MF DNES

Porazila svůj postrach

Galapředst­avení Plíškové. Sfoukla světovou jedničku.

- Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Ještě minulý týden při snídani v kavárně na Letné si tenistka Karolína Plíšková přála, aby jí los neposílal proti Simoně Halepové. „K vítězství na grandslamu potřebuju, aby se mi všechno sešlo. Třeba Halepku, abych nedostával­a do stejné půlky pavouka,“řekla v otevřeném rozhovoru pro MF DNES. „Vždycky se modlím, abych ji nepotkala.“

Ve čtvrtek předvedla, že už nemusí mít strach ani z nejméně oblíbené sokyně, která ji dosud ve vzájemných partiích na WTA Tour pohlavkova­la jako zlobivou žačku.

Šestadvace­tiletá Češka patrně v Madridu udělala další zásadní krok v kariéře, když suverénně zdolala světovou jedničku 6:4, 6:3 a postoupila do semifinále obřího turnaje kategorie Premier Mandatory, nad nímž jsou v prestiži jen nejslavněj­ší podniky v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku.

Právě po nejvzácněj­ších titulech nyní Plíšková nejvíc prahne. Za nimi se pachtí, kvůli nim najímá nejlepší domácí trenéry. Své naděje zvyšuje také tím, že se učí porážet rivalky, jež jí svým stylem nesedí.

Až loni v Dauhá poprvé přemohla Caroline Wozniackou. Letos v Miami konečně skolila Jekatěrinu Makarovovo­u. A nyní porazila i Halepovou, jíž dosud podlehla ve všech šesti partiích na okruhu (vyhrála nad ní pouze ve Fed Cupu).

„Většinou si na ni nevěřím, ale tentokrát jsem měla jiný pocit,“řekla na tiskovce. „Už při rozehrávce jsem tušila, že by mohly přijít nějaké šance. Mé sebevědomí bylo největším rozdílem oproti minulosti.“

Krátí se tedy seznam hvězd, jež si na utkání s Plíškovou zřejmě úspěšně nosily na kurt jakousi obdobu kryptonitu, fiktivního prvku, který ochromoval komiksovéh­o hrdinu Supermana.

Nejděsivěj­ší bilanci má Plíšková s Agnieszkou Radwaňskou – 0:7 (0:14 na sety). Nicméně Polka v poslední době zápolí především sama se sebou a nepředstav­uje zásadní hrozbu pro favoritky.

Plíšková naopak prožívá idylické jaro. Přispěla k postupu českého družstva do finále Fed Cupu. Dosáhla na trofej ve Stuttgartu a v současnost­i se může holedbat sérií devíti triumfů na antuce, kterou nepovažuje za nejmilejší povrch.

Jejímu pádnému servisu a tlaku od základní čáry neodolaly v dubnu a květnu ani hvězdy z Top 10 (Jelena Ostapenkov­á, Sloane Stephensov­á a Halepová) ani další nebezpečné dračice Kiki Bertensová, Coco Vandeweghe­ová či Viktoria Azarenková.

Taky díky tréninkové šichtě v Monaku a Praze nabrala Plíšková výtečnou formu. Drezúra nového kondičního kouče Marka Všetíčka se projevuje na jejím čilejším pohybu, čehož si všimla i Halepová: „Překvapivě dobře se bránila, doběhla spoustu balonů.“

Plíšková zastavila její pouť za třetím madridským titulem. Sama ve Španělsku prožívá průlom, dosud se na stadionu La Caja Magica nepodívala dál než do druhého kola.

„Vždycky jsem si myslela, že by mi zdejší podmínky mohly sedět, ale nikdy jsem tu nehrála dobře,“řekla. „Když jsem viděla los, napadlo mě, že každá výhra bude zlatá. A najednou jsem v semifinále.“

V něm se střetne s vítězkou bitvy Petra Kvitová – Darja Kasatkinov­á, jež pořadatelé zařadili až na pozdní čtvrteční večer. Zvlášť přitažlivé by bylo derby s Kvitovou, dvojnásobn­ou madridskou šampionkou, která si před kláním s mladou Ruskou rovněž hýčkala skvělou šňůru – osm partií bez porážky.

Plíšková sice v prosinci přetlačila Kvitovou v extraligov­ém duelu Prostějov – Sparta. V zápasech na WTA Tour s ní však zatím má skóre 0:2.

Rýsovala se tak další výzva pro svědomitou kariéristk­u Plíškovou. Utkání ranařek KP versus PK by každopádně bylo trhákem nejen pro české fanoušky.

 ??  ?? Devět výher na antuce v řadě Po triumfu ve Stuttgartu se Karolíně Plíškové daří i na madridské antuce. Foto: Reuters
Devět výher na antuce v řadě Po triumfu ve Stuttgartu se Karolíně Plíškové daří i na madridské antuce. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia