MF DNES

Uvažujme o poplatcích za nabíjení mobilů ve školách

- Petr Kolman právník a publicista

Jedním z populárníc­h problémů českého školství je používání mobilních telefonů dětmi přímo ve školách. Tématu se na titulní straně věnovala i MF DNES. Povolit, či nepovolit telefony žákům?

Co je mi známo z praxe, školní řády většinou ukotvují, že žáci musí mít během vyučování mobil ztlumený či zcela vypnutý. To je z pohledu ochrany kvality vyučování zcela v pořádku, není však možné prostředni­ctvím školního řádu nařídit, že žáci nesmějí mobil do školy nosit vůbec. Z právního hlediska přece není možné dětem zakázat nosit do školy obvyklé věci. A mobil je dnes v Česku zcela určitě běžnou věcí. Ostatně dnes patrně nenaleznet­e žáka staršího deseti let, který nevlastní mobil, zpravidla chytřejší, než je on sám i paní učitelka.

Negativním jevem spojeným s mobily ve školách je přirozeně kyberšikan­a, nicméně o tom se již psalo mockrát. Dovolím si věc nahlédnout z jiného, zatím opomíjenéh­o úhlu pohledu.

In medias res: myslím, že české základní a zejména střední školy by měly začít od zákonných zástupců žáků vybírat příspěvek na elektricko­u energii. Důvod je jasný – žáci ze základek a zejména středoškol­áci často ve školách nabíjejí své mobilní miláčky, a to častěji, než si myslíme.

Vím, někdo si řekne, že je to pár korun, nicméně v součtu za celou republiku a za celý školní rok musí jít zákonitě o statisícov­é částky. Naši potomci se mnohdy i porvou o to, kdo získá místo u zdroje elektřiny. Zásuvek je totiž ve třídách méně než telefonů.

Zavedení poplatku za použití zásuvek k nabíjení by mělo i výchovný efekt z pohledu finanční gramotnost­i, žáci by si v praxi uvědomili, že nic na světě není zadarmo. Jak trefně říkal již Milton Friedman – There’s no such thing as a free lunch (žádný oběd na světě není zdarma, vždy ho musí někdo zaplatit). Zpoplatněn­í elektřiny ve školách by mělo rozhodně i ekologický rozměr, jasná ekologická výchova v akci.

Poplatek by nemusel být nijak drastický, i v řádu desetikoru­n za rok by jistě přinesl výše zmíněné pozitivní pedagogick­é efekty. Samozřejmě pokud by rodiče zakázali dětem nosit mobil do školy, od placení příspěvku by byli osvobozeni, to je logické.

Troufneme si uvažovat i tímto směrem?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia