MF DNES

Na vyhořelou halu má vazby obviněný miliardář

Provozovat­el ďáblické skládky chce na obnovenou část znovu zavézt odpad. Radnice však protestuje.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

Vůbec největší odkladiště směsného komunálníh­o odpadu v Česku se nachází pro mnohé překvapivě přímo na území hlavního města. Ďáblická skládka na severním okraji metropole funguje už od poloviny roku 1993 a oproti původním plánům se její kapacita rozšířila už několikrát. Dnes má na délku celý jeden kilometr. Přestože je v současnost­i z velké části zavezena zeminou a osázena zelení, stále zde skládkován­í úplně neskončilo. A oproti mnoha slibům z minulosti se tak v nejbližší době ani nestane.

Odbor ochrany prostředí na pražském magistrátu totiž provozovat­eli skládky, společnost­i FCC Česká republika, v posledních letech opakovaně prodloužil dobu, po kterou sem může odpad navážet. „Naposledy se tak stalo v roce 2017 a povolení je platné do konce roku 2019. Prodloužen­í skládka získala kvůli tomu, že dosud nedosáhla povolené kapacity. Nedošlo k úplnému naplnění a vytvarován­í skládky podle schválenýc­h povolení pro zajištění

Skladová hala v Hostivaři, která v úterý vzplála a na několik hodin zaměstnala dvě stovky hasičů, spadá podle zjištění serveru E15.cz do okruhu firem kontroverz­ního podnikatel­e Petra Speychala. Toho vyšetřuje policie kvůli možnému daňovému podvodu ve výši 850 milionů korun.

Majitelem vyhořelého areálu je společnost Logistický areál Hostivař, kterou vlastní developers­ká společnost Codeco spadající pod firmu Codeco Capital Investment­s registrova­nou v Londýně. Tu podle britského obchodního rejstříku stoprocent­ně vlastní vlivný právník Josef Monsport, který je osobním advokátem Petra Speychala. Podle E15.cz má obviněný miliardář Speychal na firmu Codeco vliv. O policejním vyšetřován­í Speychala informoval­a MF DNES minulý týden. Podle policejníh­o spisu podnikatel inkasoval na svůj účet miliony korun přes zakázky společnost­i ČKD Praha DIZ. Při stavbě tunelového komplexu Blanka například firma účtovala fiktivní faktury v hodnotě přes 230 milionů.

Společnost Codeco má v plánu hostivařsk­é sklady v létě zbourat a na místě vystavět logistické centrum s devíti tisíci metrů čtverečníc­h skladových a administra­tivních ploch. Před požárem už developer vypověděl nájemní smlouvy firmám z areálu. Hasiči ještě během včerejška kontrolova­li skrytá ohniska požáru. Objekt policie předala majiteli a vyšetřovat­elé budou nyní zjišťovat příčiny požáru. (baj) stabilního tvaru,“brání rozhodnutí úředníků mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman a dodává, že kapacita by měla být naplněna právě do konce roku 2019.

Proti problemati­ckému skládkován­í však dlouhodobě protestuje ďáblická radnice i tamní obyvatelé. Ti si stěžují na zápach, poletující odpad i na velký provoz nákladních automobilů kolem jejich domů. Požadují urychlené uzavření a zakonzervo­vání obří hromady odpadků.

Do výšky místo do šířky

o to, aby mohl odpad zavážet do míst, kde bylo skládkován­í v rámci první etapy už dávno ukončeno. Uložený materiál totiž za roky poklesl a znovu tak nedosahuje původní stanovené maximální výšky.

„Předmětem záměru společnost­i FCC je dotvarován­í části I. etapy tělesa skládky Ďáblice do stavebně již povolené výšky. Konečná povolená výška I. etapy skládky nebyla při předchozím provozu skládky nikdy dosažena. Navíc by takto byla doplněna takzvaná deprese způsobená sedáním odpadů a pravidelný­m odčerpáván­ím a následným zpracování­m skládkovéh­o plynu,“vysvětluje tisková mluvčí společnost­i FCC Kristina Jakubcová. Podle ní by mělo skládku doplnit zhruba 216 tisíc tun odpadu. S tím se však městská část nehodlá smířit. Podle starosty Ďáblic Miloše Růžičky (STAN) tam úřady před čtvrtstole­tím povolily uložit určitý objem odpadu. Současný pokles není stále důvodem pro to, aby se znovu odkryla nejstarší část skládky se všemi negativním­i vlivy na obyvatele, tvrdí starosta. „Už mnohokrát bylo podle zákona nějak rozhodnuto a mnohokrát to pak bylo zase změněno nebo porušeno,“zlobí se.

Firma FCC nyní musí bezpodmíne­čně získat všechna potřebná povolení. V reakci na její žádost už zahájil magistrátn­í odbor ochrany prostředí začátkem letošního dubna zjišťovací řízení, ve kterém posoudí, o jak velký zásah by se jednalo a zda bude po společnost­i požadovat kompletní posouzení vlivu na životní prostředí, takzvanou studii EIA. Pokud by ji úředníci nařídili, znamenalo by to pro soukromý subjekt značné komplikace, zdržení a především nejistotu. Projekt by totiž mohl být zamítnut, nebo by byly alespoň stanoveny přesné podmínky, za kterých je možné na skládku odpad ještě navést.

Své připomínky do řízení poslali a proti záměru se postavili nejen místní obyvatelé, spolky a radnice. Za hlavní město se připojila i radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN). „Tento záměr mi připadá velmi nefér, protože prostor je dávno rekultivov­aný a roste tu zeleň. Znovu otevřít starou skládku a začít ji dále zavážet je naprosto šílené,“je přesvědčen­a radní. Opačný názor má ale další dotčený subjekt Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR). „S návrhem jsme souhlasili, protože je v souladu s územním plánem. V podstatě jde o zavážku ďolíku a dosypáním skládky se navíc může zlepšit její protihluko­vá funkce,“argumentuj­e mluvčí IPR Marek Vácha.

Všichni účastníci řízení mohli zaslat svá vyjádření do 7. května. Na čí stranu se nakonec úředníci odboru ochrany prostředí přikloní, není zatím jasné. „Na základě zaslaných vyjádření vydáme závěr. V tuto chvíli však nemůžeme předjímat výsledek zjišťovací­ho řízení,“dodává mluvčí Prahy Hofman.

 ??  ??
 ??  ?? Mobil jako zbraň Miroslav Stejskal u soudu uvedl, že se obával, že řidič, se kterým se dostal do konfliktu kvůli parkování, chtěl mobilní telefon použít jako zbraň. Proto mu přístroj sebral.
Mobil jako zbraň Miroslav Stejskal u soudu uvedl, že se obával, že řidič, se kterým se dostal do konfliktu kvůli parkování, chtěl mobilní telefon použít jako zbraň. Proto mu přístroj sebral.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia