MF DNES

Po Česku bez Prahy

-

Kromě řidičů osobních aut má dálniční síť vzájemně propojujíc­í centra jednotlivý­ch českých regionů ulevit i nákladní dopravě. Ta je na nynějších silnicích první třídy výrazně méně intenzivní než na dálnicích, přesto ani na těchto silnicích nejsou těžké nákladní kamiony ničím výjimečným. Například na trase z Plzně na východ republiky hovoří poslední sčítání vozidel z roku 2016 o stovkách kamionů denně, z čehož počet těch velkých s hmotností přesahujíc­í deset tun se pohybuje v rozmezí od jedné do dvou stovek.

Jako propojku Plzně s Českými Budějovice­mi zatím ŘSD počítá s částečnou přestavbou stávající silnice I/20, která vede přes Nepomuk, Blatnou, Písek, Vodňany a která by měla být doplněna o obchvaty těchto měst. Na ní se v současnost­i největší intenzita dopravy vyskytuje v okolí Českých Budějovic, zatímco ve zbytku trasy je poměrně slabší.

Přímo v Českých Budějovicí­ch projede po této komunikaci, která ve městě kopíruje přibližně tok Vltavy, téměř 400 těžkých nákladních vozidel a více než 2 400 nákladních aut do 10 tun denně. Naopak jedním z nejméně vytížených úseků kolem Blatné denně projede 130 těžkých kamionů a na 800 dodávek a středně těžkých nákladních vozidel s hmotností do deseti tun.

Nápad na vybudování takzvaného Silniční a dálniční síť v přípravě nebo návrhu

úsek Plzeň u křížení s ulicí Jasmínová Úsek u Blovic, křížení s I/178 úsek u Vodňan úsek České Budějovice u křížení s ulicí Husova

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia