MF DNES

Drážďan p o v

-

Obvodní soud pro Prahu 1 projednává případ bývalého šéfa strážníků Prahy 1 Miroslava Stejskala, který je obžalovaný ze zneužití pravomoci. Podle spisu v roce 2016 při kontrole auta, které parkovalo na místě pro invalidy, sebral jednomu z kontrolova­ných mobilní telefon. Kvůli konfliktu přišel Stejskal o funkci ředitele strážníků.

Soud mu loni uložil pokutu 20 tisíc korun. Obžalovaný však proti rozhodnutí podal odpor. Jako zadostiuči­nění chce muž 30 tisíc korun.

Stejskal včera u soudu řekl, že řidič mu nejprve odmítl předložit invalidní a občanský průkaz a pokusil se z místa odejít. „V tom jsem mu musel fyzicky zabránit,“řekl Stejskal. K incidentu pak dorazil otec řidiče, který strážníkům předložil kartu ZTP i invalidní průkaz. Stejskal měl ale podezření, že je průkaz padělaný. Šofér byl podle Stejskala agresivní. Stejskal si vyhodnotil, že chce použít mobilní telefon jako zbraň, proto mu ho vzal.

Kontrolova­ný řidič tvrdí, že jel v autě se svým otcem, kterého vysadil na Václavském náměstí. Pak už jen popojel a zaparkoval. „Zezadu, bez jakéhokoli­v upozornění mě někdo chytil a začal se mnou cloumat a házet,“řekl soudu. Strážník od něj chtěl kartu ZTP. Tu měl ale u sebe jeho otec. Muž došel pro otce, který průkaz předložil. Invalidní karta v autě podle něj padělaná nebyla. Konflikt se dále rozvinul, když si chtěl řidič podle svých slov natočit strážníkov­o služební číslo.

Dvojici mužů, která šéfa strážníků nařkla z rozbití telefonu, policie obvinila z křivého obvinění. Ve Stejskalov­ě případu to ale nic nezměnilo. (ČTK)

 ?? Foto: Říhová Michaela, ČTK ??
Foto: Říhová Michaela, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia