MF DNES

Žádostí o milost rychle přibývá

Firmy objevily kamiony homologova­né jako traktory. Neplatí pro ně zákazy

-

Počet žádostí o milost narůstá. Za poslední tři měsíce jich ministerst­vo spravedlno­sti dostalo 353, což je zhruba polovina všech loňských žádostí. Ačkoli prezident Miloš Zeman stanovil přísné podmínky, za kterých milost udělí, resort spravedlno­sti eviduje od roku 2013 přes tři tisíce žádostí.

„Počty žádostí rok od roku narůstají. Zatímco v předchozíc­h letech se jejich počet pohyboval v průměru kolem 600 ročně, v roce 2017 již dosáhl na cifru 747. Letos bude tento počet pravděpodo­bně výrazně překonán,“uvedla mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Zeman od nástupu do úřadu prezidenta pověřil ministra spravedlno­sti vyřizování­m žádostí o milost. Stanovil přitom, že žadatel musí například mít závažnou chorobu nebo nevyléčite­lnou nemoc, která ohrožuje jeho život.

„Prezident Miloš Zeman doposud udělil devět milostí. Z toho pět žádostí mu postoupil ministr spravedlno­sti a v dalších čtyřech případech se rozhodl na základě jiných skutečnost­í, které sám shledal jako oprávněné,“sdělila Schejbalov­á. Zeman tedy dodržel vlastní pravidla pouze ve zhruba polovině případů. (bja) ypadají úplně stejně jako nákladní auta – kamiony. Nemají ale tachograf, řídit je lze od sedmnácti let, šofér nemusí dodržovat bezpečnost­ní přestávky, platit silniční daň. Na technickou kontrolu jezdí jen jednou za čtyři roky, pojištění je nižší, a co je asi nejpozoruh­odnější, pro tyto kamiony neplatí zákaz vjezdu nákladních automobilů. V technickém průkazu totiž mají napsáno traktor.

Auta původně určená pro zemědělce na polích, na silnicích a dálnicích prakticky nelze rozeznat. Vše je přitom legální. I z toho důvodu si je pořizuje stále více firem nebo klasické náklaďáky na tyto „traktory“nechává předělávat. Ministerst­vo dopravy se díru v legislativ­ě, která s ničím takovým nepočítala, teprve chystá zalátat. Například chce zvednout věk, odkdy bude možné tato vozidla řídit.

Začalo to v Tatře

díru na trhu – zemědělcům nabídne něco, co jim usnadní a zlevní práci. „Splňuje výhody nákladního automobilu a traktoru. Zároveň na něj zákazník bude moci čerpat dotace, tankovat zelenou naftu a nemusí mít řidičák na nákladní automobil, stačí na traktor,“vysvětlil už při uvedení do výroby manažer marketingu automobilk­y Jiří Kašpárek.

Pro lepší pochopení: auto značené jako Tatraktor nebo Agrotahač má upravenou převodovku tak, aby na poli dokázalo jezdit pomalým tempem kupříkladu vedle kombajnu, ● Nákladní auta vyráběná v Tatře Kopřivnice, homologova­ná jako traktory se přezdívají Tatraktor nebo Agrotahač. Vypadají úplně stejně, ale díky převodovce umějí jet pomalu v terénu, mají i jiné obutí, které v terénu lépe funguje a je šetrné k půdě. Zároveň nemají tachograf, řídit je mohou řidiči s průkazem na traktor, tedy od sedmnácti let. Nemusí přitom dodržovat při jízdě bezpečnost­ní přestávky, majitelé nemusí platit silniční daň a neplatí pro ně zákazy vjezdu pro nákladní automobily. V Česku je nyní takových aut registrová­no

131. který sklízí obilí, ale po silnici na rozdíl od traktoru může uhánět i 85 kilometrů v hodině.

Polem, nepolem. S traktorem

Takový specifický vůz si kupříkladu podle České televize pořídila i firma z Broumovska, která vozí štěrk do své betonárky z polského Tlumaczówa, kde je kamenolom. Na silnici je přitom zákaz vjezdu kamionům nad šest tun, traktory tudy ale mohou. A bez ohledu na hmotnost.

„Podnikatel­é se přizpůsobi­li tomu, co umožňuje legislativ­a. Nám se to samozřejmě nelíbí, protože jsme v chráněné krajinné oblasti, nicméně nemůžeme s tím nic udělat. Zákaz vjezdu je na silnici jen pro nákladní automobily, a ne pro traktory,“říká starosta Otovic Petr Novák.

Právě tyto výhody tatraktorů si pochvalují i jejich majitelé. Mohou tam, kam by kamiony vjet nesměly. „Auto s homologací traktor je výborné

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia