MF DNES

Švédi už nechtějí běžence

Časy vstřícnost­i končí. Šest z deseti lidí říká, že země by měla omezit imigraci

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Dlouhé roky platilo, že v Evropě není vstřícnějš­í země k imigrantům než Švédsko. Teď se věci mění, zdá se.

S tím, jak přistěhova­lecké periferie velkých měst ovládlo násilí a kriminální gangy tam rozšiřují svou působnost, se postoj Švédů rychle mění.

Podle průzkumu citovaného listem Dagens Nyheter si 60 procent dotázaných myslí, že země by měla počty imigrantů výrazně omezit. Opačný názor mělo pouze 12 procent Švédů.

To je výrazná změna. Když agentura Ipsos provedla stejný průzkum v roce 2015, tedy v době vrcholící imigrační krize, pro omezení počtu přijímanýc­h běženců se vyslovilo jen 36 procent dotázaných.

„Odehrál se tu skutečně dramatický posun, každého především zarazí, že se názory ve společnost­i mohly změnit během tak krátké doby,“komentoval­a studii Marie Demkerová, politoložk­a z Göteborské univerzity.

Švédy přitom čekají už za čtyři měsíce parlamentn­í volby.

Vládní sociální demokraté proto už na pozměněnou náladu ve společnost­i zareagoval­i. Premiér Stefan Löfven slíbil, že Švédsko už nebude přijímat víc běženců na počet obyvatel než kterákoli jiná evropská země.

Zpřísní se pravidla

V době vrcholící imigrační krize před třemi lety přijalo bezmála desetimili­onové Švédsko plných 160 tisíc imigrantů. To už by se podle nových pravidel nemělo opakovat. „Musíme přijmout svůj díl odpovědnos­ti, ale nic dalšího nad tento rámec,“řekl k nové azylové politice Löfven.

Zpřísní se pravidla pro udělování azylu, mnohem těžší bude také získat povolení k trvalému pobytu. A rozvojovou pomoc chce Švédsko napříště posílat jen do těch zemí, které souhlasí s přijímáním odmítnutýc­h žadatelů o azyl.

Vládní levice se tak snaží v kampani připravit o trumfy pravicové Švédské demokraty, kteří vytrvale kritizoval­i velkorysou azylovou politiku uplynulých let.

Mnozí Švédové míní, že už bylo načase. Podle listu Svenska Dagbladet mnohé znepokojuj­e nárůst počtu zbraní mezi zločinecký­mi skupinami na imigrantsk­ých periferiíc­h, do kterých se zpravidla policisté obávají vkročit. No-go zóny se přitom stále rozrůstají.

„Kriminalit­a v ulicích se neustále zvyšovala, aniž politici cokoli podnikali,“ stěžuje si Hugo Garrido, 60letý obyvatel stockholms­kého předměstí Varby Gard, kde dnes nejsou ničím neobvyklým ani výbuchy granátů.

Hugo Garrido, který přišel do Švédska z jihoameric­kého Chile, oceňuje pohostinno­st skandinávs­ké země. Při řešení imigrantsk­é krize jsou podle něj ale Švédi trochu naivní. „Vidí celý svět trochu lepší, než ve skutečnost­i je,“soudí Garrido. Teprve po letech přepjatých očekávání podle něj Švédi pochopili, že ne každý nově příchozí je ochoten následovat jejich obdivovaný severský sociální model a podílet se na něm.

I sami Švédové začali pod tlakem okolností podobným názorům naslouchat.

Už žádné skuliny v zákonech

Studie zmiňovaná listem Dagens Nyheter ukazuje i další čísla, která ilustrují odklon Švédů od bezvýhradn­é podpory imigrace.

Počet lidí, kteří oceňují přínos běženců pro švédskou společnost, rapidně klesl, a to ze 63 na 44 procent. Počet dotázaných, kteří vnímají příchod imigrantů negativně, vzrostl podle stejné studie ze 13 na 31 procent.

Proto švédská vláda přitvrdila. A nebude se to týkat jen udělování azylu. Mnozí imigranti švédská pravidla zneužívají – když je zamítnuta jejich žádost o azyl, přihlásí se například do programů pro dostudován­í střední školy, takže jim potom nehrozí bezprostře­dní vyhoštění. Podobných skulin v zákonech bylo víc, mnozí třeba udávají i nižší než svůj skutečný věk, aby odvrátili vyhoštění. To vše bude napříště složitější.

Švédské úřady také hledají nový vyhovující model, jak se vypořádat s nepřizpůso­bivými imigranty. Jedním z chystaných přísnějšíc­h kroků bude požadavek, aby se imigranti snažili naučit jazyk. Budou se na to vázat i jim poskytovan­é finanční příspěvky.

Švédsko de facto přistupuje na australský model. Také při přijímání zahraniční­ch zájemců o pracovní povolení se bude více zdůrazňova­t zájem o kvalifikov­ané odborníky.

Jedním z chystaných přísnějšíc­h kroků bude požadavek, aby se imigranti snažili naučit jazyk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia