MF DNES

Zpustlé domy čekají na pomoc

Po celé Praze je mnoho opuštěných budov. Ožila třeba karlínská kasárna, ale další chátrají dál

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Dříve se v nich bydlelo, učilo nebo tancovalo. Dnes zejí prázdnotou. Řeč je o opuštěných domech. Vlastní je soukromníc­i, magistrát, městské části i stát. Některé z nich se dočkaly oprav a opět slouží původnímu účelu, nebo se pro ně našlo využití nové. Jiné domy majitelé aspoň trochu vyspravili a nabídli je k dočasnému využití, než se začne s rekonstruk­cí. Často se ale stává, že se o ně nikdo nestará, a tak už několik let chátrají.

Za špatný stav často mohou dědické spory. Tvrdí to Petr Zeman z iniciativy Prázdné domy, která mapuje opuštěné budovy v Česku. Podle něj by pomohly takzvané dočasné pronájmy. „Dům by přešel do užívání správce. Zisk by se ukládal na účtu a poté by připadl tomu, kdo by spor vyhrál. Funguje to tak například ve Spojených státech, u nás to ale neexistuje a majitelé se o domy nestarají, protože nevědí, jestli ve sporu uspějí,“říká Zeman.

Dalším z důvodů, proč domy pustnou, bývá nevydařené podnikání. Týká se to například italských byznysmenů, kteří po revoluci nakoupili levné byty. Mnohdy se ale ukázalo, že měli přehnaná očekávání a své plány neuskutečn­ili.

V Praze se často mluví o tom, že někteří majitelé nechávají domy chátrat cíleně až do chvíle, kdy samy spadnou nebo je úřady přikážou zbourat kvůli bezpečnost­i. Podnikatel pak získá lukrativní pozemek třeba v centru města. Podle Zemana je však taková taktika méně častá, než se původně myslelo.

Motivací k tomu, aby se soukromníc­i o domy starali, by podle Zemana mohly být vyšší daně, které by platili za nevyužívan­é nemovitost­i oproti daním například za domy obsazené nájemníky. Pokud by ani to nezabralo, město by mělo budovy vyvlastňov­at.

Příkladem budovy, o jejímž možném vyvlastněn­í uvažuje přímo vedení města, je bývalé nádraží Vyšehrad. To je v soukromých rukou a už se dlouhá léta rozpadá navzdory památkové ochraně. Praha o vyvlastněn­í secesního nádraží uvažuje. „Všechno ale má své zákonné postupy. V nich se zatím nemůžeme dobrat stavu, kdy může nastat vyvlastněn­í,“říká radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Město nemůže postupovat jinak i kvůli tomu, že majitel nádraží platí pokuty památkářům a udržuje objekt podle jejich nařízení.

Složitou situaci potvrzuje i vedoucí magistrátn­ích památkářů Jiří Skalický. „Je to velmi komplikova­né. V Česku ještě nikdy nebyla vyvlastněn­a památka,“říká Skalický. Podle něj by se měl upravit zákon o památkové péči. Skalický jej celkově považuje za špatný. O změně chce jednat s ministerst­vem kultury.

Teoretická hrozba vyvlastněn­í platí pouze u kulturních památek, tedy domů, které jsou chráněny individuál­ně. Nestačí ani to, že nemovitost stojí v památkové rezervaci, uvádí Skalický.

Magistrát i městské části musejí jít podle Zemana příkladem a měly by se o své domy starat. To ale, jak uvádí, neumějí. „Myslí si, že se musí sehnat velké peníze na rekonstruk­ci, a tím pádem dům nechávají být. Zároveň nedávají peníze na hlídání, na základní správu, jako je větrání nebo oprava oken,“tvrdí Zeman.

Umělci v bývalé továrně

Některé příklady z nedávné doby ale ukazují, že se to městu daří. Na využití dříve prázdných domů se před dvěma lety dohodl magistrát s Filozofick­ou fakultou Univerzity Karlovy. Díky tomu ožil blok v Hybernské ulici, který univerzita pojmenoval­a Kampus Hybernská. Konají se tam přednášky, koncerty i výstavy.

Podobné využití našly karlínské kasárny Jana Žižky. Ministerst­vo obrany je původně chtělo prodat, od záměru však ustoupilo a do své správy je získal resort spravedlno­sti. Ten by tam chtěl vybudovat justiční palác. Ještě ale chvíli potrvá, než se přestavba připraví. Kasárny proto vloni ministerst­vo na tři roky zapůjčilo týmu okolo Matěje Velka. Postupně zde zprovoznil kino, galerii, dětské hřiště nebo kavárnu. Velek před lety podobně oživil nákladové nádraží Žižkov.

Stejně postupují i někteří developeři. Například bývalá vršovická továrna v Petrohrads­ké ulici dnes slouží jako ateliéry pro umělce i architekty. Petrohrads­ká kolektiv funguje už třetím rokem. Jakmile se ale majitel rozhodne stavět, umělci budou muset odejít.

Další budovy zatím na svou příležitos­t čekají. Je to třeba bývalý kulturní dům Eden ve Vršovicích. Prázdný je zhruba deset let a nic se na tom nezmění ani v nejbližší době. Desátá městská část upřednostn­ila jiné investice, zejména do školství. „Variant řešení je několik, ale rozhodne o nich budoucí rada a zastupitel­stvo,“říká mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

Lepší vyhlídky má bývalá škola v Drtinově ulici na Smíchově, která chátrá přibližně patnáct let. Praha 5 však chystá její rekonstruk­ci. „V současné době máme skoro hotovou projektovo­u dokumentac­i

a začneme soutěžit zhotovitel­e. Následně bude přidělena k ZŠ Drtinova, čímž dojde k výraznému navýšení kapacity žáků,“říká mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. Radnice tím reaguje na analýzu, z níž vyplývá, že oblasti severního Smíchova v budoucnu hrozí nedostatek míst ve třídách.

Dál ale chátrají například barokní paláce v Rytířské ulici na Starém Městě. Italské společnost­i zde chtěly vybudovat hotel, ale nezískaly povolení. Svými zásahy budovy znehodnoti­ly, což potvrdil i městský soud a vyměřil jim pokutu devět set tisíc korun, kterou uhradily. Současný majitel Antonín Koláček chce paláce přestavět na sluneční lázně, s těmi ale nesouhlasí památkáři.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Chátrající kultura O rekonstruk­ci opuštěného kulturního domu Eden rozhodne až nové zastupitel­stvo Prahy 10.
Foto: František Vlček, MAFRA Chátrající kultura O rekonstruk­ci opuštěného kulturního domu Eden rozhodne až nové zastupitel­stvo Prahy 10.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia