.“Skladba I Still Have Faith In You by měla zaznít v éteru ještě do konce roku. A to je skutečně důvod, proč se těšit.

 ?? Foto: Profimedia ?? ABBA se má vrátit na pódia v podobě hologramů.
Foto: Profimedia ABBA se má vrátit na pódia v podobě hologramů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia