MF DNES

Stropnický jako memento pro ostatní ministry obrany

- Antonín Rašek sociolog

Být ministrem obrany není jednoduché, své by o tom mohla říct Karla Šlechtová, která teď kličkuje kolem kauzy novičok v Česku a fotky jejího psa na památníku na pražském Vítkově. A tohle memento se týká i bývalého ministra obrany Martina Stropnické­ho a všech, které zaskočila pověstná „nabídka, která se neodmítá“. Zvláště nastoupil-li bývalý diplomat do resortu jako jeho dvaadvacát­ý polistopad­ový šéf. Není už to číslo samo o sobě dostatečně varující?

Vybavíme-li si jednotlivé předcházej­ící ministry, Stropnický patřil mezi ty lepší. Před ním si v sídle na Valech nevěděli mnohdy rady ani ministři s desítkami let armádních zkušeností. Nemluvě o tom, že Sobotkova vláda se bez ostychu dala nazvat udržovací.

Stropnický se z obrazu hnutí ANO poněkud vymykal a přijetím funkce se zjevně obětoval. Těžko totiž obstát v instituci, která soustavně nerozpraco­vává svou strategii a nevede o ní kritickou diskusi. I když k tomu má dostatečný prostor. Jako ministr si navíc nemohl přivést do svého úřadu tolik svých lidí, aby se mohl na všechny jeho složky plně spolehnout.

Přesto se Martin Stropnický dokázal vypořádat s některými agendami lépe než mnozí jeho předchůdci. Dařilo se mu reagovat na zahraničně­politické události, které souvisely s vojenskou problemati­kou. I když rozpočet armády nemusí být rozhodujíc­ím ukazatelem, za něho o dost vzrostl.

Práce s veterány měla důstojné místo. Armádní sport dosáhl význačných úspěchů. Občané dostali zpátky Brdy. Plnily se úkoly v zahraniční­ch misích, i když by stálo za to se občas zeptat na jejich účel. Armáda si udržela vysokou společensk­ou prestiž.

Nevím, jestli si Martin Stropnický vyčítá smrt pěti vojáků v Afghánistá­nu. Ubezpečuji ho, že jsem viděl na vlastní oči horší neštěstí. A pokud jde o akvizice, jen mág by si za čtyři roky dokázal poradit s dlouhodobě zavedeným systémem, navíc v prostředí české legislativ­y. Přesto se dařilo nakupovat za deset miliard korun ročně.

A co je nejdůležit­ější, Martin Stropnický dokázal v resortu setrvat čtyři roky a odejít bez skandálu. Už jen proto stojí období, po které řídil obranu, za zapamatová­ní. A uvidíme, jak si s nelehkým úřadem poradí Karla Šlechtová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia