MF DNES

Když i přísný táta Jaškin chválí syna

- — Robert Sára

Jeho otec Alexej, někdejší ikona neporazite­lného vsetínskéh­o kolosu, a bratr Michail dorazili přímo do Kodaně. A zatímco jindy jsou oba muži, kteří teď pracují pro bratislavs­ký Slovan, vůči hře Dmitrije Jaškina kritičtí, tentokrát od nich slyšel chválu. Až se sám divil. „Byli nadšení a spokojení, což není tak často, takže jsme asi hráli fakt dobře,“směje se Jaškin.

Teď už sice oba Jaškinové odjeli, ale na tribuně dál sedí jeho maminka a sestra. A vidí Dmitrije, jak skvěle zapadl do elitní formace k Davidům Pastrňákov­i a Krejčímu.

„Jsou to nejlepší hráči, které jsem kdy vedle sebe měl. Ani v NHL jsem takové kluky v lajně neměl a je vážně sranda s nimi hrát,“vypráví 25letý útočník, který má na kontě 266 zápasů za St. Louis.

Je třeba říct, že tenhle tah trenérům vyšel. Jaškin si už rozuměl ve formaci s Nečasem a Nestrašile­m, když však dorazilo duo z Bostonu, dočkal se rodák z Omsku povýšení. Hned sbíral body, přidal i góly a chválí ho parťáci z lajny a rovněž trenér Jandač. „Sednul k nim dobře. Jednak důrazem, ale i hokejovost­í,“míní kouč.

Od Jaškina se čeká, že bude ve formaci dělat černou práci. Že bude hrát do těla, soky srážet a uvolňovat tak prostor Davidům. „Vím, co jsou mé přednosti, tak se je na ledě snažím předvést,“říká.

Zároveň nová role ukazuje, že Jaškin nemusí být „pouhým“bouračem, že dokáže střílet góly. Když započítáme přípravu před šampionáte­m, tak se trefil šestkrát v deseti mačích. A to i včera proti Rakousku měl šance. To je stejný počet branek, které v St. Louis nasázel za celou sezonu (76 utkání).

„Je jich fakt požehnaně. Musím dál střílet a doufat, že to tam bude padat. V NHL jsem předváděl fyzickou hru, ale tady si můžu dovolit i něco jiného.“

Pomáhá mu, že s ním Pastrňák a Krejčí na ledě hodně mluví. Dirigují si ho při vhazování, směrují, kam si má při hře najíždět. „Když se něco nepovede, tak hned přijdou, že to příště uděláme jinak. Je to s nimi zajímává zkušenost.“

Právě na jejich lajnu se bude spoléhat v klíčovém čtvrtfinál­e. A je samozřejmě otázkou, jestli týmu neuškodí, že ho v posledních třech duelech neprověřil silný sok. „Neuškodí,“křikne Jaškin. „Ve čtvrtfinál­e nikdo nic nepodcení, nebudeme létat v oblacích. Všechna mužstva, která nás mohou potkat, jsou hratelná. Turnaj ukázal, že se s každým dá hrát.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia