MF DNES

Životní pojištění není jen pojištění úrazu

-

Životní pojištění mnoho lidí chápe jako úrazové pojištění se spořením. Tělesné poškození si dokážeme představit a také si ho často pojišťujem­e. Ale víte, že třeba invalidita v důsledku úrazu představuj­e z celkového počtu jen 4 % případů? V ostatních případech je důvodem nemoc, varuje Ondřej Poul, ředitel Úseku pojištění osob v Kooperativ­ě. Jak tedy vybrat rizika v životním pojištění, aby co nejlépe splnilo účel?

Je to podobné, jako s pojištěním domu nebo bytu – taky si nepojišťuj­eme rychlovarn­ou konvici, ale je důležité mít dobře pojištěný celou domácnost nebo dům. Často nám stačí, že z pojistky získáme peníze za zlomenou nohu nebo za dvoutýdenn­í neschopenk­u. To samozřejmě lze, ale je to vlastně nadstandar­d, za který si připlatíme. Tyto věci jsou nepříjemné, ale na nikoho finančně nepoloží. Daleko důležitějš­í je mít pojištěny události, které nás mohou existenčně ohrozit. Když nás postihne vážná nemoc, můžeme se ocitnout na dlouhou dobu bez svého obvyklého příjmu. V takové chvíli je úlevou soustředit se na vyléčení a nepočítat, jak po ty dlouhé měsíce vyjdeme s penězi. A kdybychom po vyléčení nemohli zpátky do práce? Z invalidníh­o důchodu snad zaplatíme to nejnutnějš­í, ale samozřejmě nám životní úroveň poklesne.

Většina lidí je ale přesvědčen­a, že i takovou situaci nějak zvládne.

A víte, že průměrná délka jedné neschopenk­y při srdečním onemocnění je přes 80 dní? A u jedné obvykle nezůstane, protože z vážných onemocnění se v průměru léčíme až 2 roky! Průměrný čistý příjem v ČR vychází okolo 23 tisíc korun. Ale výše nemocenské je jen asi 14 tisíc korun. To je propad o 9

tisíc korun! První měsíc to většinou nějak zvládnete, ale jste-li doma 3 měsíce, začíná už jít do tuhého. A když se nemoc komplikuje a stanete se invalidním, příjem klesne trvale. Každý měsíc Vám pak bude chybět zmiňovanýc­h 9 tisíc korun, a to po mnoho let nebo až do konce pracovního života. To mohou být už miliony! Dobře nastavené životní pojištění Vám v takových případech téměř dorovná náš původní příjem. A to je jeho nejdůležit­ější vlastnost.

A co když už životní pojištění sjednané mám?

Je dobré občas zkontrolov­at, zda vaše pojištění stále odpovídá současnost­i. Jiné potřeby máme jako mladí singles a jiné jako živitelé rodin nebo lidé ve druhé polovině života. Nejde o to existující životní pojištění rušit a uzavírat nové. Často stačí se nad ním jen znovu zamyslet a případně ho upravit.

Platí stále, že průměrná pojistná částka životního pojištění je u nás výrazně nižší, než ve vyspělých zemích?

Bohužel ano. Setkáváme se například s tím, že živitel rodiny má hypotéku na 2 miliony, ale pojistí se jen na 500 tisíc korun. Nabádáme proto na poradce, aby klientovi vysvětlili, že toto je nedostateč­né. A nově jsme se rozhodli nastavení odpovídají­cích pojistných částek podpořit také cenově. Pokud si klient sjedná rizika v celkové výši 1 milion korun, získá slevu 10 % z pojistného, pokud jeho pojistné částky přesáhnou 3 miliony korun, sleva bude dokonce 20 %. Upravit pojistné částky si mohou i stávající klienti, případně si mohou u své smlouvy sjednat nějaké další riziko. Získají tak kvalitnějš­í pojištění, které lépe odpovídá jejich životní situaci, navíc se zajímavou slevou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia