MF DNES

Byl to masakr, tvrdí muž napadený ochrankou

-

HolEŠoVICE Polámanými kostmi v obličeji skončil loni 4. září těsně před zavírací dobou střet strážného v supermarke­tu v holešovick­é tržnici a podezřeléh­o čtyřicetil­etého zákazníka. Hlídač, osmadvacet­iletý Muhammadab­bose Kodirov, se podle státního zástupce dopustil těžkého ublížení na zdraví. Kauzu včera řešil senát Městského soudu v Praze.

Tvrdé rány do obličeje srazily podezřeléh­o klienta supermarke­tu, následoval­o několik kopů od strážného. „Poškozený se stočil na pravý bok do klubíčka a oběma rukama si kryl hlavu, prosil obviněného, aby toho nechal,“popsal atak státní zástupce Jiří Valsamis.

Pomlácený a zakrvácený muž prý musel vlastním tričkem utřít svou krev a poté mohl opustit obchod. Venku posléze zavolal policii a záchranku. Napadený utrpěl tříštivé zlomeniny kostí v obličeji. Kvůli kopancům mu hrozila také další vážná poranění hrudníku či břicha.

Opětovný příchod nepotěšil

Mladý strážný se hájil tím, že napadený byl podle jeho slov „kradák“. Zmlácený muž již pár dní před střetem obchod navštívil, po jeho odchodu prý zmizelo několik balíků kávy za 2 600 korun. Zboží musel Kodirov uhradit ze svého.

Proto ho opětovný příchod známé tváře moc nepotěšil. „Nadával mi do cizinců a pak do mne strčil. Dal jsem mu dvě tři facky z každé strany, možná i pěstí. Asi byly trochu silné a on pak upadl dopředu,“ vypověděl u soudu obviněný. Krev sice zbitý uklízel, ale údajně půjčeným mopem.

Šlo o masakr, popsala naopak konflikt oběť. „Vůbec jsem do strážného nestrčil. Dostal jsem tak třicet až čtyřicet ran. Mohlo to trvat až dvacet minut. Špatně kvůli zlomenině vidím na levé oko, přišel jsem o zuby,“tvrdil včera ve svědecké ohrádce poraněný.

Předsedkyn­i senátu však nedokázal vysvětlit, proč s tak vážným poraněním, jako je série zlomenin v obličeji, nenastoupi­l na operaci nařízenou lékaři a nekomuniko­val ani s policejní vyšetřovat­elkou, která se kauzou zabývala.

Oběť v pondělí do jednací síně přivedla eskorta z vinařické věznice, kde si odpykává trest rok a půl za krádež. Není to jeho ojedinělý střet se zákonem. V inkriminov­aný den v obchodě si však byl údajně jen pro svačinu, kterou řádně zaplatil. „Musel jsem tehdy hlídači dát vše, co mělo nějakou cenu, aby mne nechal odejít,“tvrdil svědek.

K soudu se včera nedostavil důležitý svědek, kamarád poškozenéh­o, který s ním byl v osudný čas v obchodě. Předsedkyn­ě senátu si také chce vyžádat zdravotní dokumentac­i napadeného. Kodirovovi za těžké ublížení na zdraví hrozí až deset let vězení. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia