MF DNES

Ve dvou se to lépe táhne

Strany tvoří do komunálníc­h voleb koalice. Vedle TOP 09 a STAN se rodí i uskupení kolem ODS

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Ve dvou se to lépe táhne – na magistrát. Zatímco v posledních komunálníc­h volbách kandidoval­y strany v Praze v drtivém množství každá za sebe, letos už solitéry nejsou tak v kurzu. Na podzim chce skoro polovina stran, které nyní mají zástupce na magistrátu, dobýt metropoli v rámci koalice s dalším politickým subjektem.

Zástupci TOP 09 a STAN včera blíže představil­i své uskupení, které ponese název Spojené síly pro Prahu. Lídrem bude předseda topky Jiří Pospíšil, dvojkou právnička Hana Marvanová (nestraník).

„Kandidátka bude nabízet vedle politiků TOP 09 a STAN také nezávislé osobnosti, které vědí, jak řešit problémy hlavního města Prahy,“uvedl Pospíšil. Na čelném místě kandidátky se proto objeví architekt a bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Petr Hlaváček a současný ředitel festivalu klasické hudby Pražské jaro Roman Bělor. Topka také zvažuje, že by za ni mohla kandidovat odbornice na dopravní stavby Miloslava Pošvářová.

Uskupení politiků a nezávislýc­h osobností má být podle Pospíšila pro voliče alternativ­ou současné situace v Praze, které vládne ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení, STAN, KDU-ČSL). Zároveň není vyloučeno, že k sobě TOP 09 a STAN přiberou právě ještě lidovce, kteří už dříve projevili zájem být součástí společné kandidátky.

Překážka jménem Čižinský

O přibrání KDU-ČSL se strany rozhodnou do konce května. Přestože Pospíšil chce být sjednotite­lem středoprav­icových stran, spolčení s lidovci komplikuje jejich poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Ten totiž chce jít do voleb proti vlastní straně, a to v čele svého uskupení Praha sobě.

„Nyní jsou lidovci rozštěpeni a není jasné, zda jejich voliči budou v Praze nadále volit klasickou značku KDU, nebo půjdou za populárním Čižinským,“popsal Pospíšil. Situaci nemusí pomoci vyřešit ani včerejší krok Čižinského, který pozastavil své členství v KDU-ČSL, aby straně nekompliko­val jednání o předvolebn­í koalici.

Pokud by lidovci neuspěli u topky a Starostů, nemusí skončit bez koaličního partnera. Jednají totiž také se Zelenými, s nimiž jsou nyní ve vedení magistrátu v rámci Trojkoalic­e.

Ta by nemusela zaniknout ani po podzimních volbách. Podle informací MF DNES by totiž Zelení s lidovci na společnou kandidátku přizvali i nezávislé kandidáty, tudíž by šlo zase o tři subjekty a Trojkoalic­e, byť v obměněném složení, by mohla pokračovat.

Nápad potvrzuje předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský. „Trojkoalic­e už si vybudovala určitou značku, navíc název trochu stírá ideologick­é rozdíly mezi Zelenými a KDU-ČSL. Ale nyní to spíše vypadá, že vznikne čistě koalice dvou stran,“říká Mirovský.

Staronové námluvy Svobodných

Do magistrátn­ích voleb pravděpodo­bně zasáhne ještě jedna koalice. ODS jedná se Svobodnými a Soukromník­y o společné kandidátce. „Můj dědeček vždycky říkal, že dokud to není na papíře, tak to nemá člověk hlásit. Ale je pravda, že jednáme o koalici a její vznik je velmi pravděpodo­bný,“říká předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Občanští demokraté lákali Svobodné do volební koalice i loni před parlamentn­ími volbami, nakonec však ODS získala podporu Soukromník­ů a Svobodní šli sami.

Nyní by se už mohly strany spojit, což by jim zvýšilo naděje na to, že po podzimních volbách usednou

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Špička Jedničkou společné kandidátky TOP 09 a STAN bude Jiří Pospíšil (vlevo), dvojkou Hana Marvanová.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Špička Jedničkou společné kandidátky TOP 09 a STAN bude Jiří Pospíšil (vlevo), dvojkou Hana Marvanová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia