MF DNES

Itálie chystá vládu, ta odsune 500 tisíc migrantů

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Dali si opravdu načas. Dlouhých deset týdnů se vlekla nekonečná povolební vyjednáván­í politiků o příští italské vládě.

Teď už to vypadá, že dvě protestní strany, Hnutí pěti hvězd (M5S) a Liga, si opravdu plácly. Včera byly blízko oznámení dohody o příštím kabinetu i jména příštího premiéra, který usedne v římském paláci Chigi. Čekalo se jen na schválení dohod od prezidenta Sergia Matterelly.

Pokud bude hlava státu s koalicí souhlasit, Itálie může mít novou vládu do konce týdne. V opačném případě by Italy čekaly nové volby. To si nikdo nepřeje.

Italská média odhadovala, že příští premiér nebude členem ani jedné z obou stran, měl by mít respekt na mezinárodn­í politické scéně a schopnost vyvažovat budoucí euroskepti­cký kabinet směrem k Bruselu.

Nákladný program

Pět hvězd vyšlo z březnového hlasování jako nejsilnějš­í strana, Liga zase měla nejvíc hlasů v koalici s partají Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconi­ho.

Právě on byl hlavní překážkou. Pro Hnutí pěti hvězd, které odmítalo bývalé politiky obviňované z korupčních praktik, byl prostě Berlusconi nepřijatel­ný. Když tedy Berlusconi s novou koalicí – už bez účasti své strany – souhlasil, dohodě nic nebránilo.

Obě protisysté­mové strany se shodují zejména v tom, že je třeba omezit nelegální imigraci do země. Vyhostit chtějí odhadem 500 tisíc přistěhova­lců, kteří pobývají v Itálii nezákonně.

Šéf Ligy Matteo Salvini během kampaně slíbil zintenzivn­it repatriaci imigrantů a zesílit boj proti pašerákům lidí, kteří běžence přepravují za tučné provize přes Středozemn­í moře. Salvini chce rozšířit program, který umožňuje odmítnuté imigranty vracet na základě dvoustrann­ých smluv.

Itálie má takové smlouvy se severoafri­ckými zeměmi, později chce program rozšířit také na subsaharsk­é země, jako je Nigérie, Gambie či Ghana. „Základem vládního programu budou otázky imigrace, bezpečnost­i a vyloďování běženců,“oznámil Salvini.

Postoj Hnutí pěti hvězd je přitom o něco uhlazenějš­í, takže spíše plány Ligy zmírňuje. „Je to vysoce delikátní úkol,“řekl šéf pěti hvězd Di Maio k reformě imigrační politiky.

Klíčové je, že oba partneři se nakonec shodli i v ekonomický­ch otázkách.

Liga ve volbách slibovala rovnou daň pro firmy i jednotlivé poplatníky ve výši 15 procent. To by mohlo státní pokladnu ochudit ročně zhruba o 80 miliard.

Obě strany také zruší neoblíbeno­u penzijní reformu, kterou prosadila předchozí levicová vláda. To bude znamenat další výpadek příjmů v hodnotě 15 miliard eur.

A to není vše. Pět hvězd prosadilo do společných záměrů univerzáln­í nejnižší příjem ve výši 780 eur, to vyjde Itálii na dalších 17 miliard eur.

To vše v situaci, kdy má Itálie, třetí největší ekonomika eurozóny, po Řecku nejvyšší zadlužení v Evropské unii.

Proto sestavován­í italské vlády tak pozorně sledovali i politici ve vzdáleném Bruselu. Itálie je stále oslabena roky vleklé ekonomické krize, která ohrožovala také další jihoevrops­ké země, od Portugalsk­a a Španělska až po Řecko.

Nejnaléhav­ějším úkolem pro příští italskou vládu je sestavení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Zde je možné očekávat další tvrdé střety s unijními úředníky, kteří vysoké italské zadlužení už roky vytrvale kritizují.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia