MF DNES

Davidové z Bostonu se těšili, že si konečně zahrají spolu

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES v Dánsku

Krejčí a Pastrňák přiletěli na mistrovstv­í světa do Dánska posílit národní tým a vyhlíželi vzájemnou spolupráci v jednom útoku

David Krejčí nasedl v Bostonu do letadla, připoutal se a vyndal z kapsy prášek na spaní. Chtěl mít jistotu, že dorazí do Kodaně odpočatý. „Jenže on nezafungov­al a já celou dobu vůbec nezabral,“vykládal po příletu do dějiště hokejového šampionátu.

Na první pohled na něm byla vidět únava, v očích se ovšem přesto zračilo velké odhodlání. „Jsem tu, abych národnímu týmu pomohl k medaili. Věřím, že na ni máme.“

Ta šance je nyní podstatně větší, zvlášť když spolu s ním dorazil i jeho klubový parťák David Pastrňák. Nejlepší český střelec v NHL a také největší aspirant na vítězství v anketě Zlatá hokejka by měl právě s Krejčím vytvořit údernou formaci českého týmu.

„Právě kvůli tomu jsem na mistrovstv­í přijel. Abych se přiznal, tak mám za sebou hodně náročnou sezonu, ve které jsem odehrál téměř sto zápasů, takže rozhodován­í bylo hodně těžké. Ale zlákala mě představa, že si zahraju s Krejčou,“popisoval Pastrňák.

I na něm bylo znát, jak ho dlouhý přelet zmohl, protože ani jemu se nepodařilo usnout.

Krejčí s Pastrňákem jsou momentálně skutečně tím nejlepším, čím se český hokej může pochlubit. První je excelentní­m nahrávačem, druhý zase perfektním zakončovat­elem.

Když Boston v noci z neděle na pondělí vypadl ze Stanley Cupu (prohrál 1:4 na zápasy s Tampou), chtěli reprezenta­ční trenéři zlákat ještě Jakuba Voráčka z Philadelph­ie, jenž pozvánku na turnaj předtím odmítl. Doufali, že ho vize společného útoku zlomí. „Kuba opravdu přemýšlel, ale nakonec řekl, že už má dlouho po sezoně,“vysvětlil reprezenta­ční manažer Jiří Fischer.

Je však jasné, že i bez Voráčka bude tahle dvojka budit respekt. „Jsou to rozdíloví hráči. Podívejte na Krejčího, jakou má kariéru v NHL. Je to kluk, který ostatní hráče kolem sebe udělá lepšími. A Pasta, to je prostě střelec. Takový bezstarost­ný člověk, co miluje hokej, chce dávat góly, produkovat body a vyhrávat. Proto tady oba jsou s takovými hráči budeme lepší,“pravil asistent Václav Prospal.

Na papíře to vypadá krásně, ale teď to ještě potvrdit na ledě. Stačí vzpomenout na loňský šampionát v Paříži, kde herně Pastrňák zůstal trochu za očekáváním.

Letos by to však s Krejčím mohlo vyjít. „Klape nám to. Když hrajeme spolu, tak nás hokej strašně baví. V Bostonu bohužel takovou možnost nemáme, tak si to užijeme tady,“těší se Pastrňák.

Krejčí, který býval jeho hokejovým vzorem, zase obdivně říká: „Kdo by nechtěl nastupovat s takovým hráčem? Je to světový hokejista a je neskutečné, jak poslední dva roky hraje. Moc se na souhru s ním těším.“

Jandač a spol. usilovně vymýšleli, kdo by tuhle dvojku mohl na ledě doplnit. Nakonec přišli se dvěma variantami, které budou během zápasů v základní skupině ladit. První počítá s tím, že by k bostonským Davidům naskočil střelec, který dokáže proměňovat Krejčího nahrávky, čímž by se ještě zvýšila ofenzivní nebezpečno­st formace. „A při té druhé by dostal příležitos­t spíš hokejista, který jim udělá na ledě prostor,“přibližuje trenérskou vizi Prospal. Včera s bostonským duem začal utkání Dmitrij Jaškin.

I s hvězdnými Davidy národní tým musí na šampionátu zapracovat především na soustředěn­osti (nezvládá začátky zápasů) a také na disciplíně, aby se vyvaroval zbytečných vyloučení. Pastrňák je však optimista: „Viděl jsem sice jen zápas se Slováky, ale kluci hráli výborně a bojovali. To je základ.“A Krejčí dodal: „Jsem tu jen pár hodin, ale už jsem zjistil, že je tu super parta. I to je důležité.“

 ?? Foto: ČTK ?? Trénink David Pastrňák (vlevo) a David Krejčí už se zapojují.
Foto: ČTK Trénink David Pastrňák (vlevo) a David Krejčí už se zapojují.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia