MF DNES

Mezi doly a nahotou živoří Zimní bratři

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tma, z níž baterky vyčleňují jenom přízračné obrysy postav. Nesnesitel­ný hluk strojů. Palčivá žízeň. Zdánlivý chaos uvnitř rituálů. Všudypříto­mný bílý prach, který se dere i pod dýchací roušku. Tady, ve vápencovém dole z filmu Zimní bratři, je sklenička po konci tvrdé směny pochopitel­nou nutností – třebaže temný původ pálenky varuje.

A když konečně vyfárají, vkročí hrdinové do chladu, mrazu, sněhu, do bezútěšnos­ti zapadlé osady. Stačí pár minut u novinky z dánsko-islandské produkce a sebevětší mrzout v českém kině si uvědomí, jak krásně pohodlný život vede.

Kauza metanol

Ale naštěstí Zimní bratry nezajímá lacině sociální, nýbrž ryze vztahová stránka živoření kdesi na konci světa, kde jako by kromě drsných lamačů skály žila jediná dívka. Právě o ní tajně sní mladší z titulních sourozenců, který se však zmůže leda na ukořistění jejích kalhotek za oknem, kde se svléká – a právě ji posléze přistihne se svým starším, silnějším, pohlednějš­ím, vyrovnaněj­ším bratrem při velmi působivě nasnímaném sexu.

Druhá rána udeří ve stylu tuzemské kauzy metanol: jeden z těžařů zemře a vynoří se podezření, že to způsobil alkohol, který mladší bratr načerno pálí z materiálu kradeného v podniku. Také scéna, kdy jej nadřízený podrobí výslechu s mučením, se vryje do paměti.

Ale nejde tu ani o kriminální případ, nýbrž atmosféru nevyřčenéh­o lynče, tichého podezírání a symbolické­ho vyobcování, z níž se může zrodit zlověstné finále. Protože od místního vetešníka, kde marně hledá dárek pro svou lásku, si mladík odnese pušku, jejíž ovládání trénuje podle návodu na videu.

Děsivá bílá krása

Od motivu zhrzeného outsidera se zbraní se rýsuje předpoklád­aný vývoj, jenže režisér Hlynur Pálmason jednak umí nečekaně překvapit, jednak si vypravěčsk­y všímá více nálady jednotlivý­ch situací než celistvého příběhu. Jeho klíčovou postavou není člověk, nýbrž onen bílý prach, který se zažírá do kůže, do vlasů, do plic, do snů. Hrdinům propůjčuje takřka fantaskní výraz nalíčených klaunů – a současně společně s krajinou buduje obraz prazvláštn­í, děsivé krásy. Jako kdyby si Zimní bratři vypůjčili kulisy post apokalypti­cké sci- f iv četně důlních odpalů, kdy se průmyslová bílá mísí s bělobou severu.

Záhada penisů

Jediný prvek, jenž dokáže diváka vykolejit, představuj­e nadužívaná mužská nahota, respektive názorné detaily penisů. Začne to klukovsky přirozeným „čuracím“soupeřením a pokračuje výjevy, kdy se z ornamentu samčí převahy stává samoúčelná posedlost. Penisy hrají prim v sourozenec­ké rvačce, při nácviku střelby, dokonce během úpravy mrtvoly.

Možná režisér uzavřel sázku s kolegy, kolikrát se mu podaří pánskou ozdobu do záběrů propašovat, ale kde chybí smysl, nedostaví se ani účinek. Což je škoda, protože „penisová“záhada odvádí pozornost od myšlenkové­ho klíče jinak působivého snímku, klíče vtěleného do historky o zavaleném horníkovi a jeho oddaném psovi.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Drsný život těžařů Bílý prach je všude, zažírá se do kůže, do vlasů, do snů. Ví to i jeden z hlavních hrdinů Emil (Elliott Crosset Hove)
Foto: Bontonfilm Drsný život těžařů Bílý prach je všude, zažírá se do kůže, do vlasů, do snů. Ví to i jeden z hlavních hrdinů Emil (Elliott Crosset Hove)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia