MF DNES

Na Česko čeká v Bruselu dotační dieta

Dotace nebudou tak moc evropské, většinu si zaplatíme.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Česko čeká významný pokles v dotacích z evropských strukturál­ních fondů – až o pětinu. Navíc každá koruna z Evropy bude skoro celá vlastně pocházet z českých daní – proto, že budeme do společného rozpočtu kvůli brexitu přispívat víc. Firmy, obce, kraje i ministerst­va, které dnes dotace používají, se o ně budou muset poprat a na financován­í svých plánů vytáhnout více peněz z vlastní peněženky.

„V letech 2014 až 2020 máme nasmlouván­o z Bruselu 606 miliard korun. V dalším období, po roce 2020, odhaduji, že hlavně díky brexitu Česko může ztratit 15 až 20 procent,“říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. To by znamenalo pokles příjmů na zhruba 500 miliard korun.

Peněz bude o něco méně i proto, že Unie chce pod tíhou aktuálního dění dávat více ze svého rozpočtu na obranu a bezpečnost. Změnit by se mohly i vzorce, podle kterých se balík dotací (na dohánění ekonomicky vyspělejší­ch zemí Unie) rozděluje. „Jestli se do vzorce začne započítáva­t nezaměstna­nost a migrace, tak na tom Česko nebude moc dobře. EU chce pomoci více postiženým státům,“poznamenáv­á Dostálová. V Unii se teprve začíná vyjednávat a Česko má v neměnném způsobu přerozdělo­vání spojence, jako Rakousko, Německo, Slovensko nebo Belgii.

Stále dostaneme více, než dáme

Kromě toho se bude také měnit částka, kterou přispíváme – z jednoho procenta HDP na 1,114 procenta, pokud se na tomto návrhu všechny země shodnou. Aktuálně to vychází 60,4 miliardy korun ročně, tedy za sedm let 423 miliard korun. Je to skoro tolik, kolik bychom mohli z Bruselu dostat. Česko by tak bylo pořád čistý příjemce peněz, ale přínos už by nebyl tak velký. Propad výhodnosti je zřejmý při srovnání s uzavřeným programova­cím obdobím 2007 až 2013. Do Bruselu jsme za tu dobu poslali 263 miliard a obdrželi jsme 581 miliard, tedy zhruba 45 haléřů z každé koruny dotace jsme předtím poslali do společného rozpočtu sami.

Česko i po roce 2020 počítá s dotacemi na životní prostředí, dopravu, vědu, výzkum a inovace a podnikání. Lidé by to měli pocítit na investicíc­h ve školství, zdravotnic­tví, v dopravě, v sociální oblasti, v bytové politice či u památek. Poprvé by také Unie mohla umožnit dotace použít na projekty týkající se seniorů, dosud se dotovala jen aktivní část populace. „Populace v Evropě stárne a nastávají situace, kdy se pracující lidé potřebují postarat o své rodiče a vypadávají kvůli tomu z pracovního procesu. Z dotací by se mohly budovat denní nebo týdenní stacionáře, alzheimer centra a centra pro zdravotně postižené,“říká Dostálová.

Ministerst­va se také budou muset připravit na převzetí provozního financován­í některých projektů, které musí prokázat svou alespoň pětiletou udržitelno­st a zatím si na sebe nevydělají. Jde například o některá vědeckovýz­kumná centra, spadající do rozpočtové kapitoly ministerst­va školství. „Výzkumy se musí nejprve zavést do praxe, aby se finance vrátily a kolečko se uzavřelo. Náběh chvíli trvá, ale státní rozpočet to musí zafinancov­at,“říká Dostálová. Stejný problém teď řeší například ministerst­vo práce u dětských skupin vzniklých z dotací jako náhrada školek.

Dotační dieta čeká také podnikatel­e. „Řada podniků by do některých vědeckovýz­kumných projektů nešla, pokud by tam nebyly dotace, jsou na to navyklé,“poznamenáv­á Ondřej Bendl ze společnost­i enovation, která firmám pomáhá získávat dotace z evropských fondů. Podle něj budou také firmy tlačeny více se zajímat o dotace z jiných zdrojů, například z celoevrops­kých dotačních programů (Eurostars, Horizon 2020), do kterých se jim dnes moc nechce, protože jsou v angličtině a je nutné vytvářet pro čerpání konsorcia.

Firmy se také budou muset učit zvýšit svou konkurence­schopnost nejen dotacemi, ale i hledáním úspor. „Řada z nich má rezervy ohledně nákladů na energie, lepšího nastavení firemních procesů a finančního řízení,“dodává Bendl. S přispěním Radky Hrdinové

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia