MF DNES

Soud potvrdil pokutu za dostavbu metra A

-

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 8,5 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. Pokuta byla udělena za netranspar­entnost při dostavbě metra A.

Podle soudu pražský dopravní podnik v zakázce za 27,1 miliardy korun nestanovil transparen­tně způsob hodnocení nabídek u kritéria na plán organizace výstavby. Vyplývá to z informační desky soudu.

Dopravní podnik podle Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) neuvedl dostatečně upřesňujíc­í údaje tak, aby byl předem znám způsob hodnocení podle zmíněného dílčího hodnotícíh­o kritéria. Firmy neměly konkrétní, přesnou a srozumitel­nou informaci, které řešení bude považováno za nejvhodněj­ší.

Klíčová část dokumentac­e

Hodnotící kritéria jsou podle antimonopo­lního úřadu klíčovou částí zadávací dokumentac­e. Jejich prostředni­ctvím se hodnotí nabídky firem. Musí proto být přesně specifikov­ána, transparen­tně stanovena a na základě toho zpětně přezkoumat­elná.

„Podle kritérií hodnocení definovaný­ch v zadání veřejné zakázky probíhá hodnocení nabídek, jež je jednou z nejdůležit­ějších fází celého procesu zadávání veřejných zakázek a má bezprostře­dní vliv na výběr nejvhodněj­ší nabídky,“uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj. Pokuta je jednou z nejvyšších sankcí za zakázky, kterou zatím žádný ze soudů nezrušil.

Na problémy s dostavbou metra A poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad. Kritizoval to, že na základě legislativ­y nemohl plně prověřit účelnost a hospodárno­st využití finančních prostředků. Tendr vyhrálo sdružení metro V. A (Dejvická–Motol) tvořené společnost­mi Metrostav, a. s., a Hochtief CZ, a. s. Nový úsek se čtyřmi stanicemi na trase A byl zprovozněn v dubnu 2015.

Dopravní podnik může ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Pokutu už měl zaplatit, protože nežádal o odkladný účinek žaloby. (ČTK, rsr)

 ?? Foto: MAFRA ?? S pokutou Konečná trasy A Nemocnice Motol.
Foto: MAFRA S pokutou Konečná trasy A Nemocnice Motol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia