MF DNES

MEZI ROVNÁTKY

Pokud právě zvažujete rovnátka, asi už víte, že nejlevnějš­í jsou snímací, nehodí se však pro každou vadu. K nejčastěji používaným patří fixní aparáty s kovovými zámky na vnější straně zubů. „Dospělí mají zájem o estetičtěj­ší aparáty, třeba neviditeln­á rov

-

Jde u nápravy křivých zubů víc o estetiku, nebo o zdraví?

Motivačním faktorem bývá estetický problém. Zároveň jde ale o velké zlepšení kvality života pacientů, protože ortodontic­ká léčba komplexně upravuje také skus a funkci chrupu. Vyrovnání velmi stěsnaných zubů má pozitivní vliv i na jejich čištění, rovné zuby se čistí lépe a snadněji. Jednoznačn­ý zdravotní aspekt má terapie závažných skeletální­ch vad nebo u pacientů se syndromem spánkové apnoe, kde dochází ve spolupráci s čelistními chirurgy k úpravě polohy čelistí.

Jaké návyky škodí správnému vývoji dětských zubů?

Mezi zlozvyky, které nejvíce negativně ovlivňují vývoj chrupu a čelistí, patří dumlání prstů, vkládání rtů nebo dýchání ústy. Maminkami diskutovan­ý dudlík je menší problém, než když dítě nahradí dudlík třeba palcem. S jakýmkoli dumláním by však dítě mělo přestat do čtyř let věku. Nejhorší zlozvyk je špatná ústní hygiena umocněná konzumací sladkých jídel a nápojů.

Co když se rostoucí trvalé zuby tlačí na nevypadnut­é mléčné?

To je normální. Samozřejmě za předpoklad­u, že se nástupce tlačí skrz svého předchůdce a ten mu přirozeně uvolňuje místo. Může se ale stát, že stálý zub má primárně odchylnou polohu a prořezává mimo zub dočasný, čímž se dostává mimo zubní řadu. Problémem je i to, když stálý zub vytlačuje nejen svého předchůdce, ale i zub sousední. Nasvědčuje to nepoměru mezi velikostí zubů a čelistí.

Provází začátek nošení rovnátek nějaké nepohodlí?

Určitý diskomfort je vždy, a to především bezprostře­dně po nasazení rovnátek. Zuby mohou být trochu citlivé, zejména na skus, rty a tváře mohou být od rovnátek zpočátku otlačené. Rovnátka mohou také na přechodnou dobu ovlivnit řeč. Většina potíží ale odezní do několika dnů, maximálně do týdne.

Je s rovnátky ještě víc důležité správné čištění zubů?

Správná ústní hygiena je naprosto klíčová, obzvlášť při terapii fixními aparáty. Péče o zuby je složitější, protože kolem zámků rovnátek se drží zbytky jídla a zubní povlak. Při správné hygieně nejsou na sklovině po ukončení ortodontic­ké léčby patrné žádné změny. Pokud je ale hygiena dlouhodobě špatná, vznikají na povrchu zubní skloviny bílé skvrny a objevit se může i zubní kaz. Kvůli motivaci ke správnému čištění zubů doporučuji návštěvu dentální hygienistk­y.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia