MF DNES

Poradcův zelený byznys

Firma Martina Nejedlého prodává stlačený zemní plyn na státních benzinkách. Smlouvu uzavřela pár měsíců po svém založení.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Jako jednatel a spolumajit­el firmy Lukoil Aviation prodával Martin Nejedlý státu letecké palivo. Část však nedodal a dostal pokutu skoro třicet milionů korun. S jejím zaplacením nejbližším­u poradci prezidenta Miloše Zemana pomáhala firma blízká ruské vládě. To bylo před lety. Teď Nejedlý byznys se státem rozjíždí znovu.

Tentokrát však nebude obchodovat s benzinem. Firma ATM Energy, v níž má podíl, se pustila do stavby a provozu stanic plnících vozidla stlačeným zemním plynem (CNG).

Štěstí, které každý nemá

Nejedlého firma podle uzavřené smlouvy může na čerpacích stanicích státní společnost­i ČEPRO provozovat vlastní výdejní zařízení CNG, které si sem sama předtím umístí.

„Oslovena byla (společnost ATM Energy) spolu s ostatními firmami v druhém pololetí roku 2014,“uvedla pro MF DNES mluvčí ČEPRO Lenka Svobodová. Těmi ostatními firmami byla pětice společnost­í platících na tomto trhu za zavedené.

Jedinou nezavedeno­u mezi oslovenými byla právě Nejedlého ATM Energy. Ta vznikla těsně předtím, než ČEPRO začalo s poptáváním, v červnu roku 2014. A ještě téhož roku se státní společnost­í uzavřela smlouvu o spolupráci.

Na českém trhu tehdy podle Pavla Nováka z Českého plynárensk­ého svazu existovalo 32 firem provozujíc­ích stanice s CNG. Nejedlého ATM Energy přitom první vlastní stanici začala provozovat až na konci roku 2015.

„První stanici zřídili u společnost­i Texaco v Praze. U EuroOil mají stanice v Mladé Boleslavi, v Kyjově, v České Třebové a v Tovačově,“vyjmenoval Pavel Novák stanice ATM Energy.

Právě zmiňovaná síť EuroOil patří státnímu ČEPRO a Nejedlého firma by měla prodávat CNG na 22 jejích stanicích včetně čtyř jmenovanýc­h měst.

Celkový počet plnících míst pro vozy na stlačený zemní plyn je podle webu Českého plynárensk­ého svazu v současnost­i přes 170, prezidento­vu poradci by tak v budoucnu mohla patřit podstatná část trhu.

MF DNES se dva dny snažila Martina Nejedlého kontaktova­t s otázkou, zda mu jeho post poradce na Pražském hradě nějak v rychlém rozjezdu podnikání na benzinkách firmy ČEPRO pomohlo. Nejedlý však na zprávy neodpovída­l a pokusy o telefonick­ý hovor odmítal.

„ČEPRO oslovilo všechny známé subjekty vyskytujíc­í se na trhu. Společnost ATM se přihlásila jako zájemce přes sekci alternativ­ní paliva ČEPRO, kde se o této příležitos­ti dozvěděla,“napsala MF DNES mluvčí firmy Lenka Svobodová.

Státní společnost by podle ní sama sobě způsobila škodu, kdyby ATM Energy odmítla, protože zájem firem o to, stavět na benzinkách stanice se stlačeným zemním plynem, není podle jejích slov nijak velký.

Městští zákazníci

Poptávka po zemním plynu však nejspíš brzy výrazně vzroste. Třeba u dopravních podniků. Autobusy jezdící na zemní plyn jsou o dost šetrnější k životnímu prostředí, takže stát a Evropská unie městům nabízí dotace v celkové hodnotě přes miliardu korun na jejich nákup. Po Česku už jich jezdí více než tisícovka a další nákupy se chystají.

Prvního zákazníka z řad městských dopravních podniků už získala také firmy Martina Nejedlého. V polovině roku 2016 totiž postavila svou stanici na mladoboles­lavské benzince firmy ČEPRO.

Toto středočesk­é město si na konci minulého roku pořídilo pět autobusů jezdících na zemní plyn. A nakupovat ho podle smlouvy bude právě od Nejedlého firmy ATM Energy. Každý měsíc až do konce roku 2021 tak odebere minimálně sedm tisíc kilogramů zemního plynu. Jeden kilogram se na této stanici prodává za cenu okolo 25 korun.

Šanci na dobrý obchod by Nejedlého firma mohla mít také v Tovačově v Olomouckém kraji. V 15 kilometrů vzdáleném Prostějově už jezdí autobusy poháněné pouze stlačeným zemním plynem. V Kroměříži, která od Tovačova leží asi 20 kilometrů, plánují totéž. A ve 14 kilometrů vzdáleném Přerově je na zemní plyn z 22 městských autobusů více než polovina.

Stanice dodali sponzoři Zemana

Zemanův ekonomický poradce Nejedlý do podnikání se stanicemi, které plní vozidla zemním plynem, vstoupil spolu s Pavlem Galuškou, což je další poradce prezidenta Miloše Zemana. Později k sobě přibrali také Pavla Bazgiera, obchodního ředitele firmy Adast Systems pro rusky mluvící země.

Tato firma z jihomoravs­kého Adamova vyrábí zařízení plnící vozidla stlačeným zemním plynem a dodává je i Nejedlého firmě. Těsně před Vánocemi 2015 se na svém webu chlubila tím, že v rekordně krátkém čase sestrojila stanici, kterou ATM Energy provozuje na benzince firmy Texaco v Praze. Na starosti má také další stanice Nejedlého firmy.

Zároveň tato společnost dlouhá léta platí za významného sponzora politickýc­h projektů, na nichž se Nejedlý podílí. Milionové sponzorské dary poskytla firma či na ni navázaní lidé Straně práv občanů. A další peníze dali na kandidatur­u Miloše Zemana. Ten společnost jako prezident při svých cestách po krajích pravidelně navštěvuje.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia