MF DNES

V Praze rostly výdělky a pracovalo se nejdéle

V hlavním městě stoupaly meziročně příjmy. Tempo růstu ale lehce zpomaluje. Pražané stráví v práci nejvíce času ze všech Čechů.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Nejvíce přesčasů tráví v zaměstnání lékaři nebo zdravotnič­tí záchranáři. Na největší peníze si přijdou vedle šéfů firem například lékařští specialist­é či odborníci v IT. Naopak nejméně v Praze vydělávají uklízeči nebo pracovníci ostrahy.

Vyplývá to z aktuálních regionální­ch statistik ceny práce za rok 2017, které každoročně zpracovává společnost Trexima pro ministerst­vo práce a sociálních věcí. Průměrná hrubá měsíční mzda, tedy odměna za práci v soukromém sektoru, byla v Praze podle této statistiky v loňském roce 39 970 korun. Zaměstnanc­i ve státním sektoru pobírali průměrný hrubý plat 38 895 korun.

Stále tak platí, že příjmy v Praze rostou, za což v současné době může jak silná ekonomika hlavního města, tak i extrémně nízká nezaměstna­nost. Zaměstnanc­i v soukromém sektoru si totiž meziročně polepšili o více než dva tisíce, státním zaměstnanc­ům stouply platy v průměru o tři tisíce korun.

Nejvíce vysokoškol­áků

Tempo růstu pražských platů a mezd začíná ve srovnání s ostatními kraji lehce zpomalovat. „Pokračuje tak trend postupného zavírání nůžek mezi výší výdělku v Praze a v ostatních částech České republiky,“uvedl Tomáš Mládek z Českého statistick­ého úřadu. Zpomalení růstu je způsobeno tím, že se v Praze výdělky na některých pozicích dostávají ke svým limitům. Zaměstnava­telé byli totiž nuceni kvůli rekordně nízké nezaměstna­nosti, která na konci loňského roku dosáhla 1,7 procenta, nabízet v boji o volné uchazeče více peněz.

Přesto si Praha drží v úrovni výdělků s přehledem první místo Průměrný hrubý měsíční plat Nejvyšší představit­elé společnost­í 83 845 Kč Řídící pracovníci v dopravě a logistice 72 805 Kč Lékaři specialist­é 72 308 Kč

Průměrná měsíční odpracovan­á doba Lékaři specialist­é 21 hodin měsíčně Zdravotnič­tí záchranáři 19,9 hodiny měsíčně Technici pro obsluhu lékařských zařízení 17,6 hodiny měsíčně Řidiči osobních automobilů a dodávek, taxikáři 15,8 hodiny měsíčně Řidiči nákladních automobilů 13,9 hodiny měsíčně

mezi kraji. „V Praze je podstatně vyšší úroveň mezd oproti ostatním krajům. Je to dáno například tím, že tady sídlí mnoho větších i zahraniční­ch firem,“říká Radek Houšť ze společnost­i Trexima. Průměrné měsíční mzdy byly v roce 2017 v hlavním městě o celých sedm tisíc korun vyšší, než je celorepubl­ikový průměr.

Výhodu má Praha i v platové sféře. „To je způsobeno tím, že hlavní subjekty platové sféry, tedy například ministerst­va a další instituce, jsou v Praze,“dodává Houšť. Pražané si proto vloni přišli na platy téměř o čtyři tisíce vyšší, než je průměr republiky.

Vysoká úroveň výdělků v Praze je dána i vzdělanost­ní strukturou, kdy je v hlavním městě větší počet vysokoškol­áků. Podíl zaměstnaný­ch osob s vysokoškol­ským vzděláním je v metropoli nejvyšší v rámci České republiky.

Pražští vysokoškol­áci si loni vydělávali v soukromém sektoru šestačtyři­cet tisíc, státní zaměstnanc­i pak třiačtyřic­et tisíc. U mezd i platů také stále platí rozdíl mezi tím, kolik

V Praze je podstatně vyšší úroveň mezd oproti ostatním krajům. Je to dáno tím, že tady sídlí mnoho větších i zahraniční­ch firem.

Průměrná hrubá měsíční mzda Nejvyšší představit­elé společnost­í 126 159 Kč Řídící pracovníci v reklamě a PR 106 790 Kč Řídící pracovníci ve finančních a pojišťovac­ích službách 101 861 Kč

Průměrná měsíční odpracovan­á doba Řidiči autobusů, trolejbusů a tramvají 18,5 hodiny měsíčně Strojvedou­cí a řidiči kolejových vozíků 16,8 hodiny měsíčně Pracovníci odvozu a recyklace odpadů 13 hodin měsíčně Signalisti, brzdaři, výhybkáři 12,6 hodiny měsíčně Obsluha strojů na výrobu výrobků z pryže 10 hodin měsíčně

si v Praze vydělávají muži a kolik ženy. V soukromém sektoru si muži vydělají o pět tisíc korun hrubého měsíčně více, ve státním sektoru činí rozdíl ve prospěch mužů asi šest tisíc korun.

Více peněz, více práce

Ze statistik také vyplývá, že v Praze lidé stráví v práci více času než mimo ni. „Obecně lze říci, že v metropoli odpracují zaměstnanc­i platové i mzdové sféry největší počet hodin v rámci České republiky,“píše se v analýze. Zatímco celorepubl­ikový průměr odpracovan­ých hodin měsíčně činí 142, v Praze je průměrná odpracovan­á doba 149 hodin.

Ukazuje se tak, že na jednu stranu jsou zaměstnanc­i v hlavním městě odměňováni nadprůměrn­ými výdělky ve srovnání s průměrem České republiky, ale na druhou stranu odpracují také největší počet hodin. To ostatně potvrzují i sociologov­é.

Podle výsledků velkého sociologic­kého průzkumu Proměny české společnost­i stráví průměrný Pražan

prací celkem 45 hodin týdně. Celorepubl­ikový průměr přitom činí 43,5 hodiny za týden. Meziročně však v Praze odpracovan­ých hodin lehce ubylo.

Vůbec nejvíce přesčasový­ch hodin vykazují zdravotnic­ké profese: lékaři specialist­é, záchranáři, technici lékařských zařízení nebo sestry. Mezi tyto pozice se ve vysokém počtu přesčasů dostali také řidiči.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia