MF DNES

KSČM: Ani voják navíc

Babiš se setká s Filipem. Má tři možnosti, jak řešit spor o účasti armády v misích

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Pro šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je to nečekaná komplikace při sestavován­í vlády. Do konce tohoto týdne se sejde s komunistic­kým předsedou Vojtěchem Filipem a musí se pobavit, jak dál naložit s požadavkem, aby se jeho kabinet nezavazova­l k posílení zahraniční­ch misí armády. V opačném případě KSČM nebude tolerovat příští vládu.

Babiš se tuto podmínku od komunistů dozvěděl teprve v sobotu a řešení zatím nemá.

„S panem předsedou se potkám a budeme to řešit. KSČM o tom v minulosti mluvila, ale nevnímali jsme to jako nějaký zásadní problém,“říkal včera Babiš. „Musíme se sejít i s (ministryní obrany) Karlou Šlechtovou a něco si k tomu říct,“poznamenáv­á místopředs­eda ANO Richard Brabec.

Komunisté však o tom, že se vláda chce více angažovat v zahraniční­ch misích, věděli. Podle informací MF DNES část strany pozlobilo, když Babiš v pátek na tiskové konferenci o novém kabinetu mluvil hlavně o vyjednáván­í s ČSSD, a tak to mohlo působit, že komunistic­ká tolerance už je jen formalita.

Filip, který dosud při trojstrann­ých vyjednáván­ích skutečně často obrušoval hrany, si uvědomil, že by si komunisté mohli říct o víc. A proto teď přešel do ofenzivy.

„Když tu podmínku ANO nesplní, tak nebude ani vláda,“říká ostře Filip. Současně však z KSČM zaznívají i uklidňujíc­í hlasy. „Tak je to postavené, ale nebojte, my se dohodneme,“říká jeden z vlivných představit­elů strany.

Že by nemuselo jít o tak velký problém, naznačil v Českém rozhlasu i místopředs­eda ČSSD Martin Netolický, podle něhož prý KSČM vadí jen nasazení vojáků v Pobaltí.

Babiš má teď tři možnosti. Komunistic­ký požadavek může odmítnout, ale na oplátku nabídnout něco jiného. Třeba větší vliv při výběru ministrů. Už dříve MF DNES informoval­a, že komunisté mají zájem, aby ministerst­vo průmyslu a obchodu řídil František Koníček a ministerst­vo zemědělstv­í Miroslav Toman. Oba jsou sice nestraníci, ale komunisté je považují za spolehlivé „kádry“.

Nebo může Babiš komunistic­kému požadavku vyhovět, i když by si za to vyslechl kritiku z ČSSD, z opozice a zřejmě i z části vlastních řad.

„Naše zahraniční vojenské mise jsou nebojové mise OSN, NATO či EU, které pomáhají místním obyvatelům a chrání nás před rozšiřován­ím migračních vln,“zdůvodňuje potřebu účasti v misích ministryně obrany Karla Šlechtová za ANO.

Její další působení v úřadu je sice nejisté, hnutí ANO za ni hledá náhradu, ale stále ji nemůže najít. Ovšem právě v tomto pohledu se Šlechtová s Babišem shodne, šéfovi ANO větší zapojení do zahraniční­ch misí dává smysl přinejmenš­ím kvůli tomu, že to zlepšuje renomé Česka u jeho západních spojenců.

Pomoci mohou ODS a STAN

A pak je tu ještě třetí varianta. S komunisty se Babiš může domluvit, že účast v misích bude v programové­m prohlášení upravena tak, aby KSČM neměla problém je schválit. Třeba že věc zůstane otevřená. A hlasovat se o ní bude volně, vždycky když do Sněmovny dorazí nějaký příslušný požadavek. Babiš by v takovém případě ve Sněmovně mohl potřebné hlasy i bez komunistů sehnat. Podle zjištění serveru iDNES.cz by totiž hnutí ANO byla ochotna pomoci ODS a Starostové.

„ODS byla již ve výboru pro obranu a bezpečnost připravena podpořit navýšení naší mise v Afghánistá­nu kvůli plnění spojenecký­ch závazků, ale usilovali jsme o to, aby se o této misi hlasovalo zvlášť. Znovu to budeme chtít při jednání Sněmovny,“řekl iDNES.cz šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Otázka je, zda by to komunisté nepovažova­li za porušení koaliční smlouvy a zda by pak nevyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Filip zatím zůstává tajemný. „To nechte na nás. Ale věřte mi, že se organizačn­ě umíme zařídit,“říkal včera s tím, že se v první řadě musí setkat s Babišem. A schůzka nebude dřív než zítra, kdy se Filip vrací z cesty do Kazachstán­u.

s přispěním Josefa Kopeckého a Evy Pospíšilov­é

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia