MF DNES

Divadelníh­o fantoma čeká vězení, doplatil na podvody

- — Veronika Horáková

Kvůli dřívějším fintám proslul jako divadelní fantom. Milan Počjatek totiž připravil renomovaná pražská divadla o vstupenky za desítky tisíc korun. Pokladním hrál scény o fiktivním známém tak dobře, že od nich získal vstupenky za 30 tisíc korun. Další peníze si napůjčoval od skutečných herců.

Rozsudky mu byly smazány, protože se na něho vztahovala amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Počjatek si však nedal pokoj a od dalších lidí, firem nebo obchodníků vylákal další statisíce. Podvedl i muže z Brna, kterého připravil o více než 130 tisíc korun. Včera se případem zabýval brněnský krajský soud, ke kterému se Počjatek odvolal. Už prvoinstan­ční Městský soud v Brně mu totiž vyměřil dva roky vězení.

„Tvrdil, že všechno vrátí, protože má movitou matku. Až zemře, zdědí třicet milionů. To byl nesmysl a Počjatek o tom samozřejmě věděl a nic nevrátil,“přečetl včera ze spisu brněnský krajský soudce Dan Krátký.

Počjatek se k jednání nedostavil. Na soud poslal dopis, ve kterém tvrdil, že je nemocný a pošle lékařskou zprávu. „Žádný dokument ale nepřišel, proto rozhodneme v nepřítomno­sti obžalované­ho,“konstatova­l předseda senátu brněnského krajského soudu Vlastimír Čech.

Přečetli proto písemné zdůvodnění Počjatka, proč se proti trestu odvolal. „Nic jsem neprovedl. Soud vůbec neposlouch­al, co jsem u výpovědi řekl,“konstatova­l.

Na ponechání trestu trval státní zástupce a krajští soudci mu vyhověli. Odvolací řízení zvládli během asi patnácti minut. „Z výpovědí obžalované­ho vyplývá, že se k činu přiznal. Je to jednoznačn­é. Peníze si vzal a vědomě lhal, že je vrátí,“odůvodnil Krátký rozsudek.

Také zdůraznil, že tentokrát už nemohli Počjatka potrestat pouze podmíněným trestem. „Za podobný delikt ho totiž nedávno odsoudil soud v Praze. Odsud však odešel s podmínkou. S ohledem na to, že podváděl opakovaně, musíme přistoupit k tvrdšímu trestu,“vysvětlil Krátký. Včerejší rozsudek je pravomocný. Možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vždy hraje na city

Pojčatek, který dříve používal také jméno Milan Ujlaky, má bohatou trestní minulost a postupuje stejně: vytipuje si svoji oběť, naváže kontakt, chová se velmi přátelsky a pak začne hrát na city.

Vypráví historku, jak se mu zalomil klíč v zámku u dveří od bytu a bude muset strávit noc na ulici, že mu zemřela maminka na rakovinu, že on sám má leukemii nebo jinou vážnou nemoc. Následně poprosí o půjčku – o pár stovek nebo třeba tisícovku. Peníze ale nevrátí.

U jednoho z podvedenýc­h mužů z Prahy zašel ještě dále. Navykládal mu dojemný příběh, jak nemá kde spát a potřebuje pomoc. „Jsem naivní tele, netušil jsem, že si u mě doma zkopíruje moje doklady. Později mi volali z banky, kdy začnu splácet úvěr,“popsal již dříve svou špatnou zkušenost muž, který žil s podvodníke­m několik měsíců v jedné domácnosti.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Milan Počjatek dostal trest dva roky za mřížemi.
Foto: Policie ČR Milan Počjatek dostal trest dva roky za mřížemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia