MF DNES

Na Pražský hrad zdarma

-

Pražský hrad během zítřejšího symbolické­ho zahájení letní turistické sezony pozve návštěvník­y zdarma do všech běžně přístupnýc­h objektů a také do reprezenta­čních prostor a na výstavy ke 100. výročí republiky pořádané v rámci projektu Založeno 1918.

Zdarma přístupný bude od 9.00 do 18.00 nejen Starý královský palác a všechny další návštěvnic­ké objekty, jako je například katedrála sv. Víta, bazilika sv. Jiří a Zlatá ulička, ale i reprezenta­ční prostory v Novém královském paláci. Z liturgický­ch důvodů bude poslední vstup do katedrály sv. Víta návštěvník­ům umožněn v 17 hodin. Ostatní objekty se pro vstup uzavřou v 17.30.

Do reprezenta­čních prostor v prvním patře Nového královskéh­o paláce se bude vcházet zvláštním vstupem z Hradčanské­ho náměstí.

Doteky státnosti i Labyrint dějin

Od 9.00 do 18.00 budou také otevřeny krátkodobé výstavy, a to včetně nové expozice Doteky státnosti. Dále bude možné zdarma navštívit výstavy Labyrintem dějin českých zemí v Císařské konírně či expozici Josip Plečnik – Architektu­ra pro novou demokracii v Jižních zahradách.

Správa Pražského hradu ovšem upozorňuje, že volný vstup do výstav a stálých expozic může být limitován naplněním kapacity výstavních prostor.

Po celý den se také bude na pódiu na III. nádvoří konat Festival dechových hudeb. V Jelením příkopu se chystají od 11.00 a od 14.00 ukázky výcviku dravých ptáků. (fil)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia